סביב הנושא של הנקה וכניסה להריון במהלך תקופת ההנקה התפתחו לא מעט מיתוסים שגורמים לבלבול רב בקרב נשים לאחר הלידה. אם גם את חשה בבלבול בנוגע לנושא זה, אנחנו שמחים לבשר לך שהגעת בדיוק למקום הנכון. במאמר שלפניך נספק לך עובדות מוצקות ונתונים סטטיסטיים מדויקים שנאספו ממחקרים איכותיים שנערכו בנושא.
במה תלויה רמת ההגנה שמספקת ההגנה מפני הכניסה להריון?
רמת ההגנה שמספקת פעולת ההנקה מפני הכניסה להריון זמן קצר לאחר הלידה תלויה במידה רבה מאוד בתזונה של האם. כך לדוגמה אם התזונה ירודה ולא איכותית, ייתכן מאוד שההנקה תספק הגנה למשך זמן ארוך יותר, עד לחידוש המאגרים.
בנוסף לכך, משך התקופה שבה מספקת ההנקה הגנה מפני כניסה להריון מושפעת מעוצמת המציצה של התינוק, מתכיפות ההנקה ועוד. אי לכך, נשים המניקות באופן מלא בהפסקות קצובות וללא שימוש בתחליפי חלב אם, לרוב יכולות ליהנות מהגנה ברמה גבוהה במשך חצי שנה לאחר הלידה. עם זאת, ברגע שבו הווסת חוזרת, ההגנה כבר לא רלוונטית. כמו כן, גם אם ההנקה רציפה, הרי שלאחר חצי שנה יעילות ההגנה פוחתת בצורה דרסטית.
נתונים סטטיסטיים רלוונטיים
באופן עקרוני לאחר הלידה רק שבעים אחוז מהנשים יקבלו מחזור במהלך החצי השנה הראשונה ואילו רק שלושים ושבעה אחוז מהנשים לא יקבלו מחזור גם לאחר שניים עשר חודשים. לפי מחקרים שנערכו בתחום זה, נראה כי הנקה רציפה מספקת שיעור הגנה גבוה יחסית, בגובה של תשעים ושניים אחוז, גם לאחר שנה מהלידה.
רמת ההגנה שמספקת ההנקה קרובה לרמת ההגנה שמספקות גלולות למניעת הריון ועומדת על תשעים ושמונה אחוז. הכוונה היא אך ורק להנקה מלאה, גם בשעות הלילה, במשך חצי שנה מהלידה. יש לציין כי ישנן נשים המניקות באופן מלא ובכל זאת מדווחות על הפרשה דמית בטווח של שמונה שבועות מהלידה. ברוב המוחלט של המקרים לא מדובר על דימום וסתי הנובע כתוצאה מביוץ כך שאין בהכתמת התחתונים או הפדים בכדי לעורר דאגה בנוגע לכך שהמחזור חזר.
באיזה שלב מומלץ לחזור להשתמש באמצעי מניעה לאחר הלידה?
אישה שלא מניקה יכולה באופן עקרוני לחזור לבייץ כבר ארבעה שבועות לאחר הלידה. מבחינה סטטיסטית ניתן לראות כי מחצית מהנשים הלא מניקות חוזרות לבייץ במהלך ששת השבועות לאחר הלידה. אם האם הטרייה מניקה, הרי שתוך חמישה עשר עד שלושים יום מהפסקת ההנקה, תחזור לבייץ.
באופן כללי, הנקה היא לא אמצעי מניעה יעיל באופן אבסולוטי ולכן אם אין שום רצון להיכנס להריון, יש לעשות שימוש באמצעי מניעה סמוך ככל האפשר ללידה אם כי ההגנה שמספקת ההנקה המלאה עד עשרה שבועות לאחר הלידה נחשבת למצוינת.
לסיכום, ניתן לכתוב כי גם אם האם מניקה באופן מלא ובלעדי, מומלץ כי תחזור להשתמש באמצעי מניעה שלושה חודשים לכל המאוחר לאחר ההריון על מנת למנוע כניסה מוקדמת מדי להריון. בנקודה זו יש לציין כי גם אם לא הורגש כל דימום, עדיין אין זה אומר כי בהכרח לא התרחש ביוץ, קחי זאת לתשומת לבך.