בדיקת דופלר אולטרסאונד משתמשת בשיקוף גלי קול להתבוננות על האופן בו הדם זורם דרך כלי הדם. היא מסייעת לרופאים להעריך את זרימת הדם דרך ורידים ועורקים גדולים, כגון בזרועות, ברגליים ובצוואר.
הבדיקה מצביעה על חסימה או הפחתת זרימת הדם דרך אזורים צרים בעורקים הגדולים של הצוואר. בעיה זו עלולה לגרום לשבץ, והבדיקה יכולה לאתר אף קרישי דם בוורידים ברגליים, כגון פקקת וריד עמוק, העלולים להשתחרר ולחסום את זרימת הדם לריאות. בעיה זו נקראת תסחיף ריאתי. במהלך הריון, בדיקת דופלר אולטרסאונד משמשת להתבוננות על זרימת הדם לעובר על מנת לבדוק את בריאות התינוק.
הסיבות לביצוע בדיקת דופלר
הבדיקה מבוצעת כדי להשיג את המטרות הבאות:
מציאת קרישי דם חסומים או מופחתים כמעט בכל חלק בגוף – הבדיקה מבוצעת לרוב על הצוואר, הזרועות והרגליים.
בדיקת כאבי רגליים העלולה להיגרם כתוצאה מצליעה לסירוגין – זהו מצב הנגרם כתוצאה מטרשת עורקים בגפיים התחתונות.
הערכת זרימת הדם לאחר שבץ – או מצב אחר העלול להיגרם כתוצאה מבעיה בזרימת הדם.
בדיקת דליות – או בעיות ורידים אחרות.
מיפוי ורידים העשויים לשמש כשתלי כלי דם – הבדיקה מאפשרת גם התבוננות על בריאות השתלים לעקיפת חסימה ביד או ברגל.
גילוי כמות זרימת הדם – בכליה או בכבד לצרכי השתלה.
פיקוח על זרימת הדם – לאחר ניתוח כלי דם.
מציאת נוכחות, כמות ומיקום פלאק בעורקים – מצב זה עשוי להפחית את זרימת הדם למוח, ולהגביר את הסיכון לשבץ.
הדרכה לטיפולים – כגון אבלציה באמצעות לייזר או גלי רדיו של ורידים שאינם נורמאליים.
בדיקת בריאות העובר – הבדיקה בודקת את זרימת הדם של חבל הטבור, דרך השליה, או בלב ובמוח העובר. בדיקה זו יכולה להראות אם העובר מקבל מספיק חמצן וחומרים מזינים. בדיקת דופלר משמשת להנחיית החלטות אותן יש לקבל במהלך ההיריון.
לילדים עם מחלה חרמשית – בדיקת דופלר יכולה לבדוק את הסיכון לשבץ בקרב ילדים עם מחלה זו.
אופן ביצוע בדיקת דופלר
הבדיקה מבוצעת על ידי רופא מומחה בבדיקות הדמיה, הנקרא רדיולוג, או שהיא מבוצעת על ידי טכנולוג אולטרסאונד שעובד עם רדיולוג. הבדיקה מבוצעת בחדר אולטרסאונד בבית חולים או במרפאה. יש להסיר את כל התכשיטים העשויים להשפיע על בדיקת דופלר אולטרסאונד, כולל הבגדים, בהתאם לחלק הגוף הנבדק.
במהלך הבדיקה, ג'ל מוחל על העור על מנת לסייע לגלי הקול לעבור. מכשיר כף יד, הנקרא מתמר, עובר בקלילות על העור מעל כלי הדם. הוא שולח וקבל גלי קול המוגברים באמצעות מיקרופון. גלי הקול מקפיצים עצמים מוצקים, כולל תאי דם. תנועת תאי הדם גורמת לשינוי גובה הצליל של גלי הקול המשתקפים. תהליך זה נקרא אפקט דופלר. אם לא קיימת זרימת דם, גובה הצליל אינו משתנה.
המידע מגלי הקול המשתקפים יכול לשמש להכנת גרפים או תמונות המצביעות על זרימת הדם דרך כלי הדם. גרפים או תמונות אלו נבדקים בשלב מאוחר יותר. לא קיימים גורמי סיכון ידעים הקשורים לבדיקת דופלר אולטרסאונד.