הפסקת מחזור בגיל מוקדם, הפסקת וסת מוקדמת או כניסה מוקדמת לגיל המעבר, הם מושגים המתארים מצב של אל וסת, ירידה בהורמוני המין טסטוסטרון, אסטרוגן ופרוגסטרון ועלייה ברמת הורמון מגרה זקיק, לפני גיל 40.
כמו כן, תופעה זו מכונה אי ספיקה שחלתית מוקדמת. מדובר על הפרעה הטרוגנית ביותר, הפוגעת באחוז אחד מהנשים לפני גיל ארבעים ובעשירית האחוז מהנשים לפני גיל שלושים.
נכון להיום, ידועים גורמים רבים שיכולים להוביל למנופאוזה לפני גיל 40, כשבין היתר מדובר בגורמים גנטיים, זיהומיים, מטבוליים, אנזימטיים וכרומוזומליים, אך מעניין לדעת כי ביותר ממחצית מהנשים הסובלות מתופעה זו, לא ניתן להתחקות אחר הגורם לבעיה.
מה הם הגורמים להפסקת המחזור בגיל מוקדם?
במהלך עשרים השנים האחרונות זוהו מספר גנים הקשורים לתפקוד ההורמונלי בנשים, כשחלק מהגנים זוהו כקשורים להפסקת המחזור בגיל מוקדם. בין היתר מדובר בגנים הבאים: FSHR, LHR, LH, CYP19, CYP17, GDF9, GPR3 ועוד.
כמו כן, ישנן נשים שבהן המערכת החיסונית מזהה חלק מהאנטיגנים השחלתיים כגורמים שיש להילחם בהם ומייצרת נוגדנים עצמוניים נגד השחלות, מה שגורם להרס השחלות ולהפסקת הביוץ כתוצאה מכך. למעשה, ישנן לא מעט מחלות חיסון עצמי הקשורות לתופעה זו, כשהמוכרות שבהן הן מחלת אדיסון ותירואידיטיס אוטואימונית.
ישנן גם נשים רבות הסובלות מהפסקת המחזור בגיל מוקדם כתוצאה מטיפולי רדיותרפיה וכימותרפיה שעברו בגילאים צעירים יחסית וכן ידוע כי נגיף החזרת עלול לפגוע בשחלות ומהווה לפיכך גורם להפסקת המחזור בגיל מוקדם. כמובן שכל מקרה שבו נגרם נזק לשחלות באופן כירורגי או במקרה שבו הוסרו השחלות באופן כירורגי, הביוץ ייפסק והמחזור יפסיק בעקבות זאת.
מה הם התסמינים של הפסקת המחזור בגיל מוקדם?
הפסקת מחזור בגיל מוקדם שונה מבחינה קלינית מהפסקת וסת פיזיולוגית בגיל המעבר, כשנשים הסובלות מהפסקת המחזור בגיל מוקדם מדווחות על מגוון רחב יותר של סימפטומים נפשיים וגופניים.
כך לדוגמה בנוסף לתסמינים הנפשיים הטיפוסיים של גיל המעבר, נשים הסובלות מהפסקת המחזור בגיל מוקדם מתלוננות על יותר דיכאון, חרדה, לחץ נפשי, מתח, תוקפנות ורגישות יתר. כמו כן, נשים אלו סובלות מירידה בהערכה העצמית ובמידת הסיפוק העצמי.
במקרה של הפסקת המחזור בגיל מוקדם, האישה נמצאת במשך תקופה ארוכה יותר עם מחסור באסטרוגן ולפיכך בנשים אלו ניתן לראות עלייה במחלות הכרוניות בדגש על דלדול עצם. למעשה, ככול שהמחזור נפסק בגיל צעיר יותר, כך הסיכוי לצפיפות עצם נמוכה בעתיד יותר גבוה בהתאם. מעבר לכך, הפסקת המחזור בגיל מוקדם מקושרת לתמותה מוקדמת על רקע תחלואה קרדיווסקולרית, ירידה בחשק המיני, מצב רוח ירוד, ירידה ברמות האנרגיה ועוד.
כיצד מאבחנים הפסקת מחזור בגיל מוקדם?
להלן האלמנטים השונים המרכיבים את תהליך האבחון:
- בדיקה גופנית ואנמנזה מדוקדקת תוך שלילת גורמים משניים להפסקת המחזור כמו למשל בעיות בבלוטת התריס, בעיות אכילה, ירידה פתאומית או עלייה פתאומית במשקל, עודף אנדרוגנים ועוד. במהלך הבדיקה הגופנית ולקיחת האנמנזה יש לחפש סימנים למחלות חיסון עצמי כמו סוכרת, אדיסון, מחלת השימוטו, זאבת אדמנתית מערכתית ועוד.
- יש לבצע בדיקה לשינויים ניווניים בנרתיק, בדיקת שד, מתח שרירי רצפת האגן, מצב העור ועוד.
- בדיקת אולטרסאונד של השחלות תוכל להדגים נוכחות של זקיקים או העדרם ולסייע בהערכת הפרוגנוזה.
- בדיקות המעבדה יכללו בירור של ריכוז הורמון ממריץ בלוטת התריס, הורמון מחלמן, הורמון מגרה זקיק, פרולקטין, אסטרדיול, הורמון אנטי-מולריאני ועוד.
כיצד מטפלים בהפסקת מחזור בגיל מוקדם?
הטיפול בבעיה משתנה בהתאם לאטיולוגיה שלה. בדרך כלל, יינתן טיפול הורמונלי חליפי במקביל לטיפולים שמטרתן לטפל בתסמינים כמו לדוגמה תרופות לשיפור צפיפות העצם, טיפול לשיפור התפקוד המיני, טיפול במרכיב הלב וכלי הדם הכולל שמירה על משקל גוף תקין, פעילות גופנית ורמות כולסטרול תקינות ועוד.
יש לציין כי במקרים רבים מדובר בהפסקה זמנית בלבד ולכן חשוב לבחון את הגורמים להפסקת המחזור לעומק לפני שבוחרים באפשרות התרפויטית המתאימה.