אמנם כל הריון באשר מהווה תקופה מרגשת ומיוחדת במינה, אך אין ספק בכלל שההריון הראשון הוא המיוחד ביותר, שכן זהו ההריון המסמל את המעבר של בני הזוג לתקופת ההורות. בנוסף לכך, ההריון הראשון שונה משאר ההריונות הבאים בכך שבני הזוג עדיין חסרי ניסיון ובמקרים רבים גם חסרי ידע בנוגע לאופן שבו עליהם להתנהל במהלך ההריון.
במאמר שלפניכם נספק תשובות לשאלות נפוצות שנוהגים לשאול זוגות במהלך ההריון הראשון. קריאה נעימה ומזל טוב!
מתי ניתן להרגיש את התנועות של העובר?
בדרך כלל ניתן לחוש את התנועות שמבצע העובר ברחם בהריון הראשון באזור השבוע העשרים להריון. מדובר בתנועות עדינות וקלות המתוארות על ידי נשים רבות כרפרוף עדין ביותר המבצע דג בתוך הבטן, כשלא אחת התנועות של העובר מפורשות אף כגזים במערכת העיכול. החל מההריון השני, כאשר נצבר די ניסיון בהריון הראשון, רוב הנשים מסוגלות לזהות את התנועות של העובר כבר החל מהשבוע ה- 14-16 להריון.
האם במהלך ההריון מותר לקיים יחסי מין?
אלא אם כן רופא הנשים נתן הנחיה אחרת, אין כל איסור לקיים יחסי מין במהלך ההריון. למעשה, ישנן תנוחות ספציפיות המתאימות לנשים הרות, הרלוונטיות מטבע הדברים בעיקר לשלבי ההריון המאוחרים, בהם הבטן התפוחה עשויה להפריע לקיום יחסי מין.
באיזה שלב יש להתחיל ליטול תוסף חומצה פולית?
חומצה פולית מומלץ להתחיל ליטול כשלושה חודשים לפני הכניסה להריון ולהמשיך ליטול באופן רציף עד סוף ההריון. לפי ההנחיות של משרד הבריאות, יש ליטול 400 מק"ג חומצה פולית על בסיס יומי במהלך תקופה זו, כאשר חשיבות התוסף רלוונטית במיוחד לטרימסטר הראשון של ההריון.
אילו בדיקות מומלץ לבצע במהלך ההריון?
ישנו מגוון רחב של בדיקות המבוצעות במהלך ההריון שמטרתן לוודא כי העובר מתפתח בצורה תקינה ושאינו סובל ממומים כלשהם. כמו כן, הבדיקה הראשונה המבוצעת בהריון היא מן הסתם הבדיקה המיועדת לאשש את החשד לכך שהנבדקת בהריון. לצד בדיקת השתן הביתית מומלץ לבצע בדיקת דם שבה ניתן לבדוק את רמת ההורמון HCG, הנחשבת לאמינה יותר.
כאשר מאובחן ההריון, יש לקבוע תור לרופא נשים, אך קחו בחשבון שרק בשבוע השביעי של ההריון ניתן יהיה להבחין בדופק העובר. זהו השבוע שבו לרוב קובעים את גיל ההריון. בשבוע השביעי לרוב עורכים בדיקת אולטרסאונד בפעם הראשונה בהריון ומפנים את האישה לביצוע מספר בדיקות דם על מנת לשלול אנמיה, בעיות בקרישת הדם או תלסמיה. כמו כן, יש לבדוק את סוג הדם ולשלול מחלות שעשויות לעבור מהאם לעובר.
כל עוד מדובר בהריון רגיל ולא בהריון בסיכון, בין השבוע ה- 11-13 תבוצע בדיקת שקיפות עורפית, בין השבוע ה- 14-16 תבוצע בדיקת סקירת מערכות מוקדמת, בין השבוע ה- 16-20 בדיקת תבחין משולש (חלבון עוברי) ובין השבוע ה- 22-25 נהוג לבצע סקירת מערכות מאוחרת.
לצד הבדיקות האלו תעבור האישה ההרה בדיקת העמסת סוכר בין השבוע ה- 22-24 להריון לצורך איתור מוקדם של סוכרת הריון ובדיקות שגרתיות במהלך ההריון כולו כמו למשל בדיקת לחץ דם, הערכת משקל העובר, דופק ועוד.
בהינתן גורמי הסיכון הרלוונטיים ייתכן כי יבוצעו בדיקות נוספות כמו לדוגמה סקירת מערכות מכוונת, בדיקת סיסי שלייה, בדיקת מי שפיר ועוד. לפני ביצוע הבדיקות השונות חשוב ביותר להתייעץ עם רופא הנשים על מנת שניתן יהיה להבין את הצורך בהן, את הסיכונים הפוטנציאליים ותופעות הלוואי שלהן ועוד.
אילו שינויים בריאותיים צפויים במהלך ההריון?
ישנן תופעות רבות מאוד שמופיעות בנשים בהריון כתוצאה מהשינויים הפיזיולוגיים וההורמונליים במהלך ההריון שחשוב להכיר. בין היתר מדובר על בחילות והקאות השכיחות בעיקר בטרימסטר הראשון של ההריון, שינויים מסוימים בשדיים, בדגש על רגישות יתר, תחושת כובד ונפיחות, חולשה ניכרת ועייפות מוגברת, עלייה בתדירות ההשתנה בעיקר בשלבים המתקדמים של ההריון, גודש באף, עצירות, צרבת, כאבי גב, התכווצויות שרירים, עילפון, נימול, בצקות, רגישות בחניכיים ודימומים מהחניכיים, דליות, גזים, נדודי שינה, שינויים בחוש הטעם ועוד.
למרות שמדובר בתופעות המופיעות בשכיחות גבוהה בנשים הרות, אין להתעלם מהן בשום אופן ולפטור אותן כלאחר יד כבעיות הנלוות להריון. הסיבה לכך נעוצה בראש ובראשונה בעובדה שאין שום סיבה שאישה הרה לא תדאג לבריאותה ולא תקבל טיפול נאות לכל תסמין שהוא שעשוי להופיע במהלך ההריון.
בנוסף לכך, לא אחת יש בתסמינים השונים כדי להעיד על בעיה שלא קשורה ישירות בהריון. אי לכך, בכל מקרה שבו מופיעים תסמינים שונים הגורמים לפגיעה באיכות החיים, מומלץ לגשת לבירור רפואי ולהתעקש על טיפול מתאים.
אולי יעניין אותך לקרוא גם:
חצבת בהריון – כיצד חצבת משפיעה על מהלך ההריון ומהן ההשלכות על האם והתינוק?
בריחת שתן או ירידת מים? כך תדעי להבחין בקלות בין השניים