החלמה לאחר לידה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

החלמה לאחר לידהבימים ובשבועות לאחר לידת התינוק, הגוף משתנה וחוזר למצבו לפני ההריון. בדומה לשינויים שהתרחשו בהריון, גם השינויים לאחר הלידה הם שונים עבור כל אישה.

שינויים פיזיים לאחר לידה

השינויים בגוף עשויים לכלול שינויים בשרירים, כאבים ודימומים.

התכווצויות ברחם – עלולות להיות מורגשות במשך מספר ימים לאחר הלידה. כיווץ הרחם לגודלו לפני ההריון עלול להימשך כ- 6-8 שבועות.

הרגשה של שרירים כואבים (בעיקר בזרועות, הצוואר או בלסת) – הם שכיחים לאחר לידה, אך בדרך כלל נעלמים לאחר מספר ימים.

דימום והפרשות מהנרתיק (lochia) עשויות להימשך 2-4 שבועות ויכולות להיעלם ולשוב כחודשיים לערך מיום הלידה.

כאב בנרתיק – כולל אי נוחות וחוסר תחושה, הוא גם שכיח לאחר לידה נרתיקית, במיוחד במקרים של אפיזיוטומיה .

כאבים בבטן התחתונה ייתכן ויופיעו במקרה של ניתוח קיסרי, לעיתים יהיה צורך בתרופות משככות כאב.

גודש בשדיים הינו נפוץ בין הימים השלישי והרביעי לאחר הלידה, כאשר השדיים מתחילים להתמלא בחלב. עובדה זו יכולה לגרום לחוסר נוחות ונפיחות. בדרך כלל ההמלצה היא לשים שקיות קרח על השדיים, מקלחת חמה, או קומפרסים חמים אשר עשויים להקל על חוסר הנוחות.

* כדאי להתקשר לרופא המטפל אם יש החמרה בכל אחד מהתסמינים הללו.

שינויים במצב הרוח

ישנה מידה מסוימת של פגיעות רגשית אשר צפויה לאחר לידה, ולרבות מהאימהות הטריות ישנם רגשות סותרים או בעייתיים . לפחות 60% עד 80 אחוזים מהאימהות החדשות יסבלו מ"בייבי בלוז", אשר הינו סוג קל של דיכאון שמתחיל מספר ימים עד שבוע לאחר הלידה ונמשך לא יותר ממספר שבועות. אימהות אלו עשויות להיות על סף דמעות, חרדה, עצבניות, ולא יצליחו לישון. רובן מרגישות טוב יותר לאחר קבלת קצת מנוחה ועזרה עם התינוק, ואולי לאחר בכי אשר מגיע אחרי המתח וההתרגשות מהלידה.

אם "בייבי בלוז" לא עובר לאחר כשבועיים, הוא עלול להיות מוגדר כדיכאון לאחר לידה (PPD). עשרה עד 20 אחוזים מהאימהות החדשות מפתחות דיכאון קליני במלוא מובן המילה, שיכול להימשך בין שבועיים לשנה. המומחים עדיין לא יודעים את ההסבר המדויק לכך, אולם הם מסכימים כי PPD נגרם על ידי שילוב של גורמים הורמונליים, ביוכימיים, סביבתיים, פסיכולוגיים וגנטיים.

הגורמים שעלולים להביא לכך הם הירידה התלולה ברמות ההורמונים מיד לאחר הלידה, הטיפול הלא מוכר בילוד או הרגשת בדידות. חלק מהנשים נמצאות בסיכון גבוה יותר מאשר אחרות לפתח, PPD למשל נשים בעלות היסטוריה של דיכאון או חרדה, הריון לא מתוכנן ,בן זוג לא תומך, קשיים בחיי הנישואין, בעיות פיננסיות, גירושין, שינוי או אובדן מקום העבודה, סיבוכים בלידה ועוד.

טיפול לאחר לידת נרתיקית

בין אם השינויים הינם פיסיים ברובם או רגשיים, רוב הנשים זקוקות לזמן מה לאחר הלידה בכדי לחזור לפעילות הרגילה שלהן. חשוב להתמקד בריפוי הגוף ובטיפולו לאחר הלידה, כמו גם לבקש עזרה מהמקורבים בטיפול בתינוק, בכדי לאשר זמן מנוחה ורגיעה מהמטלות החדשות. במקרה וישנם עוד ילדים נוספים בבית, עזרה זו תהיה משמעותית אף יותר, לפחות בימים הראשונים לאחר הלידה.

יש להשתמש ברפידות במקום טמפונים לאותו דימום שעלול להימשך עד מספר שבועות. בכדי להקל על התכווצויות הרחם, אפשר ליטול איבופרופן (כגון אדוויל). אם יש נפיחות או כאב סביב פתח הנרתיק, כדאי לנסות להשתמש בקרח על האזור למשך 10 עד 20 דקות בכל פעם. בכדי להקל על כאב הטחורים והאזור שבין הנרתיק ופי הטבעת אפשר גם לנסות רטיות קרח או רפידות.

לכל בעיה אחרת, כמו עצירות, כדאי לנסות קודם תרופות ואמצעי טיפול פשוטים, ורק במידה והתסמינים מחמירים, כדאי לפנות לטיפול תרופתי.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.

אז מה היה לנו בכתבה: