כאבים בחזה מהווים את הסיבות הנפוצות ביותר לביקורים בחדר המיון, לשם קבלת טיפול מיידי אשר עשוי להיות מציל חיים. בעוד שהמטופל עשוי להיות מודאג מהתקף לב, קיימים גורמים רבים אחרים לכאבים אלו אותם יש לשקול.
קביעת הגורם לכאבים בחזה כרוכה בבדיקות דם, צילומי רנטגן, סריקות CT ובדיקות נוספות על מנת לקבוע את האבחנה. אם כי לעיתים קרובות, בדיקה זהירה של ההיסטוריה הרפואית עשויה להיות כל מה שצריך על מנת למצוא את התשובה.
מהם הגורמים לכאבים בחזה?
הכאבים עלולים להיגרם בשל כל הפרעה במבנה החזה. איברים שונים עלולים לייצר סוגי כאב שונים, אך הכאב אינו ספציפי לכל גורם. בדרך כלל הגורמים לכאב נובעים מהמצבים הבאים:
- צלעות שבורות או חבולות
- דלקת בקרום הריאה
- שלבקת חוגרת
- דלקת ריאות או תסחיף ריאתי
- אנגינה
- התקף לב
- הפרעה באב העורקים
- מחלת ריפלוקס
- כאבי בטן.
תסמיני כאבי חזה
התסמינים העיקריים הם כאבים ואי נוחות בחזה. סוג הכאב משתנה ועשוי להיות מתואר כלחץ, צריבה או תחושת סחיטה. סימנים ותסמינים אחרים עשויים לכלול בחילה, עייפות, קוצר נשימה, הזעה וסחרחורת. נשים, ובעיקר נשים צעירות, נוטות יותר לחוש כאבים בצוואר, בלסת, בבטן, או כאב או חוסר נוחות בגב. קוצר נשימה הוא תסמין שכיח יותר בקרב אנשים מבוגרים עם מחלת סוכרת.
רשימת התסמינים כוללת:
- תחושה שהלב עובד קשה יותר, בדרך כלל כתוצאה ממאמץ פיזי.
- כאב נמשך בדרך כלל זמן קצר, כחמש דקות או פחות.
- הכאב מזכיר תחושת גזים או קלקול קיבה.
- הכאב עלול להתפשט לזרועות, לגב או לאברים אחרים.
- הכאב מתרחש לעיתים קרובות בזמן מנוחה, שינה או מאמץ פיזי קטן, ומופיע בדרך כלל בשעות הלילה או בשעות הבוקר המוקדמות.
- הכאב מגיע בהפתעה.
- הכאב עלול להחמיר עם הזמן.
- הכאב עלול להתלוות למצבים של קוצר נשימה, בעיות שינה, עייפות וחוסר אנרגיה.
- לעיתים קרובות מופיע הכאב במהלך פעילות שגרתית יומיומית או בזמני לחץ נפשי.
אבחון כאבי חזה
המפתח לאבחון הוא בדיקת ההיסטוריה של המטופל. למידת אופי הכאב מספקת כיוון לגבי אבחנות סבירות אותן ניתן לשקול, ומה ניתן לשלול. הבנת האיכות והכמות של הכאב, התסמינים הקשורים וגורמי הסיכון למחלה מסייעים לרופא להעריך את ההסתברות של כל גורם אפשרי ולקבל החלטות לגבי האבחנה האפשרית אותה יש לקחת בחשבון, והשלכותיה.
לאחר איסוף המידע מבוצעת בדיקה גופנית ונרשמות מספר אבחנות פוטנציאליות, אשר מצטמצמות עד להשגת התשובה הסופית. כאבים בחזה יכולים לנבוע כתוצאה ממצבים פוטנציאליים שונים והרופא ירצה לשקול אותם תחילה היות והם מסכני חיים. באמצעות בדיקות מעבדה וצילומי רנטגן, ניתן לשלול מחלות שעלולות להיות קטלניות כגון התקף לב, תסחיף ריאתי או דיסקציה של אב העורקים.
הטיפול בכאבי חזה
הטיפול ניתן בהתאם לגורם לכאבים. בדרך כלל מטופלים הכאבים באמצעות תרופות, טיפולים שאינם פולשניים, ניתוח, או שילוב של מספר טיפולים.
הטיפול התרופתי מורכב מתרופות הרגעה כגון ניטרוגליצרין או מדללי דם. טיפולים כירורגיים כוללים צנתור, תוך שימוש בבלונים או מכשירים לפתיחת עורקים חסומים, או ניתוח.
טיפולים אחרים כוללים טיפולי ריאות, במקרה של התמוטטות ריאות, טיפולים סותרי חומצה או הליכים מסוימים לריפלוקס וצרבת, ותרופות נוגדות חרדה לכאבים הקשורים להתקפי פאניקה.
אם אדם סבור כי הוא חווה התקף לב או סובל מבעיה אחרת בלב, עליו לקבל טיפול רפואי מיידי על מנת להציל את שריר הלב ואת החיים. לאחר האבחנה, הרופא ימליץ על טיפולים נוספים כדי להתמודד עם המצב.