הידרוצפלוס

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

הידרוצפלוס

הידרוצפלוסהידרוצפלוס, הנקרא גם "מיימת ראש", היא מחלה הקשורה לקושי בניקוז נוזלים עודפים מחוט השדרה ומהמוח. קושי זה מוביל להצטברות של מים בתאי ובחדרי המוח, מה שגורם ללחץ תוך גולגולתי, וכתוצאה מכך – ללחץ ישיר על המוח עצמו, על הרקמות שלו ובמידה ומדובר בילדים, גם להגדלת הגולגולת.

הידרוצפלוס אובחנה לראשונה על ידי היפוקרטס, אך המצב נותר עם סימני שאלה רבים עד למאה העשרים, אז החלו בפיתוח טיפולים נוירוכירורגיים שונים. אין כיום תרופה מסוימת שמטפלת במחלה עצמה, למרות ההתקדמות בנושא ולמרות שנשים רבות סובלות מהתסמינים, אך קיימים טיפולים זמינים להקלת התסמינים.

גורמים להידרוצפלוס

במקרים רבים, הגורמים למחלה הם גידול ממאיר במוח, המוביל לחסימת מערכת חדרי המוח ובכך להצטברות נוזלים, או לדימום תת עכבישי בשל מומים בכלי הדם, שינויים טרשתיים, יתר לחץ דם או טראומה מוחית. המחלה יכולה להופיע גם בשל בעיית התפתחות המתרחשת אצל העובר, הגורמת לייצור שאיננו מבוקר, ייצור עודף נוזל במוח, ולא בשל בעיות ספיגה או ניקוז.

במקרים מסוימים, הסיבה למחלה קשורה במחלות זיהומיות במוח, שגורמות לבעיות בספיגת הנוזל, מצב אופייני ביותר לדלקת קרום המוח בתינוקות.

תסמיני הידרוצפלוס

התסמינים עשויים להתרחש כבר בתקופת הינקות, ומתבטאים בהתנהגות אדישה, ישנוניות, פרכוסים, הקאות ובקרקפת דקה ומבריקה. ילדים עם המחלה סובלים מכאבי ראש, המעידים על לחץ תוך גולגולתי, הם סובלים מבעיות בשיווי המשקל, מהפרעות קואורדינציה, מערפול הכרתי, מראייה כפולה, משינויים התנהגותיים, קושי להתרכז ועוד.

אצל נשים התסמינים שונים מעט וכוללים הפרעות הליכה, אי שליטה על הסוגרים, בעיות זיכרון ובעיות התנהגות, הקאות, בחילות ועוד. במידה והסיבה למחלה קשורה בגנטיקה, יופיעו לרוב תסמינים נוספים, כמו פיגור שכלי, אפילפסיה, מתח מוגבר בשרירי הגפיים, התפתחות לקויה של אברי המין הראשוניים וגם כיפוף חריג המופיע באגודלים.

אבחון וגילוי בהריון

סקירת מערכות במהלך ההיריון מסייעת בזיהוי המחלה, ובהנחה שהסיבה לה היא גנטית ולא כל סיבה אחרת. זוהי מחלה נפוצה, המתרחשת באחת מתוך אלף לידות.

במידה ומדובר בילדים או במבוגרים, ניתן לבצע בדיקות הדמיה, כגון CT מוח, בעזרתן בוחנים את גודל חדרי המוח, את מיקומה המדויק של החסימה וגם את הגורמים לה. האם מדובר, למשל, בגידול או שמא בדימום מוחי שגרם להצטברות הנוזלים.

טיפול בהידרוצפלוס

מספר תרופות זמינות כיום להפחתת חומרת התסמינים, אך הטיפול היעיל ביותר הוא ניתוחי. הוא כולל החדרת צינורית קטנטנה אל חדרי המוח, שתפקידה לנקז את הנוזל, שהצטבר באזור המוח השדרתי.

הניתוח מוצע בשילוב עם תרופות כדי ליהנות ממענה נרחב ויעיל יותר. הניתוח אורך כשעה וחצי ומבוצע תחת הרדמה מלאה. מיד לאחריו אמורים כל התסמינים להיעלם כליל.

חשוב לדעת!

מכיוון שהידרוצפלוס מוגדרת כמחלה כרונית, וכמעט בכל המקרים היא אכן כזו, הצינורית המוחדרת אל המטופל בזמן הניתוח, נותרת כפי שהיא במשך כל חייו.

היא אינה פוגעת בהתנהלות היומיומית, אך יש להקפיד על מעקב שוטף כדי לוודא שהיא אכן פועלת כראוי. מחצית מהמנותחים נדרשים לעבור ניתוח חוזר לאחר כשנתיים כדי להחליף את הצינורית בצינורית חדשה.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.

אז מה היה לנו בכתבה: