כורכומין הוא המרכיב הפעיל המרכזי בצמח הכורכום. את הכורכומין ממצים מקנה השורש של הצמח, כשבדרך כלל בתוסף הכורכומין ניתן למצוא חומרים נוספים אם כי בריכוז נמוך יותר.
כך לדוגמה כל כמוסה של כורכומין פורטה באלאנס, המיוצרת על ידי חברת Balance (תוספי תזונה איכותיים מתמציות צמחי מרפא לחיזוק הגוף ושיפור איכות החיים), ניתן למצוא סך הכול 330 מ"ג כורכומין בריכוז של 95% (משקל הכמוסות 500 מ"ג) ובנוסף לכורכומין ניתן למצוא בתוסף גם תמצית מקליפת הרימון, פפרין וחומר מונע התגיישות.
במאמר שלפניכם לא נדון בסוגים שונים של תוספי מזון בהם ניתן למצוא את הכורכומין, אלא בכורכומין באופן כללי, תוך התמקדות בסגולות התרפויטיות שלו, הנוגעות לבנות המין היפה.
כורכומין כטיפול לסרטן צוואר הרחם
באחד מהמחקרים המפורסמים ביותר שנערכו על הכורכומין, נמצא כי תמצית כורכומין במינון 400 מ"ג ליום גרמה לתוצאות חיוביות ביותר בנשים שאובחנו כחולות בסרטן צוואר הרחם. במחקר השתתפו 19 נשים עם התחלה של שינויים חריגים בצוואר הרחם, כשסך הכול המחקר נמשך 12 שבועות במהלכם מדי יום נטלו הנשים את התמצית.
לאחר תקופה זו עברו הנשים בדיקת קולפוסקופיה ובדיקת פאפס ואצל אף אחת מהן לא נצפתה החמרה בנגעים. למעשה בקרב 16 מהמשתתפות נצפתה נסיגה בסטטוס של הנגעים. ממצאים אלו אוששו במחקרי המשך רבים מאוד.
יש לציין כי הכורכומין הראה פעילות נוגדת סרטן כנגד מגוון סוגים של תאי סרטן צוואר הרחם, כאלו שאינם מושפעים וכאלה המושפעים מנגיפי HPV. בין היתר החומר הראה אפקט סינרגטי בשילוב עם טיפולים קרינתיים. מנגנון ההשפעה על תאי סרטן צוואר הרחם ככל הנראה מגוון ביותר, כשבין היתר הוא פועל במנגנונים הבאים:
- השפעה ציטוטוקסית על תאי סרטן צוואר הרחם.
- דיכוי השפעה שלילית של נגיפי HPV.
- עיכוב של תהליכים דלקתיים ותהליכים גנטיים שונים הקשורים בהתפתחות של גידולים סרטניים.
- השריית מוות תאי מתוכנן (אפופטוזיס) בתאי סרטן צוואר הרחם.
כורכומין כטיפול לסרטן השד
ככל הנראה לכורכומין ישנה השפעה חיובית על נשים הסובלות מסרטן השד וכפי הנראה בנושא זה הכורכומין פועל במספר מנגנונים פיזיולוגיים. כך לדוגמה נראה כי לכורכומין יכולת לעכב התפתחות של גידולים סרטניים שונים במבחנה (in vitro antiproliferativ) כמו למשל סרטן השד, לרבות גידולים סרטניים תלויי אסטרוגן – MCF-7 cells.
מעבר לכך נמצא כי הכורכומין הצליח למנוע שליחת גרורות ונדידה של סוגי סרטן מסוימים שביניהם סרטן השד ובנוסף נמצא כי הכורכומין העצים את הפוטנטיות של הטיפולים הכימותרפיים שניתנו לחולות בסרטן השד (ספציפית מדובר בתרופה הנקראת docetaxel).
כורכומין כטיפול נגד פטריות
במגוון מחקרים נמצא כי לכורכומין ישנה השפעה אנטי פטרייתית כשבין היתר החומר הראה פעילות אנטי פטרייתית נגד הפטריות הבאות: Rhizoctonia solani, Puccinia recondite, Pyricularia oryzae, Botrytis cineria ועוד. בהקשר זה יש לציין כי כורכומין הראה פעילות אנטי פטרייתיות נגד מגוון סוגים של פטריית הקנדידה ואף נגד candida albicans הגורמת לזיהומים נרתיקיים רבים.
התוויות ואזהרות נגד
באופן כללי מומלץ שלא לעבור מינון של 8 גרם כורכומין ליום אם נוטלים קומדין או במקרים של צרבות, כיבי קיבה או עודף חומציות בקיבה. כמו כן, יש להיזהר בשימוש במהלך ההריון ולהיוועץ עם רופא הנשים לפני התחלת השימוש או המשך השימוש, אם כי בהנקה אין כל סכנה להשתמש בכורכומין. בכל מקרה מאחר ומדובר בחומר פוטנטי מאוד, שיכול ליצור אינטראקציה עם תרופות אחרות שנוטלת המטופלת, הרי שיש להתייעץ עם רופא לפני התחלת השימוש.