דלקת פרקים שגרונית

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דלקת פרקים שגרונית

דלקת פרקים שגרוניתדלקת פרקים שגרונית היא מחלה דלקתית נפוצה ביותר, אשר תוקפת בתהליכים אוטואימוניים את המפרקים בגוף. המחלה משפיעה בעיקר על המפרקים בכפות הידיים והרגליים, וגורמת להם לנזק בלתי הפיך אשר יכול להתבטא כדפורמציות וכהפרעה לתפקוד האיברים.

מלבד הפגיעה במפרקים, דלקת פרקים שגרונית גורמת גם להשפעה סיסטמית, בה יכולות להיפגע מערכות אחרות בגוף ועלולים להופיע תסמינים גופניים נוספים. המחלה מופיעה בעיקר בנשים, ומתחילה לרוב בגילאים 40-60. הטיפול במחלה נעשה בעיקר על ידי סטרואידים ותרופות לדיכוי מערכת החיסון, ומטרתו היא לשמר את פעילות המפרקים ולהקל על הכאבים והתסמינים הנוספים. דלקת פרקים שגרונית היא אחד הסוגים הנפוצים של דלקת פרקים.

תסמינים של דלקת פרקים שגרונית

התסמינים העיקריים של דלקת פרקים שגרונית הם:

  • פגיעה במפרקים – המתבטאת על ידי כאב, רגישות מוגברת, נפיחות וחום מקומי של המפרקים. דלקת פרקים שגרונית פוגעת בעיקר במפרקים הקטנים בכפות הידיים והרגליים. בשלבים מאוחרים יותר של המחלה, הפגיעה המפרקית יכולה להתפשט גם למפרקים גדולים יותר כמו הברכיים, המרפק, הירך והכתף ולגרום למוגבלות תנועה קשה ביותר. כמו כן, עם הזמן, הפגיעה המפרקית יכולה ליצור דפורמציות קשות ביותר, אשר מלבד הפגיעה האסתטית גם מונעים תפקוד כלשהו של המפרק.
  • נוקשות בוקר – אנשים הסובלים מדלקת פרקים שגרונית סובלים מנוקשות שרירים בשעות הבוקר (לאחר ההתעוררות) אשר מגבילה אותם מאוד. נוקשות השרירים מונעת מהם לבצע את הפעולות השונות בצורה ראויה ופוגעת להם מאוד באיכות החיים. יש להדגיש, שלעומת שחיקת סחוס (אוסטאוארתריטיס) בה הנוקשות מופיעה דווקא בשעות הערב ואחרי פעילות, אחד המאפיינים הבולטים של דלקת הפרקים השגרונית היא נוקשות דווקא בשעות הבוקר.
  • נודולות – במקרים מסוימים יכולות להופיע שלפוחיות תת עוריות בידיים, המבטאות את התהליך הדלקתי.
  • מצב כללי רע – אנשים הסובלים מדלקת פרקים שגרונית אינם מתפקדים במיטבם, וסובלים מעייפות כרונית, עליית חום ואיבוד משקל.
  • התלקחויות לצד תקופות הפוגה – תסמיני דלקת פרקים שגרונית "באים והולכים" ולצד תקופה של התלקחות המחלה יכולה להופיע תקופה ארוכה בה יש הפוגה סימפטומטית.

מה גורם לדלקת פרקים שגרונית?

דלקת פרקים שגרונית היא מחלה אוטואימונית, בה מערכת החיסון תוקפת את קפסולת המפרק וגורמת לתסמינים השונים. עם הזמן, הפגיעה של מערכת החיסון במפרקים חודרת את הקפסולה ופוגעת בסחוס ובעצם, וגורמת לנזק בלתי הפיך. למרות שהסיבה להופעת התהליכים האוטואימוניים עדיין אינה ברורה, רוב הרופאים סוברים כי קיים מרכיב גנטי אשר בשילוב עם גורמים סביבתיים גורם להתפרצות המחלה. קיימים מספר גורמי סיכון לדלקת פרקים שגרונית:

  • נשים בגיל 40-60 – מחלת דלקת פרקים שגרונית (בדומה לרוב המחלות האוטואימוניות) מופיעה בעיקר בנשים ומתפרצת לראשונה בגיל 40-60.
  • היסטוריה משפחתית – במידה ואחד מבני המשפחה סובל מדלקת פרקים שגרונית, קיים סיכון מוגבר שבן משפחה נוסף יפתח את המחלה. חלק מהרופאים טוענים שהמחלה תתפרץ בקרב בני המשפחה החולים פחות או יותר באותו גיל, והתסמינים שלה יהיו דומים.

אבחנה של דלקת פרקים שגרונית

אבחנה של דלקת פרקים שגרונית יכולה להיות לעיתים קשה ביותר, מכיוון שהתסמינים שלה הם כלליים מאוד ויכולים להופיע במחלות רבות בכלל ובמחלות אוטואימוניות שונות בפרט. האתגר האבחנתי הגדול הוא לאבחן את המחלה בשלב מוקדם, עוד לפני שהופיעו הדפורמציות האופייניות למחלה ונגרם נזק בלתי הפיך.

במהלך האבחנה, תבוצע בדיקה גופנית דקדקנית, יתבצעו צילומים ויישלחו בדיקות דם במטרה לשלול מחלות אחרות. בסופו של דבר, האבחנה של דלקת פרקים שגרונית היא אבחנה קלינית, אשר נתמכת על ידי תוצאות בדיקות דם (כמו שקיעת דם, CRP ורמות נוגדנים) ועל כן נדרשת סבלנות במהלך תקופת האבחנה הארוכה.

מידע נוסף: דלקת פרקים שגרונית ב-immunology.org.il

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.

אז מה היה לנו בכתבה: