נקע בקרסול הוא הסוג השכיח ביותר של פגיעה בשרירים ובשלד. זהו מצב הנובע בדרך כלל מפציעות ספורט נפוצות, אך עלול להתרחש אף במהלך פעילות יומיומית. תנועת פיתול טבעית של מפרק הקרסול עלולה להתרחש כאשר כף הרגל נטועה בצורה מוזרה, כאשר הקרקע אינה אחידה, או כאשר כמות מוגזמת של כוח מוחלת על המפרק.
הגורמים לנקע
רצועות הקרסול נפגעות כאשר כוח מתיחה גדול מהרגיל מוחל עליהן. זה קורה בדרך כלל כאשר כף הרגל מופנית פנימה או החוצה. גורמים נפוצים לנקע כוללים פציעות ספורט, דריכה לא נכונה על הרגל, נפילה, עודף משקל, מצב של אובדן סידן חמור בקרב נשים, או שימוש מוגבר ולא יציב בנעליים גבוהות עקב.
הסימנים לנקע
הסימנים והתסמינים להתרחשות נקע הם:
נפיחות – הנגרמת בשל נוזלים מרובים ברקמת הקרסול.
כאב – העצבים רגישים יותר. הכאב עלול להחמיר כאשר האזור הפגוע נלחץ יותר בזמן הליכה או עמידה. כאשר הכאב מחמיר, למרות השימוש במשככי כאבים, הגבהת הקרסול והחלת קרח, יש לפנות לטיפול רפואי.
אדמומיות וחום – תסמינים אלו נגרמים בשל זרימת דם מוגברת לאזור.
בדרך כלל מתרחש שיפור במצב גם ללא טיפול רפואי, בתוך חמישה ימים עד שבוע.
טיפול והתמודדות
טיפול ביתי מסייע להפחתת הכאב וריפוי הקרסול. היות ורוב הכאב נגרם באמצעות דלקת, המטרה היא להפחית את הדלקת ולמנוע אותה.
מנוחה – מומלץ לנוח עם הרגל במיקום גבוה, ולהחיל קרח על האזור. המנוחה מונעת פגיעה נוספת ולחץ מיותר על הרקמה המודלקת. ניתן לשפר את המצב באמצעות סד או קיבוע גבס. במצב חמור יותר ניתן להשתמש בקביים.
קרח – זהו הטיפול הטוב ביותר. החלת קרח זמן קצר לאחר הפציעה, מונעת החמרה של המצב. הקרח מסייע להפחתת הכאב, מנטרל את זרימת הדם המוגברת לאזור הפגוע, ומפחית את הנפיחות, האודם והחום.
אין להניח קרח ישירות על העור על מנת שלא להחמיר את המצב באמצעות כוויות קור. יש להשתמש במגבת או שקית קרח עטופה בחומר מבודד. מומלץ להחיל את הקרח למשך עשרים דקות בכל פעם, עם הפסקות של חצי שעה.
דחיסת הקרסול – טיפול זה מספק תמיכה ומסייע למניעת דלקת. קיימות תחבושות אלסטיות המשתקות את הקרסול, אך מומלץ שלא לחבוש את הקרסול חזק מידי.
הגבהת הרגל –מומלץ להציב את האזור הפגוע במיקום גבוה ככל הניתן, על מנת שהגוף יספוג נוזלים שדפו לתוך הרקמה.
התרופות הנפוצות ביותר לנקעים הן תרופות אנטי דלקתיות לשיכוך כאבים, אשר פועלות אף להפחתת הכאב ומסייעות בהשתלטות על הדלקת. אם קיימת רגישות לתרופות אלו, ניתן לצרוך אקמול או משככי כאבים חלופיים דוגמת איבופרופן, אדוויל ונפרוקסן.
מניעת נקע
השיטות למניעת נקע הן פשוטות, כל עוד מקפידים על נקיטת הצעדים הבאים:
- יש להקפיד על נעילת נעליים מתאימות לפעילות ספורטיבית. הנעליים צריכות להיות יציבות ולהעניק תמיכה נאותה לקרסול.
- נשים הסובלות מבריחת סידן צריכות להתייעץ עם פיזיותרפיסט לשם הדרכה בתרגילי חיזוק וגמישות.
- יש להגביר את המודעות למקומות ההליכה ולוודא כי הם נקיים מפני בורות או מכשולים אשר עלולים לגרום לפציעה.
- אם לאישה יש רגליים נפוחות או כפות רגליים שטוחות, עליה להתייעץ עם מומחה לכף הרגל, היות ומצבים אלו עלולים להוביל לבעיות של שיווי משקל או חוסר יציבות של הקרסול.