מבחן אפגר הוא המבחן הראשון המתבצע לתינוק לאחר הלידה. הוא מתבצע עוד בחדר הלידה מיד לאחר הלידה, בכוונה להעריך במהירות את המצב הגופני של התינוק ולבחון האם יש צורך מיידי בטיפול רפואי חירום. הבדיקה או המבחן מתבצע פעמיים.
בפעם הראשונה ייערך המבחן כדקה לאחר הלידה, ובפעם השנייה הוא מתבצע כחמש דקות לאחר הלידה. במקרים בהם קיים חשש למצב התינוק או כאשר ציון האפגר שניתן לאחר חמש דקות נמוך מאד, תתבצע בדיקה שלישית גם לאחר עשר דקות מסיום הלידה.
בדיקת אפגר: מה בודקים ומה משמעות הציונים?
חמישה גורמים משמשים בכדי להעריך את מצבו של התינוק, וכל גורם מקבל את הציון מ -0 עד 2. הגורמים כוללים: נשימה (קצב נשימה ומאמץ), דופק (קצב הלב), פעילות (טונוס שרירים), רפלקסים ומראה (צבע העור), ורפלקסים. הציון יהיה חיבור כל הציונים מחמשת הגורמים, כאשר הציון הגבוה ביותר האפשרי הוא 10.
ציון זה ניתן רק לעתים רחוקות, כאשר כל המדדים הינם מושלמים. בדרך כלל הציון יהיה נמוך יותר כדקה לאחר הלידה ויעלה כחמש דקות לאחר הלידה.
האופן בו נקבע ציון במבחן אפגר
בכדי לתת את ציון האפגר, נמדדים חמשת המדדים על פי פרמטרים קבועים ומוגדרים מראש
מאמץ נשימה – אם התינוק אינו נושם, הציון יהיה 0, כאשר הנשימה איטית או לא סדירה הציון יהיה 1, וכאשר התינוק בוכה המשמעות היא נשימה טובה וסדירה, והציון יהיה הגבוה ביותר
קצב הלב – נבדק באמצעות סטטוסקופ, וזוהי ההערכה החשובה ביותר. אם לא נשמעות פעימות לב, הציון יהיה 0, במקרה ובו קצב הלב יהיה נמוך מ 100 פעימות בדקה, הציון יהיה 1, וכאשר קצב הלב יהיה גבוה מ- 100 הציון יהיה הגבוה ביותר.
טונוס שרירים – בודק האם השרירים רופפים. במקרה ולא יימצא טונוס שרירים כלל, הציון יהיה 0, אם יש טונוס בינוני – הציון יהיה 1, וכאשר התינוק יראה תנועה פעילה, הציון עבור טונוס שרירים יהיה הגבוה ביותר.
הערכת תגובות עוויתות או רפלקסים – הרופא צובט קלות את התינוק. אם הוא אינו מגיב, הציון הנקבע הוא 0. ציון 1 יינתן כאשר תהיה עווית כלשהי, וציון גבוה יינתן לתינוק אשר יגלה עווית, קוצר נשימה, התעטשות או בכי רם
גוון עור כחול של התינוק – הוא יקבל 0 במבחן צבע העור, ציון 1 יהיה כאשר הגוף ורוד והגפיים כחולות, וציון גבוה יינתן על גוף ורדרד.
משמעות ציוני האפגר
תוצאת האפגר לאחר דקה אחת מסיום הלידה מסייעת לרופא ולצוות הרפואי להחליט האם יש צורך בעזרה מידית. בציוני אפגר של 7-10, המשמעות היא כי התינוק נמצא במצב טוב ואין צורך בטיפול מיוחד מעבר לטיפול השגרתי לאחר הלידה. בציונים של 4-6, יהיה צורך לעתים בסיוע נשימתי.
במקרים מסוימים, מצב זה יכול להיות פשוט כמו צורך בניקוי נחיריים או מתן חמצן. בציון של 3 מטה, התינוק עלול להזדקק באופן מיידי לפעילות מצילת חיים עד החייאה מלאה. יש לזכור כי אין בניקוד נמוך משמעות פרוגנוסטית, והתינוק עשוי להבריא ולהתחזק. ציונים נמוכים מאפיינים בעיקר תינוקות שנולדו בטרם עת או תינוקות שנולדו בניתוח קיסרי.
משמעותו של מבחן האפגר לאחר חמש דקות היא לבדוק ולהעריך את התקדמות התינוק ואת תגובתו להתערבות הרפואית הראשונית. ציון של 7-10 נחשב לציון תקין גם בשלב זה. ציון של 6 ופחות מכך לאחר חמש דקות עלול להצביע על דרישה לעזרה רפואית נוספת או נקיטת צעדים אחרים מאלו שננקטו.
אולי יעניין אותך גם:
דפיברילטורים זמינים מצילים חיים