ויטמין B12 הינו חומר מזין שעוזר לשמור על תקינותם של תאי העצב ותאי הדם בגוף ועוזר בייצור ה-DNA, החומר הגנטי המצוי בכל התאים.
ויטמין B12 מסייע גם למנוע אנמיה מגלובלסטית שגורמת לחולשה ועייפות ממושכת. הגוף סופג ויטמין B12 מהמזון בשתי דרכים. ראשית, חומצה הידרוכלורית בקיבה מפרידה את ויטמין ה B12 מהחלבון כדי שהוויטמין יקשר לחלקיקי המזון.
בהמשך, ויטמין B12 מתחבר לחלבון מסוים המכונה בשם פקטור פנימי בקיבה ונספג על ידי הגוף. פקטור פנימי הינו חומר מסוג גליקופרוטאין, אשר נוצר בדפנות הקיבה והכרחי לספיגה תקינה של ויטמין B12 במעי הדק.
מהן הסיבות למחסור בויטמין B12 אצל נשים?
מחסור של פקטור פנימי מוביל לחוסר של ויטמין B12 ובהמשך להיווצרות אנמיה מגלובלסטית. סיבות לחוסר של פקטור פנימי הן רבות וכוללות: אנמיה ממארת שהיא מחלת חיסון עצמי הפוגעת בתאי דופן הקיבה או בפקטור הפנימי. זו הסיבה העיקרית למחסור בויטמין זה ומלווה בתופעות נוירולוגיות. סיבות נוספת למחסור בויטמין הן כריתת קיבה חלקית או מלאה, דלקת קיבה ניוונית, חסר מולד ותזונה לקויה.
חסר ברכיבי התזונה ויטמין B12 הינו תופעה שכיחה אצל נשים אשר נוטלות גלולות למניעת הריון. גלולות למניעת הריון, במיוחד גלולות המורכבות מאסטרוגן בשיעור גבוה, פוגעות ברמות של B12. ויטמין B12 הוא חיוני והכרחי ביותר בייצור כדוריות הדם האדומות ובמטבוליזם של ההומוציסטאין. לצורך הטיפול בתופעה זו יש צורך בנטילת השלמה של לפחות 50-100 מק"ג של ויטמין B12.
מה הן השפעותיו של ויטמין B12 על בריאות האישה?
מחקרים מראים את השפעותיו של ויטמין B12 על מערכות הגוף השונות. השפעות אלו כוללות:
- מערכת הלב וכלי הדם – תוספי ויטמין B12 יחד עם חומצה פולית, מפחיתים את סיכון לחלות במחלת לב. החוקרים מצאו כי ויטמינים אלה יעילים בהפחתת רמות הומוציסטאין בדם, חומר הנקשר לסיכון מוגבר לשבץ או התקף לב.
- דמנציה- קשישים רבים מאובחנים עם דמנציה. לעתים קרובות רמות גבוהות של הומוציסטאין בדם נמצאות באנשים אלה. ויטמין B12 לפיכך מפחית את הסיכון לדמנציה.
- אנרגיה – בשנים האחרונות קיימות עדויות לכך שתוספי ויטמין B12 מגבירים אנרגיה או את הסיבולת ולפיכך משפרים את הביצועים הפיזיים.
מחסור בויטמין B12 בהריון ובמהלך ההנקה אצל נשים צמחוניות
ויטמין B12 חוצה את השליה במהלך ההריון ונמצא בחלב האם. תינוקות של נשים צמחוניות וטבעוניות, אשר לא צורכות מוצרים מן החי נחשפים במידה מועטה יותר לויטמין B12 ויכולים לפתח מחסור בויטמין B12 בתוך מספר חודשים מרגע הלידה.
מחסור בוויטמין B12 אשר אינו מטופל כראוי בתינוקות יכול לגרום לנזק נוירולוגי חמור ובלתי הפיך. מחסור בויטמין B12 מוביל לירידה בתפקוד המוח. התסמינים כוללים: בלבול, איבוד זכרון, שינויים באישיות, שיטיון וירידה קוגנטיבית ופיגור התפתחותי בילדים של נשים אשר סבלו במחסור בויטמין.
איך מטפלים במחסור בויטמין B12?
קיימות שלוש אפשרויות טיפול מרכזיות הכוללות:
- מתן כדורי ויטמין B12: במקרים של מחסור קל עד בינוני, הטיפול הוא בדרך כלל באמצעות כדורי מציצה או טבליות. ספיגת כדורי המציצה היא דרך רירית הפה ולכן חשוב להמנע מבליעת הכדור.
- זריקות ויטמין B12: במקרים של מחסור חמור וממושך המלווה בתסמינים קשים, הטיפול המומלץ הוא מתן זריקה. הזריקות בשלב הראשון ניתנות בתדירות גבוהה של פעם בשבוע ובהמשך הזריקה ניתנת פעם בחודש.
- התאמה תזונתית על ידי צריכה מוגברת של מזונות מן החי, כמו דגים, בשר וביצים. מקורות לצמחונים הם דגני בוקר, שמרים למאכל וחלב סויה מועשר.