נשים בגיל המעבר אשר מקבלות גלולות כחלק מטיפול הורמונלי צריכות להכיר את ההשלכות הבריאותיות שיש לגלולות על גופן. ולמעשה, שימוש בטיפול הורמונלי בנשים אלה מגביר את הסיכון להיווצרות של קרישי דם ושבץ. ממצאים אלה פורסמו מתוך סקירה חדשה שנעשתה על ידי ,Cochrane ארגון בינלאומי האוסף ממצאים מתוך מחקרים קליניים.
מהן גלולות גיל המעבר?
גלולות גיל המעבר מתייחסות לטיפול הורמונלי כפיצוי לירידה ברמות ההורמונים. הטיפול נועד להקל על תסמינים שכיחים בגיל המעבר. בגיל המעבר שחלות הנשים מפסיקות לייצר ביציות. ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון ממלאים תפקיד חשוב בגוף האישה. ירידה ברמות ההורמונים גורמת למגוון רחב של סימפטומים פיזיים וריגשיים כמו גלי חום, שינויים במצבי רוח ויובש בנרתיק.
מטרת הטיפול עד כה ניתנה לנשים כדי להקל על תסמינים המתעוררים בעקבות הירידה ברמות ההורמונים. הארגון הבינלאומי Cochrane בדק מחקרים רפואיים שכללו כ- 40,000 נשים. הדעה הרווחת עד כה הייתה כי גלולות לגיל המעבר מגנות על הנשים מפני מחלות לב. הסקירה החדשה מתוך עשרות המחקרים המתארים את הנזקים.
הממצאים החדשים
החוקרים בארגון מציינים כי הממצאים מתוך המחקרים השונים מביאים עמם בשורות רעות, אולם לא ניתן להסיק מסקנות חד משמעיות ללא מחקרים נוספים כדי לקבל תמונה ברורה יותר לגבי כלל היתרונות והחסרונות של הגלולות. חשוב שנשים יכירו ויבינו את הסיכונים הכרוכים בשימוש בטיפול ההורמונלי לצד היתרונות.
החוקרים הצביעו על כך שנשים רבות עוברות טיפול הורמונלי חלופי על ידי מדבקות או ג'ל, אמצעים אלה לא נחקרו.
יתרונותיו וחסרונותיו של הטיפול ההורמונלי
במהלך השנים, נאספו הדעות השליליות לגבי הטיפול ההורמונלי בנשים בגיל המעבר. השימוש בו נקשר לסרטן השד והשחלות כמו גם למחלות לב ושבץ. למרות זאת, רוב המומחים מסכימים כי גלולות לגיל המעבר מהוות טיפול יעיל בתסמינים.
הסקירה שנערכה על ידי עשרות המתנדבים של הארגון, כללה מידע מנשים שנטלו גלולות בלבד ולא הכלילה נתונים הנוגעים לשיטות אחרות. הגלולות נמצאו כמגבירות סיכון להיווצרות של קרישי דם כמו פקקת ורידים עמוקים והגבירו את הסיכון לשבץ.
אולם, הממצאים אינם חד משמעיים, וההשפעות רבות ומגוונות ותלויות בגיל האישה, בשלב בו חוותה לראשונה את גיל המעבר ומשך השימוש בגלולות. ההגנה מפני מחלות לב נמצאה דווקא בנשים בנשים מתחת לגיל 60 כאשר החלו את הטיפול, או נשים שהחלו את הטיפול בשלבים הראשונים של גיל המעבר.
לפי חישובי החוקרים, אם 1,000 נשים מתחת לגיל 60 שנים התחילו את הטיפול ההורמונלי במשך שבע שנים, ניתן היה לצפות לחמישה מקרים של קרישי דם וארבעה מקרים של שבץ, בניגוד ל -1,000 נשים עם נתונים זהים אשר לא נטלו טיפול הורמונלי. הבעייתיות של סקירה מסוג זה היא שכל גוף מגיב אחרת לטיפול. עבור נשים אחדות הטיפול יהווה פתרון ואף יציע יתרונות, אך עשוי לפגוע באחרות.
המומחים ממליצים לנשים שנמצאות תחת טיפול הורמונלי להבדק באופן שגרתי כדי לשלול סיבוכים רפואיים. אחד החוקרים הוסיף כי המחקר תומך בידע קודם אולם מציג אפשרות של סיכונים מוגברים לשבץ או היווצרות של קריש דם אצל חלק מהנשים. עם זאת, מציינים המומחים כי נשים לא צריכות לחשוש מקבלת טיפול וייעוץ רפואי בתסמיני גיל המעבר.
כמו כן, נשים שסובלות מעודף משקל או בעלות רקע משפחתי של בעיות בקרישיות הדם צריכות להתייעץ עם רופא טרם השימוש בגלולות, שכן טיפול הורמונלי עשוי לסכן את חייהן.