כוריואמניוניטיס – זיהום מי שפיר

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

כוריואמניוניטיס - זיהום מי שפירכוריואמניוטיס (Chorioamnionitis או זיהום מי שפיר) הוא זיהום חיידקי המתרחש לפני או במהלך הלידה. זיהום זה מתייחס לקרום החיצוני ולנוזל (amnion) המקיף את העובר. כוריואמניוטיס משפיע על 1% – 10% מהנשים בהריון ועד 33% מהנשים אשר ילדו פגים. היכרות ומודעות הרופאים והנשים עם גורמי הסיכון יכולה למנוע ממצב זה להיות מאיים חיים.

כוריואמניוניטיס עלול להאריך את משך הלידה ואף להוביל את היולדת לניתוח קיסרי. במצב זה, גם התינוק ידרוש תשומת לב מיוחדת, וניטור בעיות מיוחדות כמו הפרעות קצב לב (טכיקרדיה כאשר קצב לב של העובר גדול יותר מ -160 פעימות לדקה), ובדיקות אחרות אשר יקבעו אם התינוק מקבל מספיק חמצן במהלך הלידה.

עם זאת, הפרוגנוזה לאימהות עם כוריואמניוטיס היא מצוינת ורק לעיתים נדירות נפגעת הפוריות בעתיד. גם סיכויי ההחלמה של התינוקות טובים, למרות שחלק מהתינוקות, במיוחד אלו שנולדו טרם המועד, עלולים לסבול מסיבוכים לטווח ארוך (כגון מחלת ריאות כרונית או ליקויים נוירולוגים).

הגורמים לזיהום והסיכונים

בדרך כלל הזיהום מתפתח כאשר חיידקים אשר הינם חלק מהפלורה הנורמלית בנרתיק עולים לתוך חלל הרחם, כך שמי השפיר והשליה, כמו גם התינוק, נדבקים. הסיבות הנפוצות הם חיידקי אי קולי (E. coli), קבוצת הסטרפטוקוקים והחיידקים האנאירובים. כמו כן, אי קולי וקבוצת הסטרפטוקוקים מהווים את שתי הסיבות השכיחות ביותר לזיהום בתינוקות.

גורמי הסיכון הנפוצים ביותר לכוריואמניוטיס כוללים: גיל צעיר (פחות מגיל 21); מעמד סוציו-אקונומי נמוך; הריון ראשון; לידה ארוכה; קרע ממושך של הממברנות (שק המים); פקיעת קרומים בגיל הריון מוקדם; בדיקות נרתיק מרובות במהלך ההריון (רק בנשים עם ממברנות קרע); זיהומים קיימים של מערכת המין (וגינוזיס וזיהום סטרפטוקוקלי מקבוצת B); וניטור עוברי פנימי. ככל שיש יותר גורמי סיכון, כך הסיכון לפתח זיהום הינו רב יותר.

כוריואמניוטיס עלול להוביל לסיבוכים חמורים לאם ולתינוק והוא נחשב כמצב חירום רפואי. הסיבוכים הנפוצים ביותר הם בקטרמיה (זיהום בזרם הדם), בעיות בלידה עד כדי צורך בניתוח קיסרי, ואיבוד דם רב בלידה. התינוקות נמצאים אף הם בסכנה למספר סיבוכים חמורים: כ -5 עד 10% מהתינוקות יפתחו דלקת ריאות או בקטרמיה (נפוץ יותר בפגים); פחות מ -1% מהתינוקות יפתחו דלקת קרום מוח, ועד 15% מהפגים עלולים לסבול מתסמונת המצוקה הנשימתית, עד כדי דימום לתוך המוח.

איך מאבחנים כוריואמניוטיס?

ברוב המקרים, הרופא יוכל לאבחן כוריואמניוטיס עקב חום אימהי וקצב לב מוגבר הן אצל האם והן אצל העובר. צורה חמורה יותר של מחלה אף תתבטא בשתן דהוי ובעל ריח של מי שפיר (אשר יהווה אינדיקציה נוספת לזיהום). בדרך כלל, לא יידרשו בדיקות פולשניות או בדיקות מעבדה שונות, במיוחד ככל שמתקדמת הלידה. עם זאת, בצירים מוקדמים, יש לבצע דיקור מי שפיר. אם במי השפיר יש ריכוז נמוך של גלוקוז וריכוז גבוה של תאי דם לבנים וחיידקים, תאושר האבחנה של הזיהום.

דרכים לטיפול בכוריואמניוטיס

הטיפול הראשוני ייעשה בדרך כלל באופן המהיר ביותר על ידי אנטיביוטיקה דרך הווריד, אשר יוכלו להיות בטוחים גם בהריון ובהנקה. טיפול מוקדם יעזור להוריד את החום, לקצר את הצורך באשפוז, ולהפחית את הסיכון של התינוק לזיהום וסכנות קשורות.

הטיפול הנפוץ ביותר לכוריואמניוטיס הוא השילוב של אמפיצילין (Principen) או פניצילין (PenVK) בתוספת גנטמיצין (Garamycin). אנטיביוטיקה זו מכוונת במיוחד כנגד סטרפטוקוקוס B. במקרה של אלרגיה לפניצילין או אמפיצילין, ייעשה הטיפול באמצעות קלינדמיצין (Cleocin), אשר תתווסף גם בצורך לניתוח קיסרי. תרופה זו היא בעלת פעילות נגד אורגניזמים אנאירובים.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.

אז מה היה לנו בכתבה: