מענק לידה זהו סכום חד פעמי אשר משולם ליולדת מטעם המוסד לביטוח לאומי. במתן המענק, המדינה משתתפת במעט בהוצאות הראשונות שלאחר הלידה. בהתאם לחוק שקבע ביטוח לאומי, לידה נחשבת כלידת תינוק חי או לידה שהתרחשה החל מהשבוע ה-26 להריון.
מענק הלידה מגיע לכל אישה לאחר הלידה במידה והיא עונה על אחד מהקריטריונים הבאים:
- היא תושבת ישראל מבחינה חוקית או שהיא נשואה לתושב ישראל. במקרה הזה האישה זכאית למענק לידה גם כאשר היא ילדה בחו"ל.
- היא עובדת בארץ או שבן הזוג שלה עובד בישראל במשך לפחות ששה חודשים רצופים שהיו לפני הלידה, גם במידה ואחד מהם או שניהם אינם תושבי המדינה. כל זאת בתנאי שהלידה הייתה בארץ. הדברים נכונים פרט לתושבי השטחים הפלסטינאים.
במקרה שבו היולדת אינה בחיים (נפטרה במהלך הלידה או לאחריה) בן זוגה או האפוטרופוס של התינוק הם אלה שזכאים למענק הלידה.
חשוב לדעת שמענק הלידה מגיע רק ליולדת אשר ילדה בבית חולים או שאושפזה בבית חולים מיד לאחר הלידה. אישה אשר ילדה בביתה לא זכאית למענק, אלא אם כן היא התאשפזה בבית חולים בתוך 24 שעות מהרגע שבו נולד התינוק.
מענק להורים מאמצים
תושב או תושבת הארץ שאימצו ילד עד גיל 10 יקבלו "מענק אימוץ" לפי גובה מענק הלידה המקובל שהיה מגיע להם במידה והילד היה נולד להם. אנשים שאימצו יותר מילד אחד לפני שמלאו להם 10 שנים זכאים לקבלת מענק אימוץ בשיעור מוגדל. הורים מאמצים שאימצו שני ילדים באותו יום והם עד גיל 10, זכאים למענק אימוץ בגובה שווה למענק לידה עבור תאומים.
שיעור מענק הלידה
את מענק הלידה מקבלת היולדת לחשבון הבנק הפרטי שלה בתוך חודש ימים מתאריך לידת התינוק. לאותו חשבון בנק יגיע מדי חודש התשלום עבור קצבת הילדים. המוסד לביטוח לאומי מקבל לידיו את פרטי החשבון מבית החולים שבו ילדה האישה, לאחר שמסרה אותם בלידה הראשונה. סכומי המענק אשר מפורטים כאן נכונים לתאריך 1 בינואר שנת 2014 (בתחילת כל שנה מתעדכנים הסכומים):
עבור הילד הראשון האישה זכאית למענק לידה בסכום של 1,751 ₪, עבור הילד השני- 788 ₪ ועבור הילד השלישי והלאה- 525 ₪. אישה שילדה תאומים זכאית למענק בגובה 8,757 ₪ ואישה שילדה שלישייה זכאית לסכום של 13,136 ₪.
כיצד מגישים תביעה?
התביעה למענק לידה מועברת לביטוח לאומי דרך אותו בית חולים שבו ילדה האישה. נציגים של המוסד לביטוח לאומי מגיעים אל היולדת עם טפסי רישום של המוסד ועליה להציג בפניהם את תעודות הזהות שלה ושל בן הזוג ולמסור את פרטי חשבון הבנק אליו יועבר סכום המענק.
אישה שהיא ובן הזוג שלה לא תושבי ישראל, כלומר אין בידיהם תעודת זהות ישראלית, הורה מאמץ או אישה שילדה בישראל אך במוסד רפואי שלא בהסדר עם ביטוח לאומי (לא מדובר על יולדות מהרשות הפלסטינאית), לא יקבלו את מענק הלידה באופן אוטומטי אלא הם צריכים להגיש תביעה למענק באופן עצמאי למוסד לביטוח לאומי.
מענק אשפוז
אותן נשים אשר זכאיות למענק לידה על פי חוק, לא חייבות בהוצאות האשפוז בבית החולים. ביטוח לאומי הוא הגוף שמשלם את הסכום בעבור הוצאות האשפוז של האישה ושל התינוק. מענק אשפוז הוא סכום אחיד לכל בתי החולים ונכון לתאריך 8.10.14 הוא עומד על 12,165 ₪.
בנוסף על הסכום הזה בתי החולים מקבלים עוד כסף בעבור אשפוז פג ונכון לתאריך 8.10.14 הוא עומד על 192,992 ₪, רק כאשר מתקיימים התנאים הבאים: תנאי אחד- התינוק נולד במשקל של עד 1,750 גרם ותנאי שני- התינוק אושפז מינימום ארבעה ימים במחלקה לטיפול נמרץ של יילודים.
אישה שילדה בבית חולים בישראל שאין לו הסדר עם ביטוח לאומי או אישה שהיא תושבת ישראל/ אשת תושב, שילדה בחו"ל תגיש למוסד לביטוח לאומי תביעה למענק לידה ולמענק אשפוז.