קיימות ספקולציות רבות הנוגעות להשפעות אמצעי מניעה על הליבידו של נשים. אך מדענים גילו שהגורמים המניעים רצון של אישה לקיים יחסי מין, אינם תואמים לשיטות המדעיות. המחקרים על הקשר בין גלולות למניעת הריון לבין החשק המיני, הניבו באופן קבוע תוצאות שונות.
מניתוח המחקרים שנערכו בנושא זה, עולה שרוב הנשים דיווחו על קשר בין גלולות למניעת הריון לבין הדחף המיני שלהן. אך יש להבין את האופן המדויק בו אמצעי מניעה עשויים לשנות את תפקודי הגוף, ולגרום לאיבוד עניין במין.
הפרעות הורמונאליות
מדענים רבים מחשיבים את הטסטוסטרון כהורמון החשק המיני. אסטרוגן, הנפוץ בגלולות רבות למניעת הריון, נקשר לירידה ברמות הטסטוסטרון בגוף. הסיבה לכך היא כי אסטרוגן תורם לגידול הורמון המין גלובולין, הלוכד חלק מהטסטוסטרון בגוף.
במחקר שפורסם בכתב העת Journal of Sexual Medicine, החוקרים מצאו שרמת הגלובולינים של הורמון המין אצל נשים הנוטלות גלולות למניעת הריון, הייתה גבוהה פי ארבעה בהשוואה לנשים שמעולם לא השתמשו באמצעי מניעה הורמונאליים.
השפעות העדר ביוץ על החשק המיני
העדר ביוץ נחשב לגורם נוסף שעלול להוביל לרמות נמוכות יותר של טסטוסטרון. רוב אמצעי המניעה הנלקחים באופן אוראלי עובדים באמצעות שחרור הורמונים לגוף, המחקים הריון, ומונעים אותו באמצעות מניעת הביוץ. יחד עם זאת, חלק מהנשים חוות עלייה ברמת הטסטוסטרון באמצע המחזור החודשי, כשהגידול בטסטוסטרון גורם לחלק מהנשים לחוות במקביל גם עלייה בתשוקה המינית.
אך היות והביוץ אינו מתרחש כשלוקחים גלולות למניעת הריון, לא מתרחשת עליית טסטוסטרון, ולכן אישה עלולה להחמיץ את השפעת העלייה בחשק המיני, כשהיא לוקחת את הגלולה.
גלולות למניעת הריון ומיניות: אתגרי מחקרים
מדענים מתקשים להצביע על האופן בו מתבטא חשק מיני נמוך בקרב נשים שונות. אצל חלקן, ההשפעה מתבטאת בחוסר עניין ביחסי מין, ואחרות עשויות לדחות כליל את המחשבה על קיום יחסי מין. זוהי אחת הסיבות בגללה המחקרים ממשיכים להניב תוצאות שונות לגבי הקשר בין גלולות למניעת הריון ודחף מיני.
אחת מתופעות הלוואי של גלולות למניעת הריון במינון נמוך היא ההשפעה על השימון של אישה. למרות שאין זה סימן לחשק מיני נמוך, מצב זה משפיע על היכולת של חלק מהנשים לחוות תשוקה מינית. אם אישה מרגישה שקיים קשר בין נטילת הגלולות לבין החשק המיני שלה, עליה להחליף את סוג הגלולות.
מה שיפה בגלולות: אפשר להחליף אותן
אם הגלולה מניבה תופעות לוואי קשות מדי להתמודדות, ניתן להחליף אותה, לאחר התייעצות עם הרופא. גלולות למניעת הריון המכילות דרוספירינון ידועות כגלולות אנטי טסטוסטרון. אם הגלולות מכילות רכיב זה, ניתן להחליף אותן לסוג גלולות המכילות levonogrestrel, אשר נחשבות לפרו-טסטוסטרון.
אם הגלולות למניעת הריון פשוט אינן מתאימות לאישה, מכל סיבה, גם ללא קשר לחשק המיני, ניתן לבחור שיטה חלופית למניעת הריון. טיפול בהתקן תוך רחמי הוא אפשרות טובה, היות ואינו מונע ביוץ. והתקן המיוצר מנחושת עשוי להשפיע אפילו טוב יותר, היות ואינו הורמונלי.