חוש השמיעה חשוב מאוד בחיינו. השמיעה משפרת את איכות החיים מבחינת יכולת דיבור, קליטת קולות, התמצאות במרחב, הרגשת תחושות וכדומה.
לאנשים שאינם שומעים או ששמיעתם לקויה או שאובחנו ע"י קלינאי תקשורת כסובלים מבעיות שמיעה, כדאי להשתמש במכשירי שמיעה שישפרו את איכות חייהם.
כיום מכשירי השמיעה אינם גדולים ומגושמים כמו בעבר, אלא קטנים יותר, נוחים להרכבה ונעימים למראה. איכות הצלילים היא ברמה גבוהה מאוד, מה שגורם לאנשים בעלי לקויות השמיעה ליהנות יותר.
גורמים לירידה בשמיעה
- גיל- עם העלייה בגיל, בעיקר לאחר גיל 60, חלה ירידה בשמיעה. יותר משליש מאוכלוסיית האנשים בגיל הזה חווה זאת. במרבית המקרים נפגעות התדיריות הגבוהות של השמיעה.רעשי סביבה חזקים צורמים מאוד. לשם הפקת תועלת ממכשירי השמיעה רצוי לטפל בשלבים המוקדמים של הירידה בשמיעה, מכיוון שאם לא מרכיבים מכשירי שמיעה בזמן, הפקת התועלת מהם רק פוחתת.
- חשיפה לרעש- כיום רעשי הסביבה חזקים מאוד ומזיקים. מקורות הרעש מתרבים, הן במקומות העבודה והן בשעות הפנאי. מקורות הרעש יכולים להיות מוזיקה חזקה מאוד במקומות בילוי, פעילויות במסגרת שירות צבאי, מקומות תעסוקה במפעלים רועשים וכדומה.אנשים רבים בגילאים צעירים מוצאים את עצמם כבעלי לקויות שמיעה. גם כאן נפגעות התדיריות הגבוהות של השמיעה ולאחריהן הבינוניות ומכשירי השמיעה יכולים לעזור מאוד.
- גורמים אחרים- לקות שמיעה תורשתית, נטילת תרופות מסוימות, טיפול כימותרפי, הריון, לידה מוקדמת, סיבוכים במהלך הלידה, התקופה שלאחר הלידה ומחלות שונות, יכולים להיות סיבות נוספות ללקות שמיעה. גם כאן מכשירי השמיעה יכולים לתרום רבות לשיפור השמיעה.
מכשיר השמיעה- כיצד הוא פועל?
בכדי שהאדם ישמע בצורה איכותית וטבעית באמצעות מכשירי השמיעה, עליהם להיות תואמים את רחשי הסביבה, לדאוג להפחתת הרעשים ברקע ולהגביר בצורה נוחה לשמיעה את תדרי הדיבור המגיעים מהסביבה ומהאדם עצמו. מכשירי השמיעה המתקדמים משפרים את הבנת הדיבור בסביבות רועשות יותר ורועשות פחות.
מכשיר השמיעה כולל חמישה מרכיבים- מעטפת, מיקרופון, מגבר, רמקול וסוללה. כל מכשיר מותאם באופן אישי לאדם בהתאם לסוג הירידה בשמיעה, דרגת חומרתה וצורתה של עקומת הירידה באיכות השמיעה.
למידע נוסף לגבי התאמת מכשיר שמיעה, סוגי לקויות שמיעה – מכשיר שמיעה כולי אוזן.
מכשירי השמיעה הקיימים כיום
- מכשיר תוך אוזני- מורכב עמוק באוזן. דגם קטן וכמעט ולא נראה לעין, אינו בולט, מיוצר באופן אישי עבור כל אדם ונוח להרכבה. קולט צלילים בצורה טבעית ושומר על תפקודה של האוזן החיצונית.
- מכשיר מאחורי האוזן- ישנו מכשיר השמיעה עצמו, אוזניה וצינורית המעבירה את גלי הקול שבסביבה מהמכשיר אל האוזנייה הנמצאת באוזן. המגבר והסוללה חזקים ומתאימים במיוחד עבור איכות שמיעה חמורה עד עמוקה.
- מכשיר בהתאמה פתוחה- לא סוגר את תעלת השמע, אלא משאיר אותה פתוחה. היתרון העיקרי הוא שהשמיעה הכיוונית נשמרת. ישנו מכשיר השמיעה עצמו, שהרכבתו נוחה מאוד, וישנה צינורית דקה ושקופה, שבזכותה המכשיר לא בולט.
מכשיר השמיעה מתאים בעיקר לאנשים שירידת שמיעתם היא בתדרים הגבוהים- אנשים מבוגרים ובעקבות חשיפה לרעש. - מכשיר עם מגבר- המגבר בתעלת השמיעה. הוא מורכב מאחורי האוזן ובלתי גלוי. יש שילוב של התאמה פתוחה בתוך מכשיר עוצמתי.
- שמירה על מכשיר השמיעה
- ייעוץ מקצועי- הרכבת מכשיר השמיעה תיעשה רק בידי אדם מקצועי. בכל בעיה יש לפנות לייעוץ מקצועי.
- אחזקה- לשים לב לשינויים במכשיר השמיעה. כדאי להחליפו אחת לארבע שנים.
- ייבוש- קיימות ערכות ייבוש מיוחדות. המכשירים רגישים מאוד ללחות ולרטיבות.
- בטיחות- הרחקת המכשיר מכל מקור רטיבות, ממכשירים הפולטים חום. להשתמש בסוללות מתאימות בלבד.