על פי החוק במדינת ישראל, אסור לבצע הפלה מלאכותית ללא אישורה של וועדה מיוחדת, הוועדה להפסקת הריון.
וועדה זו, שמתקיימת הן מטעמן של מרפאות ממשלתיות והן מטעמן של מרפאות פרטיות, נחשבת לכתובת היחידה הרשאית לאשר זאת, כתובת שבה חברים רופאים מתחומים שונים, כמו: רופא פנימי, רופא פסיכיאטר וגם גניקולוג. בנוסף, ישנו בוועדה גם גורם מטעם הלשכה הסוציאלית, הבוחן, יחד עם חברי הצוות האחרים את המקרה שהגיע לצורך דיון מקצועי ומעמיק.
ההופעה מול הוועדה להפסקת הריון מצריכה, מצידה של האישה ההריונית, הצגת טפסים מסוימים, המעידים על מצב הריונה ועל מצבה הבריאותי. את הטפסים יכולה האישה לקבל ישירות מרופא הנשים שלה, שמטפל בה באופן קבוע וביצע את האבחנה הנדרשת, שבגינה פנתה לוועדה. בנוסף, עליה לצרף גם תעודת זהות ואישור על התשלום הנדרש לצורך הפנייה לוועדה.
מה תפקידה של הוועדה?
תפקידה המרכזי של הוועדה להפסקת היריון הוא לבחון מהן הסיבות, שבגינה מעוניינת האישה להפסיק את הריונה ולוודא שמדובר בשיקולים שכלתניים שאינם נובעים מאיומים חיצוניים, מלחצים או אולי ממצב נפשי רעוע.
הוועדה מציבה בפני האישה, הפונה אליה, את מספר האפשרויות השונות, העומדות לרשותה, בכל הקשור להפסקת ההריון – הפלה באמצעות כדורים או ביצוע גרידה, תוך התייחסות לכל היתרונות והחסרונות של כל אחת מהאפשרויות. הוועדה מטפלת אך ורק במקרים של הפסקת הריון עד לשבוע 24, כשבמידה ומדובר בהריון מאוחר יותר, יש לפנות לוועדה אחרת.
באילו מקרים מאשרים הפסקת הריון ובאילו מקרים לא?
בבואה לבחון את הפנייה, מתייחסת הוועדה להפסקת הריון למספר קריטריונים, המהווים חלק חשוב ומרכזי בקבלת ההחלטה. למשל, גילה של האישה. הוועדה שמה דגש רב יותר על מקרים שבהם מדובר בנשים בסביבות גיל 17 (צעירות מאד) ובנשים שלאחר גיל 40, שלהן נוטה לאשר את הפסקת ההריון.
מעבר לכך, קריטריונים נוספים, המשפיעים גם הם על החלטתה הוא מהות יחסי המין, שבעקבותיהם נכנסה האישה להריון – האם מדובר ביחסי מין ברצון או שמא ביחסי מין בכורח, כמו אונס או גילוי עריות. גם סטטוס האישה הוא פרמטר הנלקח בחשבון – האם היא נמצאת במערכת זוגית, נשואה או רווקה. מומים בעובר הם פרמטר נוסף וגם האפשרות לסיכון בריאות האישה הוא פרמטר חשוב מאד, הנלקח גם הוא בחשבון.
באופן כללי, על פי חוק העונשין, סעיף מספר 316, רשאית הוועדה לאשר הפסקת הריון במצבים הבאים: במקרים בהם האישה מתחת לגיל 18 או למעלה מגיל 40, במקרים בהם ההיריון נובע מיחסים אסורים על פי החוק, מיחסים מחוץ לנישואין או מגילוי עריות, במקרים בהם העובר עשוי להיות בעל מום כלשהו או במידה ומדובר בהריון המסכן את חייה של האישה, בין אם מבחינה גופנית ובין אם מבחינה נפשית.
קשיים בדרך לוועדה
ישנן כמה נקודות חשובות שיש לקחת בחשבון, העשויים להעלות קשיים בדרך אל הוועדה. לבן זוגה של האישה, לאבי העובר, אין מעמד חוקי בפני הוועדה להפסקת הריון ולכן לא נדרשת הסכמתו להפסקת הריון גם אם הוא טוען לכך. הוא רשאי ללוות את האישה בבואה לעמוד מול הוועדה, אך ורק במידה והיא מותירה לו זאת.