רבות מהנשים זקוקות בשלב החיים של גיל הזהב לקבלת סיוע סיעודי.
בנות גיל הזהב לעיתים מתקשות לעשות פעולות יום- יומיות, סובלות מההזדקנות אשר במקרים רבים מלווה במחלת האוסטופורוזיס – הידלדלות העצם ומתקשות בניהול משק הבית וזקוקות להשגחה . ישנן נשים רבות הגרות בגפן וסיוע זה מעבר לעזרה מהווה חברה נעימה.
שירותי גמלת סיעוד
נשים העומדות בתנאי קבלת גמלת סיעוד תוכלנה לבחור מבין השירותים הכוללים גמלת סיעוד בהתאם לחוק הביטוח הלאומי. גמלת סיעוד הינה גמלת סיעודית המאפשרת לקשישים לבחור שירותים שונים. בין השירותים הניתנים הם: עזרה בבית, ביקור במרכז יום לקשישים, לחצן מצוקה, אספקה של מוצרי ספיגה חד – פעמיים, משדר מצוקה, שירותי כביסה או עזרה בהעסקת עובד זר.
גמלת הסיעוד ניתנת לקשישים העומדים בתנאי הזכאות שנקבעו. רבות הזקוקות לעזרה בניקיון הבית, עזרה ברחצה או הלבשה, ליווי לקופת חולים או לסידורים אחרים ניתן להעסיק מטפלת או עובדת סיעוד בהתאם לגמלת סיעוד שנקבעה.
ישנן המעדיפות לצאת מהבית ולהגיע למרכז יום לקשיש,במרכז יום, את יכולה ליהנות מחברה של אנשים אחרים, ליהנות ממגוון פעילויות המתקיימות במקום. במקום צוות המטפל בקשישים, הכולל רחצה, אכילה, ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה, חוגים, התעמלות ועוד. ישנן נשים שיעדיפו משדר מצוקה או אספקה של מוצרי ספיגה חד פעמיים
במידה ואין באזור מגוריכן את האפשרות להעניק לכן את שירותי הסיעוד, תוכלי לקבל תמורה כספית בהתאם לגובה הגמלה.
תנאים לקבלת גמלת סיעוד
קשיש שהגיע לגיל פרישה – גיל הנשים הינו גיל 64.
אי קבלה של גמלה מטעם הביטוח הלאומי או משרד האוצר – במקרה שהקשיש מקבל גמלה אחרת יצטרך לבחור בין גמלת נכה לגמלת סיעוד.
עמידה במבחן הכנסות – לקבלת גמלת סיעוד מלאה התנאי הוא קשיש שהכנסתו החודשית אינה עולה על סכום השכר הממוצע במשק. לקבלת חצי גמלת סיעוד מי שהכנסתו אינה עולה על השכר הממוצע במשק באחד וחצי. במקרה ומדובר בבני זוג סכום הכנסתם יחד אינה עולה על פעם וחצי לקבלת מלגת סיעוד מלאה או פעמיים ורבע בקבלת חצי גמלת סיעוד.
מבחן תפקוד – מבחן הבודק את מידת תלותו של הקשיש בפעולות יום- יום (ניידות, אכילה, הלבשה,, רחצה ושליטה על הסוגרים), מידת ההשגחה לה זקוק הקשיש, מבחן ההבנה של הקשיש, התמצאות במרחב ושליטה מוטורית
מגורים בקהילה – קשיש הגר בביתו או במוסד שאינו מוגדר מוסד סיעודי – כמו דיור מוגן
תהליך קבלת זכאות לגמלת סיעוד
לשם קביעת הזכאות תחילה על הקשיש לעמוד בתנאים הזכאות. במידה והקשיש עומד בתנאים אלו, נבדקים האישורים הכוללים אישור מרופא על מצב הקשיש והמסמכים אודות הכנסה של הקשיש. נציג מטעם ביטוח הלאומי מגיע לבית הקשיש למבחן תלות ולבדוק את מגוריו של הקשיש.
הזכאות נקבעת בהתאם לנתונים וכולל הערכת המעריך. בהתאם לתוצאות הבדיקה של מבחן התלות יקבע אם הקשיש זכאי לגמלת סיעוד, במידה שכן יקבע שיעור גמלת הסיעוד ותקופת הזכאות. פרק הזמן המקסימאלי עד לסיום התהליך הינו כ- 60 יום.
ועדה מקומית תבדוק אילו שירותים יינתנו לזכאי לגמלת סיעוד ומטעם מי יקבל שירותים אלו. עובד סוציאלי או אחות קופת חולים יבקרו בבית הקשיש במטרה לבדוק אילו שירותים יינתנו לקשיש.
את שירותי הסיעוד מספקים חברות סיעוד וארגונים שהוכרזו על ידי המוסד לביטוח לאומי כנתוני שירותים אלו. למידע נוסף ולסיוע בקבלת מטפלת סיעודית או עובדת זרה ניתן לפנות לאתר סביבה תומכת – מתן שירותי טיפול סיעודי
שיעורי גמלה סיעוד
המוסד לביטוח לאומי מעניק שיעורי סיעוד בהתאם לציון במבחן התלות ובגורמים השונים שנאספו.
- 3/4 9 שעות שבועיות- יינתן במקרה שהקשיש זקוק לעזרה בחלק פעולות היום- יום ולמי שזקוק להשגחה חלקית.
- 16 שעות שבועיות- יינתן במקרה שהקשיש זקוק לעזרה ברוב פעולות היום- יום וזקוק להשגחה ברוב שעות יום.
- 18 שעות שבועיות- יינתן במקרה שהקשיש תלוי לחלוטין בעזרת הזולת וזקוק להשגחה מתמדת.
ערעור על החלטת הוועדה
במקרים בהם הוגשה תביעה לגמלת סיעוד והבקשה נדחתה ניתן לערער על החלטת הוועדה, את הבקשה על גבי טופס מיוחד ולהגישו לבית דין לענייני עבודה, תוך שישה חודשים מרגע מתן הודעת הדחייה. קשישים רשאים לקבל סיוע משפטי חינם בלשכות הסיוע המשפטי.
במקרה שחלה התדרדרות במצב הבריאותי של הקשיש ניתן להגיש בקשה מחודשת לבדיקה. כמו כן ביטוח לאומי רשאי לערוך בדיקות חוזרות במועדים שונים ולהתאים את הגמלה בהתאם למצב הקשיש.
תלות זמנית
תלות זמנית ניתנת לרוב לאחר אשפוז או מחלה, הקשיש זקוק לעזרת הזולת לזמן מוגבל. קבלת גמלת סיעוד זמנית תינתן כאשר רופא מאשר שיש תלות ובתנאי שהיא למשך תקופה שלא תעלה על חודשיים.