הפלה דחויה (missed abortion) היא מושג הבא לתאר מצב שבו העובר מת ברחם, אך הן העובר והן השליה נשארים ברחם. במקרים מסוימים מדובר אף במצב שבו השליה והעובר נותרים ברחם במשך מספר חודשים.
מה הם הגורמים להפלה דחויה?
רוב המקרים של הפלה דחויה הם תוצאה של פגם כרומוזומלי בעובר שפגע בהתפתחות התקינה שלו ולא אפשר להריון להמשיך כרגיל.
מה הם התסמינים של הפלה דחויה?
הפלה דחויה נקראת לעתים גם הפלה שקטה (silent miscarriage) וזאת כיוון שברוב המקרים לא מופיעים במקרה הזה תסמינים האופייניים להפלה. הכוונה היא למשל להתכווצויות של הרחם, דימום נרתיקי, הפרשות לא שגרתיות מהנרתיק ועוד.
בנוסף לכך, לא אחת למרות שהעובר הולך לעולמו, השליה בכל זאת ממשיכה להפריש הורמונים ולכן סימני ההריון עדיין יופיעו. זוהי למעשה הסיבה לכך שנשים רבות כלל לא מודעות לכך שהעובר כבר לא מתפתח ברחמן. עם זאת, ישנן נשים שיחושו בכך שתסמיני ההריון נעלמו. הכוונה היא למשל לרגישות בשדיים, בחילות, עייפות ועוד.
כיצד מאבחנים הפלה דחויה?
הפלה דחויה לרוב מאובחנת במהלך בדיקה שגרתית אצל רופא הנשים. החשד לכך שהתרחשה הפלה דחויה בדרך כלל מתעורר כאשר הרופא לא מצליח לאבחן דופק בעובר. במקרה הזה מופנית המטופלת לביצוע בדיקת אולטרסאונד שבה ניתן להבחין כי ההתפתחות של העובר לא תואמת את גיל ההיריון וכמובן בעובר שליבו לא פועם.
לא ניתן לאבחן הפלה דחויה על סמך היעדר דפיקת לב בעובר שאורכו פחות משבעה מילימטרים. במקרה הזה יש להמתין בין שבוע לעשרה ימים ולבצע בדיקת אולטרסאונד נוספת במקביל לבדיקת רמת הורמון ביטא hCG.
כיצד מטפלים בהפלה דחויה?
אם ההפלה הדחויה התרחשה בשלב מוקדם מאוד של ההריון, אין זה מן הנמנע שהשלייה והעובר יופרשו באופן טבעי וללא כל התערבות תרופתית. עם זאת, כאשר הרקמה העוברית והשלייה נותרות ברחם, ישנו סיכוי לסיבוכים חמורים ולכן יש להוציא אותם באופן מלאכותי. בדרך כלל, ממליצים לבני זוג לאחר הפלה דחויה להמתין שניים עד שלושה מחזורי ווסת עד שינסו להביא לעולם צאצא נוסף.