מדובר בתופעה נדירה, המתרחשת אחת ל – 1,000 הריונות. הריון מולארי הינו מצב שבו השלייה מתפתחת למספר רב של ציסטות, שהן כמעין שלפוחיות שאינן מאפשרות התפתחות תקינה של הריון.
ישנם שני סוגים של הריון מולארי – הריון מולארי מלא, שבו רקמת השליה איננה תקינה ולא קיים עובר, או הריון מולארי חלקי שבו קיימת מעט רקמת שליה שהיא תקינה, מה שמאפשר הריון תקין לרוב.
ההריון המולארי עשוי להתפתח במצבים מסוימים לגידול סרטני, מה שמצריך טיפול מקדים ומענה מהיר ככל שניתן. במקרים של הריון מולארי חלקי יש צורך לבצע מעקב אחר האישה ההריונית לאורך כל תקופת ההריון כדי להקטין את האפשרות להתפתחות תאים סרטניים ולאפשר לה ליהנות מהריון מלא תקין.
הסימפטומים הנלווים להריון מולארי
להריון המולארי נלווים מספר סימפטומים, שהם אלה המעידים על התופעה. בשלביו הראשונים של ההריון, נראה ההריון המולארי כהריון תקין ככל הריון, אולם בהמשך עשויות להופיע התופעות הבאות: בתחילת הטרימסטר הראשון יכול להופיע דימום וגינאלי בצבע אדום בהיר עד חום כהה, עשויות להופיע בחילות קשות וגם הקאות, יכולה להופיע תחושה של לחץ או כאב באזור האגן וגם יציאה של ציסטה בצורת ענב.
בבדיקה, שאותה מבצעים לאור הופעת סימפטומים אלה, יופיעו לרוב מספר סימנים, המעידים שאכן מדובר בהריון מולארי: לחץ דם גבוה, רחם שנחשב לגדול יחסית בהשוואה לשלב ההריון שבו הוא נמצא, רעלת הריון, אנמיה, פעילות יתר של בלוטת התריס וגם ציסטות בשחלות.
מהם גורמי הסיכון של הריון מולארי?
ישנם מספר גורמי סיכון המובילים להתפתחותו של הריון זה. בדרך כלל הריון מולארי נפוץ בקרב נשים הריוניות בנות 35 ומעלה או נשים הריוניות צעירות מתחת לגיל 20. נשים שסבלו בעבר הריון מולארי, הסיכוי שלהם להתפתחות חוזרת של הריון זה הוא פי 10 מכל אישה אחרת. בנוסף, הריון מולארי נחשב לנפוץ יותר בקרב נשים מדרום מזרח אסיה, בהשוואה לנשים ממקומות אחרים בעולם.
סיבוכים ותופעות לוואי אפשריות
בכעשירית מהמקרים, עם הפסקת ההריון המולארי והוצאת רקמת השליה שאיננה תקינה, ממשיכה הרקמה הנותרת ברחם לגדול. במקרים כאלה ניתן יהיה לראות בבדיקות הדם רמות גבוהות במיוחד של הורמון ההריון. במידה ורקמת השליה הנותרת חדרה לרחם, עשוי להופיע גם דימום וגינאלי. במצבים כאלה אחת מאפשרויות הטיפול היא כריתת רחם או טיפול כימותרפי.
הטיפול המוצע במקרים כאלה
הפסקת ההריון המולאי נעשית לאחר הרדמה מקומית לרוב או הרדמה כללית דרך הנרתיק. ההליך עצמו איננו מצריך את פתיחת הבטן ואורך זמן קצר מאד (בין 15 ל – 30 דקות בלבד). במקרים בהם הרקמה החולה גדולה מאד, ובמידה והאישה איננה מעוניינת להרות פעם נוספת, ניתן לבצע הליך של כריתת רחם.
לאחר שבוצע ההליך הניתוחי להפסקת ההריון, נלקחות מספר פעמים דגימות מדמה של האישה, על מנת לעקוב אחר ערכי הורמון ההריון ולוודא שהרקמה החולה הוצאה בשלמותה. לאחר התייצבות רמות אלו, נבחנות שוב הרמות לאחר תקופה של 6 חודשים ולאחר תקופה של 12 חודשים.
הריון מולארי חוזר
ניתן למנוע מקרים של הריון מולארי על ידי ביצוע מעקב צמוד אצל נשים, שעברו הריון כזה בעבר. מכיוון שהסיכוי שלהם להריון מולארי חוזר הוא פי 10 מכל אישה אחרת, וכדי למנוע את התפתחותו, חשוב לעקוב אחר תהליך ההריון וכבר משלביו המוקדמים ולוודא שהוא אכן תקין במלואו.