דיזנטריה היא שלשול שמלווה בדם שנובע מנזק שנגרם לרירית של המעי. בניגוד למה שרבים חושבים לא מדובר על מחלה אחת ספציפית אלא על מצב רפואי שיכול להיגרם כתוצאה ממגוון גורמים שביניהם זיהום שנגרם על טפילים כמו אמבות או זיהום שנגרם על ידי חיידקים.
במדינת ישראל לרוב מזכירים את הדיזנטריה בנשימה אחת עם חיידק השיגלה שאכן מהווה את הגורם השכיח ביותר להידבקויות בדיזנטריה בארץ. עם זאת, גם זיהום של חיידק הסלמונלה למשל יכול להוביל למצב רפואי זה.
מה הם התסמינים של דיזנטריה?
התסמין המסוכן ביותר והמזוהה ביותר עם המחלה הוא השלשול החריף. למעשה במידה ומדובר על מקרה חמור של דיזנטריה שאינו מטופל, הרי שהשלשול יכול להוביל למוות של החולה על רקע של התייבשות.
כמו כן, מאחר ולרוב הזיהום מקנן באזור המעי הגס הרי שאדם החולה יסבול גם מכאבים באזור פי הטבעת, מתחושה תכופה של צורך להתרוקן ומכאבי בטן עוויתיים חזקים. תסמין נוסף של דיזנטריה הוא חום גבוה, הקאות ובחילות.
בעקבות השלשול החריף החולים שלא יוחזרו להם הנוזלים החשובים יסבלו גם ממתן שתן מועט ביותר, מיובש בלשון ובריריות, מסחרחורת, חולשה ועור יבש מאוד. יש לציין כי לדיזנטריה קיימים גם מספר סיבוכים אפשריים שכוללים אובדן תפקוד המעי בעקבות פגיעה נרחבת ברירית המעי, התרחבות משמעותית ומסוכנת של המעי, בקטרמיה חמורה, זיהומים נלווים נוספים כמו זיהום בדרכי השתן למשל ועוד.
כיצד מאבחנים דינזטריה?
בראש ובראשונה מאבחנים דיזנטריה לפי תלונות החולה. עם זאת, על מנת להגיש את הטיפול המתאים ביותר בהתאם לגורם ישנו צורך לברר מה הוא הפתוגן שחולל את המחלה. אי לכך ניתן לבצע בדיקת דם לאיתור נוגדנים ספציפיים לחיידק מסוים אך השיטה המקובלת והפשוטה ביותר היא נטילת תרבית צואה ובחינה שלה מתחת לעינית המיקרוסקופ.
הימנעות
מאחר והגורמים שמחוללים את המחלה מועברים מאדם חולה לאדם בריא בעיקר במזון או באמצעות מגע בדבר מה שהכיל אפילו כמויות מזעריות של צואה ולאחר מכן מגע בין היד לפה, הדרך הטובה ביותר להימנע מהדבקה במחלה היא על ידי שמירה מרבית ככל האפשר על היגיינה נאותה. בין היתר מומלץ להקפיד על הכללים הבאים:
- רחיצה של הידיים בסבון ובמים אחרי היציאה מהשירותים בדגש על רחיצה לפני הכנת מזון.
- שימוש במגבות אישיות עם עדיפות למגבות חד פעמיות.
- הרתחה של מי השתייה או הקפדה על צריכה של מים מבקבוקים סגורים באזורים בהם ידוע כי המים אינם נקיים.
- שטיפה איכותית של פירות וירקות לפני אכילתם.
- הילדים הסובלים משלשולים צריכים להישאר בביתם כל עוד הם מדבקים.
- יש לעטוף חיתולים בשקית ניילון אטומה לפני השלכתם לאשפה.
טיפול
באופן עקרוני המרכיב המרכזי בטיפול הוא צריכה מוגברת של נוזלים על מנת למנוע התייבשות. בניגוד לשלשולים רגילים, במקרה של דיזנטריה לא מומלץ לקחת תרופות נגד שלשולים כיוון שהן יכולות רק להאריך את משך המחלה. כמו כן, הטיפול ניתן בהתאם לגורם שהביא להתפרצות המחלה ולכן כפי שציינו ישנה חשיבות עליונה לברר מה הוא הגורם למחלה.
בנוסף לכך, חשוב להתאים את התרופה לא רק למחולל של המחלה אלא גם לרמת החומרה של הפגיעה ולגילו של החולה. כך למשל במידה ומדובר על הדבקה בחיידק השיגלה התרופה אזניל מומלצת לשימוש בעיקר בילדים ואילו התרופה נורפלוקסצין מתאימה לשימוש במבוגרים אך לרוב לא יעשו בה שימוש בילדים.
הערה חשובה לסיום
אמנם לא כל מקרה של שלשול הוא עדות לקיומה של דיזנטריה, אך חשוב להכיר את הסימנים המוקדמים ולדעת לזהות את המצב הרפואי הזה כיוון שבמצבים מסוימים הוא יכול להוות סכנת חיים של ממש.