דומה כי חלוקת התפקידים המסורתית, בין תפקיד האם במשפחה לבין תפקיד האב במשפחה, הולכת ונעשית פחות ברורה מאי פעם. מצב זה נוצר כתוצאה משינויים עצומים במבנה המשפחה, בסוגי המשפחות השונות.
גם התפיסות הנוגעות לאושר הצרוף הגלום בחוויית ההורות ובייחוד בחוויית האימהות, כבר אינן אבני יסוד שאין בלתן. יותר ויותר נשים חשות שלאחר הלידה משהו מה"עצמי" שלהם הולך לאיבוד.
יש כאלה החווים פחד של ממש, מאיבוד הזהות האישית בעקבות ההפיכה להורים וגידול הילדים. מדוע זה קורה? האם זה טבעי? איך אפשר להתמודד?
מקורות הפחד מפני אובדן הזהות האישית
ניתן להצביע על כמה מוקדים אפשריים הגורמים לפחד מאיבוד הזהות, לעתים גם העצמאות, בעקבות גידול הילדים. בספרות המקצועית נהוג להעריך כי תופעה כזאת, ככלל, משפיעה יותר על האימהות, בפרט אימהות חדשות, אך אין ספק שההבחנה כיום פחות חותכת.
חשוב לזכור כי המעבר לסטטוס של "הורה" בפרט לאחר לידת ילד ראשון, הוא מעבר לא קל ולא פשוט. זהו מעבר שיש עימו חרדות וקשיים טבעיים. הורים רבים מרגישים כי הם לא מוכנים כהלכה לשלב זה שבחיים או שהוריהם שלהם לא הכינו אותם לכך (או כלל לא היו דמויות הוריות חיוביות ומטפחות).
היבט ההגשמה העצמית במקביל לגידול הילדים
סיבה נוספת לפחד מאובדן הזהות האישית נובעת מההתנגשות בין ההורות לבין הציפייה האישית והחברתית להגשמה אישית, מיצוי פוטנציאל והצלחה חומרית, שמאפיינים מאוד את החברה המודרנית. במידה רבה, מהאם אך גם מהאב המודרניים מצפים שיתפקדו היטב בכל תחום בתחומי החיים.
הורות מושלמת, אימהות מושלמת לצד נשיות מטופחת, ניהול קריירה והצלחה כלכלית. כשהמציאות טופחת בפנים ומסתבר שלא ניתן להיות מושלמים בכל תחום בחיים, כל הזמן, צצים ועולים קשיים ומשברים, המלווים בתחושה המתרחשת לעתים כשהילדים מתבגרים, שעל ההורות שולם מחיר יקר. מחיר של חוסר מימוש עצמי. מחיר של ויתור על חלומות העבר, מחיר של אובדן הזהות האמיתית שטמונה עמוק בפנים.
אפשר לנצח את הפחד
אישה המבקשת להתמודד באופן חיובי עם הפחד מאיבוד הזהות האישית, צריכה להבין תחילה שמדובר בתופעה טבעית ורווחת. על רקע לחצי החברה המודרנית, על רקע ציפיות חברתיות סותרות ולעתים גם ציפיות לא מציאותיות של נשים רבות, שמרגישות שהחיבור עם הזהות העצמית נעשה מטושטש ומעורפל.
הצעד הראשון בדרך להתמודדות הוא, אם כן, הכרה בקושי. לאחר מכן, ניתן לחפש את העזרה במקורות שונים. ניתן להיעזר בקבוצות תמיכה, אך בהחלט ניתן לחוות הקלה רבה אפילו אם יש גורם אחד, חבר טוב או חברה טובה, שעימם אפשר לשוחח, לפרוק את הקשיים.
חשוב לבצע תכנון וחלוקת זמן מוצלחים, כאשר ההורים מרשים לעצמם להקדיש זמן איכות לעצמם, לתחביב, למשהו שמעניין אותם, למשהו שחשוב להם עמוק בפנים. גם טיפול רגשי, פסיכולוגי או אפילו ייעוץ זוגי יכולים לעזור וזה נכון גם לגבי הורים צעירים וגם לגבי הורים לילדים מתבגרים.