לידת מלקחיים היא לידה מכשירנית, לידה שבמהלכה נעשה שימוש במכשירים רפואיים על מנת לסייע לעובר לעבור בתעלת הלידה. המלקחיים מורכבים מזוג כפות מצטלבות כשכל כף מורכבת מארבעה חלקים: ידית, מנעול, שוק וכף ולכל כף זוג עקומות: ראש אגן.
בשנים האחרונות לידות מכשירניות נעשו יותר באמצעות מכשיר ואקום מאשר באמצעות מלקחיים אך עדיין במצבים מסוימים ישנה העדפה לבצע את הלידה באמצעות מלקחיים.
באילו מצבים יש לשקול לידת מלקחיים?
- היפרדות השלייה.
- צניחה של חבל הטבור.
- מצוקה עוברית.
- חוסר שיתוף פעולה מצד האם ותשישות המקשה על לחיצות בעוצמה הרצויה.
- בעיות בריאותיות מסוימות באישה ההרה כשבין היתר מדובר על בעיות נוירולוגיות, אוטם שריר הלב או אסטמה.
- שלב שני מוארך.
- במקרים רבים ישנו צורך לבצע לידת מלקחיים לאחר מתן אפידורל שגורם לקושי בתיאום בין הצירים ללחיצות.
כיצד מתבצעת לידת מלקחיים?
הלידה באמצעות מלקחיים מתבצעת על ידי הכנסת הלהב השמאלי תחילה ואחריו הכנסה של הלהב הימני. ההכנסה של הלהב מתבצעת לאורך הקוטר העורפי-סנטרי של העובר.
הטכניקה של הלידה משתנה בהתאם למצב העורף. כך למשל במצב של עורף אחורני ימני יש להשתמש ביד שמאל ולסובב את הראש נגד כיוון השעון, אך במצב של עורף אחורני שמאלי, נהוג להשתמש ביד ימין ולסובב את הראש עם כיוון השעון. יש לתאם את המשיכה של העובר עם הופעת הצירים.
המלקחיים משמשים להוצאת ראשו של העובר בלבד ולאחר היציאה של הראש נהוג להוציא את המלקחיים ולאפשר ליולדת להמשיך את הלידה בכוחות עצמה בלבד. עוד חשוב לציין כי את הלידה שמבוצעת באמצעות מלקחיים יכול לבצע אך ורק רופא שהוסמך לבצע לידה מכשירנית באמצעות מלקחיים וכי יש לבצע את הלידה אך ורק במקרים בהם קיימות ההתוויות הרפואיות המתאימות ולעולם לא בעקבות לחץ או צפיפות במחלקת היולדות.
עם זאת, במצבים חריגים שבהם נשקפת סכנה לחיי העובר או במצבים שבהם היולדת נמצאת בסכנה, גם רופא שלא הוסמך לבצע לידת מלקחיים רשאי לבצע אותה.
מה הם הסיכונים הכרוכים בלידת מלקחיים?
- שכיחות גבוהה יותר של קרע חמור בחיץ הנקבים (במקרים רבים ישנו צורך לבצע חתך יזום על מנת לאפשר את ההכנסה התקינה של המלקחיים).
- שיתוק של עצב הפנים בעובר.
- פגיעה במקלעת הברכיאלית בעובר.
- עלייה בצורך בעירוי דם בהשוואה ללידה רגילה.
- עלייה בשכיחות של קרעים בנרתיק.
- אצירת שתן ארוכה מהרגיל ואצירת צואה ארוכה מהרגיל (אם כי אין הבדל בתחום זה בטווח הארוך בין לידה בניתוח קיסרי, לידת ואקום ולידת מלקחיים).
- פגיעה בסוגר האנאלי.
- דימום תוך גולגולתי בעובר.
- שכיחות גבוהה יחסית של דימומים ברשתית, עליית בילירובין וצרור דם בראש בעובר.
היתרון של לידת מלקחיים
היתרון המשמעותי ביותר של לידת מלקחיים בא לידי ביטוי בכך שהיא מאפשרת ליילד עוברים שבעבר לא ניתן היה ליילד אותם אלא בניתוח קיסרי. בנוסף לכך, ישנם סיבוכים מסוימים המתרחשים בשכיחות גבוהה יותר בלידת ואקום בהשוואה ללידת מלקחיים, כשבין היתר מדובר על צרור דם בראש או פרע כתפיים שמתרחשים בשכיחות הגבוהה פי 2 בלידות מלקחיים בהשוואה ללידות ואקום.
הצורך במתן עירוי דם בלידת ואקום למשל עומד על 6.1 אחוז ואילו בלידות מלקחיים הוא עומד על 4.2 אחוז בלבד. לפי מחקרים רבים שבוצעו בתחום, נראה כי אין הבדל ברמת האינטליגנציה בין ילדים שנולדו בלידת מלקחיים לבין ילדים שנולדו בלידת ואקום ועוד חשוב לציין כי הסיכון לחלות בדלקת הרחם גבוה יותר אחרי ניתוח קיסרי בהשוואה ללידת מלקחיים.