התקן תוך רחמי עם פרוגסטרון – מירנה הוא אמצעי מניעה נשי, הנחשב כיום לאחד מאמצעי המניעה היעילים ביותר שישנם. ההתקן נמנה עם אמצעי המניעה ההפיכים לטווח ארוך, כשסך הכול הוא יעיל למשך תקופה של כחמש שנים. המירנה הוא למעשה גלגול מודרני של התקן הנחושת שבא לעולם בשנות השישים של המאה העשרים.
בשלב מסוים התברר כי מתן פרוגסטרון ישירות לרחם מונע כניסה להריון ובעקבות התגלית, פיתח רופא פיני בשם לוקיינן טאפאני וולטר התקן בצורת T המפריש פרוגסטרון. ההתקן מעולם לא צבר פופולריות רחבה, בין היתר כיוון שהיה יעיל למשך שנה אחת בלבד. כתוצאה מכך, החליף המפתח את הפרוגסטרון בלבונורגסטרל, המופרש במשך חמש שנים וכך בא לעולם המירנה.
התקנת והוצאת ההתקן
התהליך שבו מחדירים את ההתקן מזכיר במידה רבה את אופן ההתקנה של התקן הנחושת, כאשר ישנה חשיבות עליונה להקפיד על כך שאת מלאכת ההתקנה יבצע אך ורק רופא שהוסמך לכך. לפני שניתן להחדיר את ההתקן לרחם, יש לבצע בדיקת אגן על מנת לבחון את המיקום ואת הצורה של הרחם ובנוסף לכך, מומלץ מאוד לעבור בדיקת כלמידיה וזיבה לפני ההתקנה. זאת כיוון שמטופלת הסובלת ממחלת מין בזמן ההתקנה של המירנה, נמצאת בסיכון מוגבר לזיהום באזור האגן.
בזמן ההתקנה מוחזק הנרתיק פתוח באמצעות מכשיר גניקולוגי מיוחד הנקרא ספקולום, כשבמקרים מסוימים יעשה שימוש במכשיר נוסף לצורך החזקת הרחם ושמירה על הרחם יציב. ההתקן מוחדר לרחם באמצעות מוליך דק, כאשר הרחם נמדד לצורך ההתאמה המושלמת של אורך המוליך למבנה האנטומי של המטופלת.
החוט המחובר להתקן מאפשר למטופלת ולרופא לבדוק כי ההתקן ממוקם היטב ובנוסף מאפשר את השליפה הקלה שלו החוצה. סך הכול התקנת המירנה לא אמורה להימשך יותר מחמש דקות.
את ההתקנה יש לבצע בימים האחרונים של הדימום ואם מדובר בהתקנת מירנה לאחר לידה, יש להמתין עם ההתקנה עד לחזרת הרחם למצבו הרגיל או לכל הפחות שישה שבועות מיום הלידה.
מה הם היתרונות של השימוש במירנה?
מירנה הוא אמצעי המניעה ההפיך היעיל ביותר, כשלמעשה אחוז הכישלונות של ההתקן בשנת השימוש הראשונה נע בין 0-0.2 אחוז (בתום חמש שנים בין 0.5 ל- 1.1 אחוז), שיעורים זהים לשיעורי כישלון עיקור על ידי קשירת חצוצרות. כמו כן, ניתן להשתמש בהתקן במהלך ההנקה ללא חשש וזמן קצר לאחר הסרת ההתקן ניתן להרות שוב.
בנוסף לכך, ההתקן מפחית את ההתכווצויות הווסתיות ואת כמות הדימום הווסתי, כאשר במקרים מסוימים המחזור פוסק לחלוטין. יש לציין כי ההשפעה של ההתקן מקומית בלבד וזאת בניגוד למשל לגלולות למניעת הריון, הניטלות דרך הפה.
רק כדי לסבר את האוזן, נציין כי בבדיקות המבוצעות לנשים המשתמשות במירנה, ניתן לאבחן רמות לבונורגסטרל הנמוכות פי 10 מרמות הלבונרגסטרל הנמצאות בדמן של נשים העושות שימוש בגלולות למניעת הריון שמכילות אך ורק לבונורגסטרל.
מעבר לכל זה, הוא בטוח לשימוש בקרב נשים הסובלות מבעיות רפואיות מסוימות, הסבירות לאינטראקציה עם תרופות אחרות נמוכה ביותר והוא לא דורש מהמשתמשות כל התערבות.
מה הם החסרונות של השימוש במירנה?
מאחר ומדובר בהתקן המשחרר הורמונים, הרי שישנן משתמשות הסובלות מתופעות לוואי הורמונליות שונות, אך חשוב לציין כי שכיחותן נמוכה מאוד. כמו כן, ייתכנו מחזורים לא סדירים או דימומים אקראיים, אך ברוב המקרים ניכר שיפור כשלושה חודשים עד חצי שנה לכל היותר לאחר ההתקנה. מעבר לכך בזמן ההתקנה המטופלת עלולה לחוש אי נוחות קלה עד בינונית, כאבי גב והתכווצויות.