כל אישה מעוניינת לשמור על בריאות איתנה לאורך זמן ובתחנות השונות של מסלול החיים. הבעיה היא שבתחום הבריאות, יש לפעמים פער לא קטן בין הרצוי לבין המצוי. נשים רבות סובלות ממחלות (בין אם כאלה ייחודיות להן, דוגמת סרטן השד, ובין אם לא), מפגיעות פיזיות או משינויים דרסטיים במבנה הגוף בנסיבות שונות. המכנה המשותף הוא שמצבים אלו עשויים לדרוש תקופת שיקום, שעשויה להיות ממושכת ועמוסת תחנות.
האישה הממוצעת הנמצאת בתקופת שיקום חייבת לשאול לכן מהי מסגרת השיקום המתאימה לה ביותר. התשובה הפשוטה, בחלק גדול מהמקרים, היא אחת: שיקום בבית. הנה כל מה שחשוב שתדעו עליו.
מהם הסוגים העיקריים של שיקום בבית לנשים?
שיקום בבית דומה לשיקום הנערך במוסדות שיקומיים בישראל, עם הבדל פשוט שמהווה עולם ומלואו: כלל הטיפולים והסיוע ניתנים בביתה של האישה המשוקמת. השיקום עשוי להידרש לאחר ניתוחים מורכבים שהאישה עוברת, למשל ניתוח כריתת שד במקרה של סרטן או ניתוח לתיקון פגיעה באגן שהתרחשה עם השנים (האגן כידוע חווה נזקים משמעותיים במהלך השנים, עקב הריון, לידה וסיבות נוספות). לעיתים השיקום הוא על בסיס אורתופדי, לרבות שברים, קטיעות, חבלות, כוויות ומצבים אחרים הפוקדים את האישה.
סוג אחר הוא שיקום נוירולוגי, שאינו ייחודי לנשים אבל עשוי להיות רלוונטי מאוד עבורן: כך למשל בעוד שהשכיחות לשבץ מוחי דומה אצל נשים וגברים, העובדות מראות שנשים נוטות לחוות כתוצאה ממנו פגיעה חמורה יותר. ככל שהפגיעה חמורה, מיותר אולי לציין, כך תקופת השיקום צפויה להיות ארוכה.
לכל אלה ניתן כמובן להוסיף תרחישים של שיקום שאינם מבחינים בין גברים לבין נשים, אבל נחשבים לנפוצים בכל קנה מידה.
כיצד נערך שיקום בבית?
חשוב להדגיש שלכל תוכנית שיקום יש את המאפיינים הייחודיים שלה. אחת הסיבות היא שהגורם הרפואי המרכיב את תוכנית השיקום – רופא שיקומי, בשאיפה – מרכיב תוכנית בהתאמה אישית מלאה. בין הפרמטרים הנכנסים לתוך משוואת השיקום ניתן למנות את המצב הרפואי הספציפי שהאישה חווה, דרגת התפקוד שלה (בהווה, אך גם הציפיות לגבי העתיד), הגיל וכמובן שגם הרצונות הנקודתיים שלה ושל בני משפחתה.
העיקרון הבסיסי של תוכנית השיקום בבית היא שצוות של מומחים רפואיים, פרא-רפואיים ולעיתים מעולמות הרפואה המשלימה מגיעים לביתה של האישה ומטפלים בה, איש איש בתחום המומחיות שלו: פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, קלינאות תקשורת, דיאטנות וכן הלאה. האישה המשוקמת נמצאת פעמים רבות תחת ליוויה המלאה של אחות מוסמכת, לעיתים 24 שעות ביממה ובכל אחד מימות השבוע.
אין כמו הבית, גרסת השיקום
לשיקום בבית יש כמה יתרונות חשובים, שהופכים אותו לרעיון מצוין בהשוואה לאלטרנטיבה של קבלת הסיוע במוסד שיקומי. אין צל של ספק שעבור האישה הממוצעת – וכל אדם למעשה – המרחב הביתי הוא זה בו הוא מרגיש ביטחון מלא. עובדה זו עשויה להקל משמעותית על האישה לעבור את תהליך השיקום, שעשוי כאמור להיות ארוך ומורכב בחלק מהמקרים. את השיקום במסגרת הביתית קל יותר לשלב בשגרת החיים של האישה וגם של בני משפחתה. בתרחיש החיובי היא יכולה להתמיד בתוכנית הטיפולים, אבל במקביל לנהל חיי משפחה ועבודה כמעט שלמים. קל יותר לאישה ליישם את הדגשים בתוכנית השיקום באופן מיידי בסביבת החיים הרגילה שלה.
מחקרים שונים הראו שלשיקום בבית יכולים להיות אחוזי הצלחה גבוהים במיוחד, ולא קשה להבין מדוע. להבדיל משיקום מוסדי, כאן תשומת הלב של המטפלים השונים ניתנת אך ורק לאישה הספציפית. זמינות הטיפולים גבוהה ולעיתים מקסימלית. בנוסף לכך חשוב להדגיש את העובדה שהמרחב הביתי הוא הבטוח ביותר גם בכל הנוגע לזיהומים ולסיכונים אחרים הקיימים במוסדות השיקומיים.
מקורות ולקריאה נוספת:
Benefits of In-Home Therapy and Rehabilitation
Advantages and Disadvantages of the Home Setting for Therapy: Views of Patients and Therapists
Long term benefits of rehabilitation at home on quality of life and exercise tolerance in patients with chronic obstructive pulmonary disease