לא לחינם נקרא חלב אם "זהב נוזלי". מבחינה תזונתית אימונולוגית, אין לו מתחרה, והוא בריא בהרבה מחלב נוסחה. חלב אם מקדם ינקות בריאה, ותוחלת חיים לאם ולתינוק. במהלך ההנקה, האם מתבקשת לוודא שהיא אוכלת ושותה כראוי, ולהקפיד על בריאות פיסית, על מנת לייצר חלב בריא.
הנקה בלעדית, במיוחד לתקופה ממושכת, אינה מעשית או גם בלתי אפשרית לאימהות רבות, כתוצאה מגורמים כגון ייצור מספיק חלב או שיבה לעבודה. במצבים אלו יש לאחסן את החלב כדי לשמור את ההנקה. משאבות שד, במיוחד משאבות חשמליות, חוסכות שפע זמן ועמל. אך גם אם משתמשים במשאבה החשמלית הטובה ביותר, יש להבין כיצד לאחסן את החלב, על מנת למנוע חדירת חיידקים ושמירת הערכים התזונתיים האימונולוגיים שלו.
עיתוי אחסון חלב אם
אמהות מתחילות בדרך כלל לשאוב חלב כשבוע או שבועיים לפני שהן שבות לעבודה. בתקופה זו, מומלץ להציע לתינוק את הבקבוק מידי פעם טרם השיבה לעבודה, על מנת לסייע לו להתרגל לבקבוק, אך יש להמתין לפחות חודש לאחר הלידה לפני שמנסים להציג לו בקבוק. יש לוודא הקפדה על ניקוי משאבת השד בהתאם להוראות היצרן, כדי להבטיח שאספקת החלב בריאה ובטוחה לתינוק.
אימהות עובדות נוהגות לשאוב חלב שלוש פעמים במשך שמונה שעות, או אחת לשלוש שעות, אם הן נמצאות ליד התינוק. עשר דקות שאיבה, בהפסקות של רבע שעה במהלך ארוחת הצהריים, באמצעות משאבה טובה, המסייעת להגנה על אספקת החלב. יש לרכוש את הכלי הנכון לאחסון החלב ולשמור אותו בקירור.
גישה טובה היא להשתמש בחלב הטרי השאוב בהאכלת הבקבוק למחרת. חלב אם במקרר מחזיק מעמד יומיים, וניתן לשמור חלב קפוא למקרי חירום, אך יש לרענן את אספקת החלב הקפואה מעת לעת, כדי שלא יתיישן מידי.
שיטות לאחסון חלב אם
החלב צריך להיות מאוחסן במיכל המיועד למטרה זו, ויש לפעול בהתאם להנחיות לשמירת בריאות חלב האם השאוב.
ניקיון ידיים – יש לרחוץ ידיים ביסודיות לפני הטיפול בחלב.
גוון החלב – משתנה בהתאם לתזונת האם ואין מה לדאוג, זוהי תופעה נורמאלית.
מיכלים וציוד שאיבה – צריכים להיות נקיים ולהישטף ביסודיות במים חמים וסבון. מומלץ להשתמש במיכלי זכוכית מחוסמת.
מיכלים קשיחים אטומים – כגון מזכוכית, עדיפים לאחסון חלב אם לטווח הארוך. אין למלא את המיכל לחלוטין, שכן חלב אם מתרחב כשהוא קופא.
בקבוקים ושקיות פלסטיק מיועדות לאחסון חלב אם – אין להשתמש בשקיות אחסון מפלסטיק רגיל או בבקבוקים שאינם מיועדים לאחסון החלב, אלא רק באלו שמיועדים לכך.
ציון התאריך על המיכל – כך שתמיד ניתן לדעת מתי להשתמש באיזה מיכל, ולא להשתמש בחלב ישן מידי.
הימנעות מערבוב חלב – אין להוסיף חלב טרי לחלב הקפוא.
ברגע שחלב האם מאוחסן במיכל אטום, ניתן לשקול אם לשמור אותו במקרר או להקפיאו.
הקווים המנחים לאחסון בקירור כוללים:
- אם החלב מיועד לאחסון למשך יום אחד עד שלושה ימים, מומלץ לשמור אותו במקרר.
- המיכל צריך להיות מוצב בחלק האחורי של המקרר, במקום הקריר ביותר.
- יש להשתמש במיכל הנושא את התאריך הישן יותר קודם, ולוודא שלא משתמשים בחלב אם שהיה בקירור יותר מחמישה ימים, ומומלץ להשתמש בו עוד קודם.
- לפני ההאכלה, יש לערבב בעדינות את המיכל כדי לערבב את השמנת שלו רגע לאחור, ולא לנער במרץ.
- מומלץ לשמור אספקת חלב אם קפוא למקרי חירום.
- יש לרענן את האספקה הקפואה מעת לעת, ולהקפיא אספקה טרייה.
- חלב אם להקפאה צריך להיות ממוקם בחלק האחורי של המקפיא, בו הטמפרטורה קבועה ביותר.
- לחלב אם מאוחסן מוקפא יש ריחות וטעמים שונים מאשר חלב טרי, אך הוא בסדר כל עוד התינוק מקבל אותו.