במסגרת שלל הבדיקות שעוברת האישה ההריונית במהלך חודשי ההריון ניתן למצוא את בדיקת הערכת משקלו של העובר לצורך אבחון התפתחותו בהתאם לשבוע ההריון.
במידה ומגלים עיכוב גדילה, המוגדר ככזה הנמצא מתחת לאחוזון ה – 10 בכל הקשור למשקלו של העובר או מתחת לאחוזון ה – 5 בכל הקשור להיקף בטנו, הדבר מצריך איתור מקור הבעיה, שפעמים רבות יכולה להיות אי ספיקת שליה.
מהם הגורמים?
אי ספיקת שליה גורמת לעיכוב בגדילה ונחשבת לאחת הסיבות העיקריות לכך. ישנם מצבים שונים, המעלים את הסיכון לתופעה זו בקרב נשים הריוניות, כמו למשל: סכרת לא מאוזנת, מחלות אוטואימוניות שונות, הפרדות שליה, הפלות חוזרות, רמות גבוהות של PAPP-A בשליש הראשון להריון, רמות גבוהות של HCG בשליש השני ועוד.
במצבים רבים, מצבם של עורקי הרחם גורם לכך. גם זרימת הדם בעורק הטבור יכולה לשקף את מידת חומרת הבעיה ואת אי ספיקת השליה. הדבר יבוא לידי ביטוי ברמת ערכי ה – Umart PI. מדידת זרימות הדם בדוקטוס ונוזוס (DV) יכולה ללמד על תפקודו הלבבי של העובר, ולקבוע, בהתאם, את מידת התפתחותו והאם אכן מדובר באי ספיקת שליה או שמא בתופעה אחרת.
גם ניטור עוברי ופרופיל ביופיזיקלי, תוך שימת דגש על כמות מי השפיר, היא דרך לזהות את מצב השליה ואופן תפקודה וזאת לצד ניטורי לב בעובר, העוזרים להעריך האם ישנן הפרעות בזרימת הדם, המעידות על אי ספיקת שליה.
תסמינים לאי ספיקה שלייתית
מכיוון שיש 3 רמות של אי ספיקת שליה, הדבר יבוא לידי ביטוי בתצורות שונות, האופייניות לכל רמה. ברמה הקלה, אי ספיקת שליה קלה, הדבר יבוא לידי ביטוי בעליה בערכי ה – PI שבעורך הטבורי, ובמקביל ירידה ברמות ה – CPR.
במידה ומדובר באי ספיקת שליה פרוגרסיבית, רמה בינונית, הדבר יבוא לידי ביטוי בהפרעות חמורות שונות, כמו חסר או בהיפוך גל a בדוקטוס וונוזוס.
ברמה השלישית, החמורה ביותר, במקרים של אי ספיקת שליה חמורה, שמופיעה בשלבים מוקדמים של ההריון, ניתן יהיה לראות הפרעות חמורות ומשמעותיות מאד בזרימת הדם באזורים השונים.
דרכים לטיפול באי ספיקת שליה
הטיפול מותאם לכל אישה, הסובלת באי ספיקת שליה, בהתאם למידת חומרתה של התופעה. לנשים הסובלות מאי ספיקת שליה ברמה קלה יוצע פעמים רבות להקדים את הלידה, בסמוך למועד המתוכנן, וזאת בעיקר במצבים שבהם ניתן לראות ערכים חריגים ברמות ה – CPR.
לנשים הסובלות מאי ספיקת שליה פרוגרסיבית, ימליצו הרופאים להתאשפז ואף להקדים את הלידה, וכל זאת, בהתאם למידת חומרת הבעיה. לנשים הסובלות מאי ספיקת שליה חמורה מאד יומלץ גם כן להתאשפז ולבצע לידה מוקדמת, שעשויה להיות מלווה בפגות משמעותית. הדבר כמובן ייקבע בהתאם למידת חומרת אי הספיקה.
במהלך אשפוז נשים, הסובלות מאי ספיקת שליה חמורה, יתבצע מעקב שוטף אחר צמיחת העובר ברחם וייערך ניטור עוברי באופן קבוע. כל זאת, כדי לעקוב אחר הערכים הקיימים, מידת התפתחותו של העובר ומועד הלידה הצפויה. יבוצעו בדיקות דם כדי לקבוע את המועד החדש ללידה, תוך התייחסות לעורך הטבור.
בכל מקרה, תבוצענה בדיקות נוספות ובירור קפדני כדי לשלול גורמים אחרים, שיכולים גם הם להשפיע על התפתחותו של העובר, ולא רק אי ספיקת שליה. כמו למשל: מומים מבניים כלשהם, גורמים זיהומיים או גורמים כרומוזומליים.
במידה ומדובר במצב של אי ספיקת שליה קלה, כלומר ממצאי בדיקת משקלו של העובר מראים כי הוא אכן נמצא מתחת לאחוזון המקובל או לא מגלים הפרעה כלשהי בזרימות הדם בעורק הטבור, ייתכן וזהו עובר שקטן לגילו, מה שמצריך חזרה על בדיקת הערכת המשקל אחת לשבועיים.