אישה שנמצאת באותו מקום עבודה במשך שנה לפחות, זכאית לחופשת לידה בת 26 שבועות, מתוכם שבעה שבועות, או פחות, בהתאם להעדפותיה, מתחילים לפני תאריך הלידה המשוער, ושאר הימים מגיעים לה לאחר הלידה.
בתקופת חופשת הלידה העובדת אינה זכאית לקבלת משכורתה, אך היא זכאית לקצבת דמי לידה מהמוסד לביטוח לאומי, במשך 14 שבועות.
12 השבועות הנותרים, מתוך 26 השבועות להם היא זכאית, נחשבים לתקופת חופשה ללא תשלום, והעובדת אינה זכאית לתשלום מהביטוח הלאומי ולא לתשלום משכורתה, אך הזכויות הסוציאליות להן היא זכאית ממשיכות להצטבר בתקופה זו במקום עבודתה.
כל אישה לאחר לידה, ללא קשר לוותק שלה במקום העבודה, זכאית לקבלת חופשה ללא תשלום בתום חופשת הלידה הרשמית, ובמהלכה, במשך חודשיים מסיומה, המעביד אינו רשאי לפטר אותה. אם היא בוחרת לקצר את תקופת חופשת הלידה ולשוב לעבודה, רשאי בן זוגה לחלוק עימה את חופשת הלידה החל מהשבוע השביעי ללידה.
זכאות לחופשת לידה
אישה שעובדת באותו מקום עבודה פחות משנה, זכאית לחופשת לידה בת 14 שבועות בלבד, כשמתוכם שבעה שבועות או פחות, בהתאם להעדפותיה, מתחילים לפני תאריך הלידה והשאר נצברים לאחר הלידה. בתקופה זו היא זכאית לקבלת דמי לידה מהמוסד לביטוח לאומי.
זכות כל אישה לקצר את תקופת חופשת הלידה שלה, והמעביד חייב לכבד את רצונה לשוב לעבודה. ליתר דיוק, הוא אינו רשאי לדחות את חזרתה לעבודה במשך תקופה העולה על שלושה שבועות. במילים אחרות, אם העובדת מעוניינת לשוב לעבודה לאחר 14 שבועות שהם בתשלום, במקום 26 שבועות שאינם בתשלום מלא, עליה להודיע על כך למעביד כבר בשבוע ה-11 של חופשת הלידה.
הזכאות לחופשת לידה ניתנת לנשים לאחר לידה, לגברים שבנות זוגם מעוניינות לחלוק עימם את חופשת הלידה, ולהורים מאמצים, הורים במשפחת אמנה, או הורים המתעתדים לקבל תינוק למשמורת מאם פונדקאית.
אם חלילה אירעו סיבוכים במהלך הלידה והתינוק או האם זקוקים לאשפוז במהלך תקופת חופשת הלידה, ולמשך שבועיים לפחות, האישה זכאית להארכת תקופת חופשת הלידה, במהלכם היא מקבלת תוספת דמי לידה מהביטוח הלאומי. אם לאישה נולדו תאומים, היא רשאית להאריך את חופשת הלידה שלה בשלושה שבועות נוספים.
חופשת לידה לגבר
החל מהשבוע השביעי ללידה רשאי גבר לחלוק עם בת זוגו את חופשת הלידה, בתנאי שהיא בחרה לקצר את התקופה ולשוב לעבודה. חופשת הלידה לגבר מתבצעת בתנאים הבאים: אם זכאות חופשת הלידה של האישה היא ל-26 שבועות, זכאי בן זוגה ל-14 שבועות, בתנאי שעבד באותו מקום עבודה לפחות שנה; אם האישה זכאית לחופשת לידה בת 14 שבועות, זכאי בן זוגה לשבעה שבועות.
גברים הבוחרים לחלוק עם בנות זוגן את חופשת הלידה, צריכים לספק למעביד אישור בכתב מהאישה, המודיע כי היא מוותרת על חלק מחופשת הלידה לה היא זכאית. הזכות לחופשת לידה, לגברים ולנשים, ניתנת באופן אוטומטי על ידי המעסיק. במקרה בו מסרב המעסיק לאפשר לגבר או לאישה לממש את זכותם לחופשת לידה, הם רשאים לתבוע אותו בגין פיצויים על הפרת חוק עבודת נשים.
זכויות בתקופת חופשת הלידה
במהלך תקופה זו זכאית האישה להמשיך ולצבור את זכויותיה הסוציאליות בהתאם לוותק שלה במקום העבודה. זכויות אלו כוללות חופשה שנתית, דמי הבראה, פיצויי פיטורין וימי מחלה. חשוב להבין כי חופשת הלידה אינה פוגעת בוותק של האישה במקום עבודתה, והמעסיק מחוייב להמשיך להפריש תשלומים לקופת הגמל של העובדת, גם במהלך חופשת הלידה שלה.
המקרים בהם אישה זכאית לקצר את תקופת חופשת הלידה שלה, בתנאי שהדבר מבוצע מתוך הסכמתה והיא מספקת אישור מהרופא, כוללים מקרים בהם האישה מוסרת את התינוק לאימוץ; העובר נפטר במהלך הלידה; או שהאישה היא אם פונדקאית. כך או אחרת, גם העובדת וגם המעסיק צריכים להבין ולזכור שאסור לפטר אותה במהלך חופשת הלידה.