הריון הוא לא מחלה. זה מה שכולם אומרים, ואכן הם צודקים. יחד עם זאת, כדי לעבור אותו בשלום, מומלץ לבצע מספר בדיקות חשובות, העוזרות בחיזויו ובסיכויי הצלחתו. אילו בדיקות מומלץ לבצע לפני הכניסה להריון? הנה סקירה קצרה על כל הבדיקות:
ספירת דם
בדיקה זו, כמו שאר הבדיקות, היא בגדר המלצה בלבד אבל חשובה במיוחד. מטרתה העיקרית היא לבדוק את רמות ההמוגלובין בדם, כדי לוודא שלאישה, המעוניינת להיכנס להריון אין אנמיה. מעבר לכך, היא בודקת גם את נשאות המחלה "תלסמיה", מחלה גנטית קשה, שיכולה להשפיע על העובר.
בדיקת לחץ דם
רמות גבוהות של לחץ דם יכולות להשפיע על ההריון עצמו, הן על האישה והן על העובר. במידה ונמצא, במהלך בדיקה זו ולפני הכניסה להריון, כי האישה סובלת מיתר לחץ דם, היא תקבל טיפול מתאים כדי להחזיר את רמות לחץ הדם למצב תקין.
בדיקת סוכר בצום
מטרת בדיקה זו לבדוק האם האישה סובלת מסוכרת טרום הריונית, כלומר, מרמות לא מאוזנות של סוכר בדם. סוכרת, במהלך ההריון, יכולה להשפיע על העובר באופן משמעותי ולגרום לו למומים קשים. מעבר לכך היא יכולה גם לגרום לרעלת הריון ולהפרעות נוספות לא נעימות הקשורות לאם ההריונית עצמה.
בדיקת שתן
מדובר בבדיקת שתן כללית וגם בבדיקת תרבית. הבדיקה בוחנת את רמות החלבון בשתן, שיכולות להעיד האם האישה סובלת מפגיעה כלייתית. בנוסף, היא מוודאת שאיננה סובלת מדלקת בשלפוחית השתן.
HIV ו – VDRL
מטרתה של בדיקת דם זו היא לוודא שהאישה איננה נשאית של HIV ואיננה חולה בעגבת.
טוקסופלזמה
מדובר בפתוגן, מחולל מחלה, אותו אפשר למצוא לרוב בבשר שאיננו מבושל וגם בצואת חתולים. במידה ואישה הריונית נדבקה בו, הדבר יכול לגרום למומים אצל העובר. בדיקת הדם הזו מאפשרת לוודא שאכן היא לא נדבקה בו, ובמידה וכן, היא תקבל טיפול מתאים.
בדיקת Coombs
בדיקה זו בודקת את הנוגדנים בדם, ומומלצת במיוחד לנשים המעוניינות להיכנס להריון. היא בודקת מהו סוג הדם שלה, ובמידת הצורך, האם היא זקוקה לטיפול במיוחד, הן במהלך ההריון עצמו והן לאחר הלידה, כדי למנוע היווצרות נוגדנים, העשויים לפגוע בה.
בדיקת וירוס CMV
מדובר בווירוס האחראי למחלת הנשיקה אצל מבוגרים. במידה והוא תוקף את האישה במהלך ההריון, הדבר איננו משפיע עליה, אולם יכול לגרום למומים קשים אצל העובר. במידה ונמצא אצל האישה, ועוד לפני שנכנסה להריון, שהיא אכן נושאת בדמה את הווירוס, מומלץ לה להמתין עד שרמות הנוגדנים שבדם מעידים על חיסון מלא.
בדיקות גנטיות
כאן מדובר בשורה של בדיקות טרום הריוניות, שמומלץ לנשים לעבור, במסגרת סך הבדיקות המתוכננות לתקופה זו. הבדיקות הגנטיות עוזרות לאתר תסמונות ומחלות שונות, כמו ציסטיק פיברוזיס, תסמונת ה – X השביר, טיי זקס, מחלת גושה, מחלת סירופ מייפל, חרשות ע"ר קונקסין, מחלת נימן פיק, אנמיה ע"ש פנקוני, דיסאוטונומיה משפחתית, מחלת בלום, מוקוליפידוזיס A, מחלת אגירת גליקוגן ועוד.
במידה ונמצא לאחר הבדיקה שקיים סיכוי גבוה להפרעה גנטית כלשהי בעובר, יוכלו בני הזוג להחליט האם להיכנס להריון או לבחור באפשרויות אחרות. מדובר בבדיקת דם פשוטה שאותה עוברת האישה, ובמידה ומגלים מוטציה כלשהי במהלכה, מבצעים את הבדיקה גם לבן זוגה.
חשוב לדעת: נישואים בן בני משפחה וגם זוגות שילדיהם או קרובי משפחתם סובלים מהפרעות גנטיות ידועות נמצאים בסיכון גבוה ללקות במחלות הגנטיות השונות.