וסקוליטיס

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

וסקוליטיסוסקוליטיס הוא תהליך שבו נוצרת דלקת בכלי הדם השונים. מדובר לא על מחלה אחת אלא על מגוון רחב ביותר של מחלות ותסמונות שבאות לידי ביטוי בהיצרות של כלי דם, בבצקות בכלי דם ובהפרעה לזרימת הדם התקינה.

ברוב המקרים, מדובר על תגובה חיסונית לקויה אך ישנם גם מצבים אחרים כפי שנפרט במאמר זה. הווסקוליטיס יכולה להיות התסמין היחיד או המרכזי של מחלה מסוימת אך יכולה להיות גם תסמין משני בלבד להפרעה ראשונית.

מה הם הגורמים לווסקוליטיס?

במקרים רבים הדלקת יכולה לפגוע בכלי הדם על רקע לא ברור ובמצבים האלה המחלה נקראת דלקת אידיופטית. עם זאת, כיום ידועים מספר גורמים אפשריים שיכולים להביא לווסקוליטיס להלן:

  • זיהום חיידקי, פטרייתי או נגיפי.
  • דלקת שהיא תוצאה של פעילות מערכת החיסון שמופעלת כתוצאה מחדירת פתוגן.
  • פגיעה שמתרחשת כאשר תאי מערכת החיסון תוקפים את התאים שמרכיבים את דופן כלי הדם (מחלות אוטואימוניות או מחלות חיסון עצמי).
  • ישנן תרופות שיכולות להשרות דלקת בכלי דם.
  • במקרים מסוימים הדלקת היא תוצאה של מחלה דלקתית מערכתית. כך למשל במקרים מסוימים החולים בדלקות מפרקים שונות יכולים לסבול במקביל מדלקת של כלי הדם.

כיצד מסווגים את סוגי הווסקוליטיס השונים?

ישנן מספר דרכים לסווג את סוגי הדלקות השונות שפוגעות בכלי הדם בגוף. כך למשל ישנם שמסווגים את סוגי הווסקוליטיס השונים לפי המיקום של כלי הדם הפגועים, אחרים מסווגים את הסוגים השונים בהתאם לגורם שהביא לדלקת ובמאמר זה נפרט אודות שיטת הסיווג שמחלקת את הסוגים השונים לפי קוטר כלי הדם הפגועים להלן:

  • דלקת של עורקים גדולים – דלקות מסוג זה יכולות להיות למשל דלקת של עורק הצדע שנחשבת לדלקת השכיחה ביותר של כלי דם בקרב בני אדם מעל גיל חמישים או דלקת מפרקים טקיאסו שפוגעת באבי העורקים בנוסף לסעיפים המרכזיים שלו כמו למשל בעורק הריאה או בעורק התת בריחי.
  • דלקת של עורקים בינוניים – דלקות מסוג זה יכולות להיות למשל ארגמנת על שם שונליין-הנוך שפוגעת בדרך כלל בילידם בין גיל ארבע לשמונה שנים, דלקת רב עורקית קשריתית שגורמת לנמק של עורקים בעיקר במערכת העיכול, בלב, בכליות ובכבד ומחלת קוואסקי שבאה לידי ביטוי בדלקת בעורקים הכליליים.
  • דלקת של עורקים קטנים – בקבוצה זו נכללות מחלת בירגר, מחלת וגנר ודלקת של כלי הדם הקטנים בעור שנקראת וסקוליטיס לויקוציוקלסטית.

מה הם התסמינים של וסקוליטיס?

מאחר ומדובר על קבוצה שחברות בה מחלות רבות מאוד ומאחר וכל מחלה באה לידי ביטוי בכלי דם אחרים ובפגיעה בהיקף שונה, הרי שישנם אינספור תסמינים בהם וסקוליטיס יכולה לבוא לידי ביטוי.

כך למשל במקרים הקלים הדלקת יכולה כמעט שלא להשפיע על חיי החולים (בדגש על מצבים בהם הדלקת פוגעת בכלי דם קטנים בלבד שממוקמים באזור העור), אך במקרים החמורים היא עלולה להביא למות החולים בדגש על מקרים בהם מדובר על דלקת חריפה שפוגעת בכלי דם שמובילים דם לאיברים חשובים כמו למשל ללב או לכבד.

כיצד מאבחנים וסקוליטיס?

ישנן שיטות אבחנה רבות מאוד שמיועדות לאבחן את המחלות השונות שנכללות תחת הגדרת המטריה של הווסקוליטיס. בין היתר מדובר על בדיקות מעבדה שכוללות ספירת דם, תרבית דם, בדיקות של תפקודי כבד וכליות, שקיעת דם, ספירה של כדוריות דם לבנות ועוד. כמו כן, ניתן לבצע דיקור של עורק טימפוראלי, של רירית האף, של העור, של האשך או של רקמות נוספות על מנת לאבחן את המחלה בהתאם לצורך.

כיצד מטפלים בווסקוליטיס?

הטיפול הניתן לחולים משתנה בהתאם למידת החומרה של המחלה, בהתאם למידת הדחיפות של הגשת לטיפול, בהתאם למיקום הפגיעה, להיקף שלה, לגורם הראשוני שהביא להיווצרות הדלקת ועוד.

בדרך כלל, הטיפול יכלול שימוש בקורטיקוסטרואידים שמטרתם להפחית את התגובה הדלקתית, אך במקרים מסוימים הטיפול ימשיך לתרופות שמטרתן לדכא את המערכת החיסונית כמו למשל ציקלופוספאמיד.

במקרים החמורים ייתכן ויעברו לשימוש בתרופות ביולוגיות שונות שמחבלות בפעילות מערכת החיסון ובכל מקרה ישנה חשיבות עליונה לאבחן את הגורם הראשוני לבעיה ולטפל בו במקביל במידת האפשר.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.

אז מה היה לנו בכתבה: