בריחת סידן או אוסטיאופורוזיס היא מחלה בה העצם הופכת מדולדלת, חלולה ושבירה כאשר נלוות לה תופעה פתולוגית מרכזית של שברים. המחלה מתבטאת גם בקריסת חוליות ובפגיעה בכל עצמות השלד, תהליך זה מוביל במקרים רבים לנמיכות קומה בקרב הסובלים מהמחלה.
אפיון וביטויי המחלה
אחת הבעיות המשמעותיות המאפיינות את המחלה היא שברים בעצם צוואר הירך המחייבים התקנת פלטינה או לחלופין כשמדובר בהתפוררות העצם.
המחלה עלולה להוביל בסופו של דבר למוות כתוצאה מסיבוכים משניים הכרוכים בה כגון עיוות בעצמות, זיהומים ושינויים באיברים פנימיים. מלבד הקושי הפיזי העצום יש למחלה השפעות נפשיות הנובעות ממצבים של גיבנת או עיוותים שוהים היוצרים תחושת חוסר ביטחון ואי נוחות.
למעשה לא קיים טיפול למחלה אלא באמצעות מניעתה, והתסמינים הנפוצים כוללים שברים בעצם צוואר הירך, שבר בעצם שורש כף היד העלולים לגרום לשברים מורכבים באגן הירכיים ובעצם הזרוע.
נשים מעל גיל חמישים – קבוצת סיכון
המחלה שכיחה יותר בקרב נשים בגיל המעבר. כל אישה שלישית תחלה במחלה, וכל אישה שנייה מעל גיל חמישים תסבול ממנה. חשוב להגדיל את צפיפות העצם בגילאים מוקדמים יותר על מנת למנוע את המחלה בעתיד. לאחר גיל עשרים, בו מגיעה צפיפות העצם לשיאה, חלה נסיגה ויש להאט את התהליך ככל שניתן.
מבחינה גנטית נשים חשופות יותר לבריחת סידן משום שצפיפות העצם שלהן נמוכה יותר, כאשר נפסק ייצור האסטרוגן בגוף האישה חלה ירידה במסת העצם בתהליך מהיר, תהליך איבוד מסת העצם נחלק לשניים, האחד לאחר הפסקת המחזור והשני בגיל מבוגר.
ההתמודדות כרוכה בהאטת קצב בריחת הסידן, בעזרת טיפול נכון ניתן להשיב כחמישה עד שמונה אחוזים מהמסה שאבדה כאשר במצב חמור מתרחשת ירידה של שלושים אחוזים, אותה לא ניתן להחזיר.
אבחון בריחת עצם
תהליך האבחון מתבצע באמצעות מכשור משוכלל הבודק את השינויים בעמוד השדרה ובעצמות הגוף. כיום מבוצע שימוש במכשיר אולטרסאונד המעביר גל אולטרסוני דרך העצם, הגל שחוזר מצביע על צפיפות העצם. אמצעי נוסף הוא מערכת סריקה קולית במכשיר מדויק ובטוח.
המידע המתקבל בבדיקה זו אמין ויתרונה של השיטה הוא שמתקבלת תמונה הן של צפיפות העצם והן של החוזק המכני וגמישותה ובכך ניתן להסיק באשר לסיכון העתידי לשברים.
גורמי סיכון
- זוהי מחלה המוגדרת באופן כללי כתורשתית
- חוסר בפעילות גופנית
- מבנה גוף של עצמות קטנות ומבנה גוף רזה
- צריכת אלכוהול
- עישון
- צריכה מוגברת של קפה הגורם לבריחת סידן
- פעילות יתר של בלוטת התריס
- כריתת שחלות והפסקת ייצור אסטרוגן
- מחסור בסידן
טיפול תרופתי
קיימות מעט מאוד תרופות המעודדות את תהליך ייצור תאי העצם ותרופות רבות פוגעות בתאים, וגורמות להרס העצם. קיים טיפול הורמונלי אצל נשים המחליף את תפקיד האסטרוגן, אך החשש הוא שלטווח הארוך הטיפול מגביר את הסיכון לחלות בסרטן הרחם.
חלק מהתרופות הן נגזרת של האסטרוגן או של ויטמין D ובתוספת סידן ופעילות גופנית התוצאה המושגת טובה ונעצרת בריחת הסידן לחלוטין. תרופות נוספות משפרות את ספיגת הסידן ופוגעות בייצור תאים המסבים נזק לעצם.
תהליך מניעת האוסטיאופורוסיס טוב שיתחיל בגיל מוקדם, המודעות למחלה מאפשר לנו להיעזר בדרכים לשמירה על העצמות בגופינו הכוללות תזונה נכונה המכילה ויטמינים, מינרלים וחומצות אמינו ובמידת הצורך ניתן להיעזר בתוספי תזונה, בנוסף, יש להקפיד על פעילות גופנית ולהתעמל בכל גיל כך שיופעל לחץ על העצם המגרה את ייצור תאים בוני עצם.