דלקת בתוספתן, הידועה גם בשם אפנדציט, היא מצב רפואי נפוץ ביותר הדורש התערבות מוקדמת וברוב המקרים המדובר הוא בניתוח להסרת התוספתן. התוספתן הוא איבר קטן המצוי צמוד למעי "העיוור" (הצקום), אשר לעתים קרובות מזדהם ומתפתחת בו דלקת. במקרים אלה מופיעים סימנים אופייניים של כאבים בבטן הימנית התחתונה, וכמעט תמיד לאחר האבחנה מתבצע ניתוח להוצאת התוספתן.
הגורמים לדלקת התוספתן
אפנדציט מופיע בדרך כלל בין הגילאים 10 ל-30, אך יכול להופיע בכל שלב במהלך החיים. לא תמיד הגורם לדלקת ידוע, אך קיימים 2 גורמים עיקריים המסבירים את המנגנון הביולוגי בו התוספתן הופך למודלק:
- חסימה – הסיבה הקלאסית לדלקת בתוספתן היא חסימת מוצא התוספתן על ידי פקאליטים – אבני צואה קטנות החוסמות את פתח התוספתן, מונעות את ניקוזו אל המעי וגורמות להתפתחות הדלקת. במקרים של חסימה, החיידקים הנמצאים בתוך התוספתן אינם יכולים להתנקז החוצה, מתרבים בקצב גבוה וגורמים לתוספתן להפוך למודלק, נפוח ומלא מוגלה.
- זיהום – סיבה פחות שכיחה היא זיהום כלשהו המגיע לתוספתן (לרוב מדובר בזיהום ויראלי), אשר גורם בסופו של דבר לדלקת.
סימנים
דלקת התוספתן מתבטאת על ידי מספר סימנים אופייניים, אשר מאפשרים אבחנה מיידית כמעט ללא שימוש באמצעים אבחנתיים נוספים. הסימן המשמעותי והחשוב ביותר לדלקת התוספתן הוא כאב בבטן התחתונה הימנית, אשר מהווה בסיס לאבחנת המצב. מדובר בכאב המתחיל ככאב מפושט במרכז הבטן, ותוך מספר שעות מתמקם לבטן הימנית התחתונה.
הכאב מלווה בסימן "ריבאונד", אשר מופק כאשר משחררים לחיצה על המקום הפגוע (הכאב מופיע קשה יותר בזמן השחרור) וסימני גירוי צפקי כמו בטן קשה. מלבד הרגישות והכאב, חולים רבים מתלוננים על הקאות ובחילות, וחום. הכאב במקרים של דלקת התוספתן הוא חד, קשה מאוד ולעתים מפריע להליכה או לישיבה, ולכן כמעט תמיד אנשים הסובלים מדלקת בתוספתן מוצאים את עצמם בסוף היום בחדר המיון.
אבחון
כפי שניתן להבין, עיקר האבחנה של אפנדציט הוא אבחנה קלינית על פי סימנים אופייניים, אך מכיוון שהטיפול הוא ניתוח, מבצעים מספר בדיקות עזר נוספות לאישוש החשד:
- בדיקת דם – בספירת דם ניתן לראות במקרים רבים עליה ברמת כדוריות הדם הלבנות (לויקוציטוזיס) המעידה על תהליך דלקתי.
- בדיקות הדמיה – באמצעות בדיקת CT או אולטרסאונד ניתן לראות את התוספתן נפוח, גדול ומודלק ולאשש את החשד לדלקת בתוספתן.
טיפול באפנדציט
אפנדציט הוא אחד ממצבי חירום רפואיים הדורש התערבות כירורגית מיידית. כמעט בכל המקרים ניתוח בתוספתן מתבצע עוד ביום ההגעה למיון, ופעמים רבות אף לא ממתינים לבוקר ומבצעים זאת באמצע הלילה. הטיפול נעשה כמעט תמיד בלפרוסקופיה, על ידי הכנסת מצלמה ומכשירים נוספים אל חלל הבטן דרך חתכים קטנים ומבלי להשאיר צלקות משמעותיות. במהלך הניתוח מסירים את התוספתן המודלק, וביום למחרת החולים כבר משתחררים לביתם.
סיבוכים
חשוב להדגיש שדלקת בתוספתן עלולה להסתבך תוך זמן קצר, ולכן יש לטפל בה באופן מיידי. במקרים אלה אין זמן לחוות דעת נוספת או להמתנה לראות אולי זה "יעבור לבד", ויש לבצע את הניתוח באופן מיידי על מנת להימנע מהופעת הסיבוכים השונים, הכוללים שני מצבים עיקריים:
- קרע בתוספתן – ללא טיפול מהיר, התוספתן עלול להיקרע ולגרום ליציאת התוכן הדלקתי אל חלל הבטן.
- היווצרות אבצס – אבצס הוא כיס סגור המכיל מוגלה, אשר עלול להיווצר סביב התוספן. במקרים אלה לעתים קרובות מטפלים בו על ידי ניקוז לפני ביצוע הניתוח.
יש לציין שבעוד דלקת בתוספתן היא מצב המטופל בקלות על ידי ניתוח, הסיבוכים השונים נחשבים לקשים ביותר, הטיפול בהם אינו קל והם אף עלולים לגרום למוות, ולכן חשוב מאוד לטפל במחלה בשלב מוקדם ככל שניתן.