מחלת השעלת

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

שעלת

שעלתשעלת זוהי מחלה חמורה, שנגרמת על ידי החיידק בורדטלה פרטוסיס הנחשב מדבק מאד. בדרך כלל, המחלה נפוצה אצל ילדים ותינוקות, אבל כל אחד יכול לחלות במחלה.

כאשר המחלה מופיעה אצל תינוקות היא מסוכנת במיוחד, מאחר והיא מקשה עליהם לעשות פעולות בסיסיות בזמן התקפי השיעול הקשים כמו לנשום ולשתות.

האם יש חיסון למחלה?

התשובה היא כן ומאז שהתחילו לחסן כנגד שעלת, מספר החולים ירד בצורה דרמטית והיום מרבית המקרים מופיעים אצל תינוקות לא מחוסנים.

תינוקות שמתחת לגיל חצי שנה יכולים להיות מחוסנים על ידי הנוגדנים לחיידק שהועברו על ידי אימם לדם התינוק במהלך הלידה, אך לא תמיד האימהות מחוסנות, מאחר והחיסון לא נשאר יעיל ברמה גבוהה לאורך שנים ולכן, כיום, מומלץ לתת לנשים בהריון את החיסון על מנת שהנוגדנים שהאם תיצור יעברו את השליה ויגנו על העובר וגם על התינוק כשייוולד.

בישראל, על פי תכנית החיסונים, נותנים את החיסון חמש פעמים בגילאים שונים, בפעם הראשונה שנותנים את החיסון זה בגיל חודשיים, לאחר מכן בגיל ארבעה חודשים, חצי שנה, שנה, בגיל 7 ובגיל 13. תרכובת החיסון מכילה גם את החיסונים של המחלות דיפתריה (אסכרה) וטטנוס (צפדת).

החיסון המקובל כיום הינו חיסון שמורכב גם מהחיידק המומת וגם מהרעלן שמפיק החיידק. לעיתים, תינוקות שמקבלים את החיסון מפתחים תופעות לוואי כמו חום גבוה, נפיחות, כאב וחולשה ולכן הם לא מפסיקים לבכות. על מנת למנוע את תופעות הלוואי הללו, כיום מנסים לפתח חיסונים יותר אפקטיביים עם פחות תופעות לוואי.

מהם שלבי וסימני המחלה?

למחלת השעלת יש בהתחלה תקופת דגירה של שבוע, כלומר, כשבוע לאחר ההדבקות בווירוס לא יופיעו סימפטומים.

לאחר מכן מגיע שלב שדומה להצטננות רגילה והוא נמשך בין שבוע לשבועיים. שלב זה הינו המדבק ביותר ובו החולה יראה סימנים שונים הדומים לזיהום בדרכי הנשימה, כמו נזלת, חום גבוה, התעטשויות ושיעול.

השלב הבא, הינו שלב ההתקפים. בשלב זה החום של החולה יורד, אבל החולה מתחיל לפתח התקפי שיעול. בכל התקף יש בערך 15 שיעולים חריפים מאד שמלווים בשאיפות של אוויר. השאיפה של האוויר דרך תיבת הקול יוצרת צליל הנשמע כמו שריקה.

עקב השיעולים הקשים, פניו של החולה לעיתים מקבלות צבע כחול בגלל חוסר חמצן, עיניו מתנפחות, לשנו יוצאת החוצה וורידי צווארו מתנפחים. השיעול עלול גם להוביל להקאות. המחלה מתבטאת באופן יותר קשה אצל ילדים ותינוקות ומרביתם נאלצים להתאשפז בשל כך. שלב זה נמשך כחודש ויותר.

השלב האחרון הינו תקופה בה האדם מחלים מהמחלה. בשלב זה השיעולים הופכים להיות פחות ופחות תכופים והוא כבר לא מדבק.

כיצד מאבחנים שעלת?

על מנת לאבחן שעלת הרופא יבצע בדיקה פיזית של החולה וישאל האם גם האנשים שנמצאים עם החולה במשך היום מראים סימנים דומים או הראו סימנים דומים מאחר וזוהי מחלה מאד מדבקת. בנוסף, ניתן לקחת דגימה מהאף או מהגרון על מנת לבדוק אותם במעבדה ולאשר שאכן מדובר בשעלת.

טיפול בשעלת

כיום, אין תרופה מסוימת למחלה ולכן הדבר הכי טוב שאפשר לעשות זה להתחסן. מלבד זאת, הטיפול הוא בעיקר בסימפטומים. תינוקות שמגיעים לאשפוז עקב שעלת מקבלים חמצן, נמצאים בחדרים מבודדים על מנת לא לגרום להדבקה והצוות בעיקר משגיח עליהם.

בשלבים מוקדמים של המחלה ניתן לתת אנטיביוטיקה על מנת למנוע אותה. אולם בשלבים מאוחרים, האנטיביוטיקה לא תמנע את המחלה אך יכולה להקל במעט על חומרתה.

ראו גם:
איגוד רופאי הילדים בישראל מזהיר משימוש במכשירי אדים בתינוקות

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.

אז מה היה לנו בכתבה: