הריון הוא דבר יקר לכל אחת ולכן הכרחי לשמור עליו מבחינה בריאותית. אם לא תשמרי עליו מכל הבחינות עלולים להיווצר סיבוכים ואף את עלולה לעבור לידה מוקדמת.
בעידן שלנו היום כשהכול מודרני ומתועש ואנחנו רצים סביב השעון כדי להספיק הרבה דברים בבת אחת, אין זמן להשקיע בהכנת אוכל בריא ואנחנו פעמים רבות בוחרות במזונות קלים ומהירים להכנה וזה כולל גם את האוכל המעובד.
התזונה היא אחד הדברים החשובים ביותר שיש להקפיד ולשמור. המיתוס שאומר שאישה הרה "אוכלת בשביל שניים" אינו נכון, אך היא בהחלט צריכה לאכול בריא עבור שניים. זהו בעצם "משטר אכילה" שאומר בדיוק מה מותר לאכול ומה אסור. לאיזה מזונות כדאי להתקרב ומאיזה צריך להתרחק.
הסיבה העיקרית להישמרות מפני מוצרי מזון אותם אסור לאכול בהריון היא כדי למנוע הרעלת מזון. יש מזונות שיכולים לגרום להרעלה אצל כולם. נשים שאינן בהריון יכולות לקבל את הרעלת המזון בצורה קלה אך בזמן הריון, כאשר הגוף רגיש מאוד, הרעלת המזון עלולה לגרום לנזקים בלתי הפיכים כגון מומים אצל העובר או הפלות עצמוניות.
ישנה סיבה נוספת לכך שיש הגבלה במזון שאפשר לאכול בהריון והיא זיהום שיוצר דלקת מעיים שכוללת תופעות של כאבי בטן עזים, שלשולים רבים וחום גבוה שעלולים לגרום לצירים מוקדמים שיובילו ללידה מוקדמת, והזיהום יכול לעבור גם לעובר.
דברי מזון אסורים בהחלט בהריון
- דגים נאים – כולל סושי (גם סושי צמחוני), סשימי, דג מלוח וסביצ'ה. הסיבה לכך שאסור לאכול דגים שלא בושלו היא הימצאותם של חיידקים בשם ליסטריה מונוציטוגנס שהם מזהמים ומסוכנים מאוד עבור נשים בתקופת ההריון.
- בשר נא – הכוונה היא שאסור לאכול סטייק טרטר, קרפצ'יו או סטייק שלא נעשה ברמת צלייה הכי גבוהה well done. כמו בדגים, גם בבשרים שלא נצלו או בושלו מספיק זמן יש חיידקים מזהמים – ליסטריה מונוציטוגנס. אם רוצים לאכול בשר מבושל, מטוגן או צלוי, יש להכין אותו היטב ולהימנע ממגע בבשר לא עשוי ושגם מזונות אחרים לא יגעו בו.
- בשרים או דגים מעושנים – תהליך עישון הבשר או הדג לא מספיק על מנת למזער את כמות החיידקים המסוכנים שישנם. אם בכל זאת נשים הרות בוחרות שכן לאכול מזון זה, הוא צריך להיות לאחר חימום מאסיבי שהעלה אדים או בצורת תבשיל חם.
- דגים גדולים – אין לאכול דג מקרל, טונה או דג חרב מכיוון שהם מכילים כספית, דבר שמסוכן מאוד בזמן הריון. כן אפשר לאכול טונה מקופסת שימורים אך לא יותר משתי קופסאות בשבוע אחד.
- ביצים לא מבושלות או כל מזון שמכיל ביצים לא מבושלות – בביצה יש חיידק בשם סלמונלה שעלול להיות מסוכן מאוד לנשים בהריון. הכוונה היא לביצים שהחלמון לא עשוי, כמו ביצה רכה, ביצת עין או שקשוקה. גם מוצרים שמכילים ביצים לא מפוסטרות או לא מבושלות, אין לאכול. הכוונה היא לדברים שמכינים בבית והם לא מפוסטרים: מיונז ביתי, גלידה ומוס. אין לטעום בלילות של פשטידות או עוגות אם יש בהן ביצים. כן אפשר לאכול ביצה קשה וחביתה אך יש לדאוג שהן תהיינה עשויות היטב.
- גבינות, חלב ומיצים לא מפוסטרים – אלו אסורים מכיוון שהם רגישים להתפתחות של חיידקים מסוכנים. תהליך פסטור מבטיח את חיסול אותם החיידקים.
- נבטים על סוגיהם השונים מכיוון שקיימות בהם בקטריות שלא נשטפות במים.
- מוצרים בעלי תאריך שפג תוקפו.
- פירות וירקות לא שטופים – חיידק בשם טוקסופלאסמה גונדיי עלול להימצא בפירות ובירקות ואם הם לא נשטפים אז החיידק נשאר ומסכן את בריאותה של האישה ההרה.