אסטמה היא מחלה המאופיינת בהתקפים של קוצר נשימה, בעקבות תגובה דלקתית של דרכי האוויר. מחלה זו נפוצה בכל שכבות הגיל, ובייחוד בילדים. מעריכים שסביב 10% מהילדים באוכלוסייה סובלים מאסטמה, בדרגות חומרה שונות.
אסטמה יכולה להקשות מאוד על אורח חייו של הילד, להגביל אותו, ולעיתים אף לסכן את חייו. לכן – טיפול נכון ומתאים חשוב ביותר לבריאותו של הילד ועתידו.
אסטמה בילדים קטנים
בזמן התקפים של קוצר נשימה ניתן לשמוע צפצופים בעת נשיפת האוויר מהריאות. לעיתים קרובות ניתן לשמוע את הצפצופים גם ללא עזרת סטטוסקופ! הצפצופים מייצגים את זרימת האוויר דרך סמפונות מוצרים בזמן התקף אסטמטי.
אירועים של קוצר נשימה המלווים בצפצופים מופיעים לעיתים קרובות בילדים כתגובה לזיהום ריאתיים שונים ונפוצים. לכן, לא כל ילד הסובל מהתקפים של קוצר נשימה וצפצופים יסבול מאסטמה גם בגיל מבוגר יותר. בגילאי בית הספר הופכת התופעה לנדירה יותר, וניתן להיעזר גם באמצעי אבחנה נוספים כדי לקבוע האם ילד סובל מאסטמה.
בין התקפים, הילד בריא, ולא סובל מסימפטומים כלשהם. בבדיקה גופנית לא ניתן למצוא ממצא חריג בעל משמעות. לעיתים ילדים אסטמטיים סובלים גם מאלרגיות שונות ונזלת עונתית (ילדים אלו, בעלי נטייה אלרגית ,מכונים "אטופים").
כדי לאבחן אסטמה מקובל לערוך בדיקה של תפקודי הריאה. בדיקת תפקודי ריאה המראה חסימה של דרכי האוויר (כפי שמוערך על ידי המדדים FEV1 ו – FEV1/FVC) עם תגובה טובה לתרופות מרחיבות סמפונות היא אבחנתית למחלה.
לעיתים יש צורך במבחני גירוי, שיגרמו לקוצר נשימה יזום בחולים עם אסטמה. מבחני גירוי כאלו נעשים על ידי חומרים שונים (בעיקר: מבחן תגר מתכולין) או מאמץ גופני. חשוב לדעת שחלק מהילדים החולים באסטמה בגילאי בית הספר יגדלו להיות מבוגרים בריאים, ללא התקפי אסטמה. כנראה שמחלה זו יכולה לעבור רגיעה עם ההגעה לגיל הבגרות.
טיפול באסטמה בילדים
הטיפול באסטמה בילדים מותאם לדרגת המחלה, ותדירות ההתקפים מהם סובל הילד. בילדים שבהם ההתקפים אינם תדירים, והסימפטומים מופיעים פעם בשבוע בלבד (או פחות), מספיק בדרך כלל טיפול "חירום" בזמן התקף, הכולל משאף ונטולין.
ונטולין מרחיב את דרכי האוויר ומקל את קוצר הנשימה החריף. בהתקפים קשים יש צורך גם במתן של סטרואידים פומיים למשך מספר ימים. התקפים קשים מחייבים פינוי דחוף לבית חולים, כדי למנוע התדרדרות קיצונית וכשל נשימתי.
המטרה המרכזת של טיפול בילד אסטמטי היא הפחתה בתדירות ההתקפים וחומרתם. טיפול כזה מושג על ידי מתן מונע של תרופות. התכשירים היעילים ביותר במניעת התקפי אסטמה הם משאפים המכילים סטרואידים.
הסטרואידים מפחיתים את התהליך הדלקתי בסמפונות הריאה, אך מתפזרים באופן מינמלי בלבד בשאר הגוף. תופעות הלוואי של סטרואידים בשאיפה מעטות למדי, אם כי ככל הנראה הם פוגעים באופן מזערי בגדילה. עם הסטרואידים הנשאפים ניתן לשלב מרחיבי סמפונות ארוכי טווח.
תרופות אחרות המשמשות למניעת אסטמה כולל אנטי-לויקוטריאנים (סינגולייר – Montelukast –Singulair), ותכשירים חדשניים הפועלים כנגד נוגדנים מסוג IgE (קסוליר – Omalizumab- Xolair).
בילדים קטנים, קשה למדי להיעזר במשאפים סטנדרטיים באופן יעיל. שימוש במשאפים כולל התאמה מדויקת בין שאיפה ושחרור החומר הפעיל מהמשאף – התאמה שקשה לביצוע לילדים קטנים.
כדי להקל על הטיפול בילדים פותחו אביזרי עזר פשוטים, שהופכים את השימוש במשאף לפשוט יותר. "ספייסרים" מתחברים למשאפים רגילים, ויכולים לשפר מאוד את יעילותם. גם בילדים גדולים יותר חשוב לבדוק היטב את טכניקת השימוש במשאף, להדריך ולהדגים היטב במידת הצורך.
מלבד הטיפול התרופתי, חשוב לתמוך בילד מהפן הפסיכולוגי והרגשי. נוכחות של מחלה כרונית כמו אסטמה יכולה להשפיע על איכות החיים באופן ממשי, ולגרום לריחוק חברתי (למשל: בגין הקושי להשתתף בטיולים ובפעילות ספורטיבית). הטיפול בילד צריך להיעשות בגישה כוללת, ולכלול טיפול מניעתי, הרחקה של גורמים סביבתיים, טיפול תרופתי מתאים, ותמיכה נפשית.
מידע נוסף על אבחון וטיפול באסטמה אצל ילדים – לחצו כאן