אחד התהליכים המופלאים בגוף האישה הוא תהליך ההתפתחות של העובר ברחם האישה מרגע ההפריה. ככל שמתקדמים שבועות ההיריון, העובר מתפתח וחושיו מתחדדים.
גם המערכות השונות מתפתחות: הלב, המוח, מערכת העצבים, מערכת העיכול, האיברים גדלים וכבר לקראת החודש השישי העובר מוגדר כבשל.
מחקרים מראים כי כבר בתוך הרחם העובר מתחיל לפתח קשרים עצביים בין התאים במוח. כלומר, ככל שהעובר חשוף ליותר קולות, מוזיקה, דיבור וצלילים נוצרים אצלו במוח יותר קשרים. בנוסף, נראה כי מוזיקה מעודדת תגובה של תנועה כתוצאה מגירויים שנוצרים במעגלי המוח, אלו הקשורים לחלק המושפע משפה ותקשורת.
באיזה שבוע העובר מתחיל לשמוע?
חוש השמיעה מתפתח אצל העובר החל מהשבוע ה-16 להריון. האוזניים ומערכת השמיעה שלו מפתחים בשלב זה תפקוד בסיסי. בשבוע ה-24 להריון העובר מתחיל לזוז בתגובה להשמעת צליל או קול. חשוב להבין שהצלילים שמגיעים אל העובר לא עוברים באוויר באופן ישיר כמו אצלנו, אלא מתחילים באוויר וממשיכים דרך רקמות, נוזלים ועצמות מה שמדמה את הצלילים לשמיעה בתוך המים, הרי העובר נמצא בתוך נוזל.
המשמעות היא שהדיבור או הצלילים אותם העובר שומע נשמעים עמומים בתוך הרחם ומונמכים בצורה די משמעותית בהשוואה לאיך שהם נשמעים לנו, בחוץ.
מה העובר שומע, ואיך?
בסביבות השבועות 27-29 להריון סף השמיעה של העובר מגיע בערך ל- 40 דציבל. המשמעות לכך היא שהעובר שומע פחות 40 דציבל ממה שאדם בוגר שומע. בסמוך ללידה, סף השמיעה של העובר דומה לזה של אדם מבוגר. בתוך הרחם העובר שומע את קצב הלב של האם, את הקולות הפנימיים של המעיים ומערכת העיכול, הוא שומע את קולה של אמו והוא גם שומע קולות חיצוניים כמו מוזיקה למשל.
מחקרים מראים כי כאשר העובר יוצא אל העולם, הוא יודע לזהות את קולה של אימו וכי הוא מגיב בצורה שונה לקולה ולקולות מוכרים אחרים.
האופן בו העובר מגיב למוזיקה
ההמלצה היא שלא לחשוף את העובר למוזיקה המאופיינת בעוצמה גבוהה, שכן רעש חזק מאוד הוכח במחקרים כמעלה את לחץ הדם, מעודד תופעות לחץ על האם, מה שעלול בעקיפין להשפיע גם על העובר. לעומת זאת, השמעת מוזיקה באופן נעימה לעובר מאפשרת לו, לאחר הלידה, לזהות את המוזיקה, או לזהות את הצלילים ששמע כאשר היה ברחם.
יש הטוענים, כי השמעת מוזיקה רגועה לעובר מסייעת במניעת לידה מוקדמת ואף תורמת לתהליך ההתפתחות של העובר. יחד עם זאת, צלילים וקולות רגועים כמו מוסיקה קלאסית למשל או שיר רגוע אותו שרה האם מסייעים בהפחתת הפרשת הורמוני לחץ אצל העובר.
מחקרים מראים שצלילים רגועים מעודדים את העובר להיות רגוע מה שמקל את תהליך הלידה. ברגע שהאם רגועה, נמנעת ההפרשה של הורמוני לחץ מה שמאפשר גם לעובר להיות רגוע יותר.
מחקרים הוכיחו את הקשר בין השמעת מוזיקה לאחר שהעובר נולד לבין היווצרות אותם קשרים שתוארו לעיל וההתפתחות המוחית של התינוק בשלבים מאוחרים יותר. נראה כי החלק במוח שאחראי על התגובה בעקבות מוזיקה מסייע בהתפתחותן של מיומנויות תקשורת.