וגיניטיס – דלקת בנרתיק

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

וגיניטיס

וגיניטיסוגיניטיס הינו שם כולל למצבים של דלקת בנרתיק האישה. בדרך כלל דלקת בנרתיק גורמת רק לכאב או לאי נוחות והיא קלה לטיפול, אך במקרים מסוימים עלולה הדלקת להיות שלב ראשון בהתפתחותן של מחלות מין חמורה יותר או דלקת בצוואר הרחם.

כמו כן, עלולה דלקת בנרתיק להעלות את הסיכוי להפלה אצל נשים הרות ולהדביק את הילוד במחלה זיהומית שעשויה להיות מסוכנת עבורו.

סימפטומים

  • אישה הסובלת מוגיניטי מדווחת בדרך כלל על גרד, כאב או צריבה באזור הפות.
  • במצב רגיל ובריא, נרתיק האישה מפריש הפרשות שמטרתן למנוע זיהומים וגירויים. הפרשות אלה לבנות- שקופות (ומעט סמיכות יותר בעת ביוץ) וחסרות ריח. בעת דלקת, משתנות ההפרשות הנורמאליות של הנרתיק- ההפרשות רבות יותר, בעלות צבע שונה וריח לא נעים.
  • האישה מדווחת על קושי או כאב במהלך קיום יחסי מין או בעת הטלת שתן.
  • בבדיקה גניקולוגית ימצאו שרידים להפרשות המרובות וכן אדמומיות של הנרתיק.

סוגים של וגיניטיס

  • וגיניטיס הנובע מגירוי: לעיתים הדלקת בנרתיק יכולה להיווצר כתוצאה מגירוי חיצוני שפוגע ברקמת הנרתיק.
    הגירוי יכול להיות בעקבות שימוש במוצרי היגיינה או תרופות שבאים במגע עם הנרתיק (סבונים, קרמים, חומרי סיכה, תחבושות היגייניות, קונדומים, נייר טואלט ועוד) או כתוצאה מתגובה אלרגית של הגוף לתרופה מסויימת. בנוסף, לעיתים נגרמת הדלקת מפגיעה טראומטית של הנרתיק (פציעה פיזית) או מהמצאות חפץ זר, כגון טמפון.
  •  וגיניטיס הורמונאלי: דלקת המתבטאת בגרוד וצריבה עם הפרשה מימית, לעיתים דמית וכאבים קשים בעת קיום יחסי מין.
    הגורם לדלקת הורמונאלית הוא ירידה בגירוי האסטרוגן של הנרתיק, בדרך כלל בעקבות כריתת שחלות או בעיה בתפקודן או טיפולים כימותרפיים. רקמת הנרתיק הופכת להיות דקה יותר ומיובשת וכך עולה הרגישות שלה לזיהומים.
  • וגיניטיס זיהומי: דלקת בנרתיק שנגרמת בעקבות הדבקה בחיידק, וירוס או פרזיט אחר. ההדבקה בדרך כלל מתרחשת בעת קיום יחסי מין, כאשר הגורמים הנפוצים ביותר הם קנדידה, טריכומונס, נסיריאה גונוראה, הרפס, כלמידה, סטרפטוקוקים ותולעים. אצל ילדות נגרם הזיהום בדרך כלל מחיידקים במערכת העיכול, בעקבות ניקוי לא נכון של פי הטבעת לאחר יציאה. הדבקות בוגיניטיס זיהומי מתרחשת בדרך כלל כאשר רגישות הנרתיק לזיהומים גבוהה בעקבות עלייה בחומציות וירידה ביכולת הניקיון הטבעית של הנרתיק באמצעות הפרשות.

אבחון

אבחון הדלקת נעשה בדרך כלל ע"י הגינקולוג, באמצעות בחינת הסימפטומים וההפרשות. בנוסף, ניתן לערוך בדיקת חומציות להפרשות הנרתיקיות, תרבית למציאת עקבות פטרייה או חיידק ותרבית ובדיקת שתן למציאת זיהומים וחיידקים במעבדה. בנוסף, על הרופא לשלול המצאות חפץ זר בנרתיק, קיום דלקת בצוואר הרחם וסרטן בפות או בנרתיק (בדרך כלל באמצעות בדיקת PAP).

טיפול בוגיניטיס

הטיפול בדלקת בנרתיק מתמקד בתרופות נגד גרד למריחה על הפות (למשל- הידורקורטיזון). לעיתים נותנים טיפול דרך הפה באנטיהיסטמינים. כאשר נמצא גורם חיידקי לזיהום או פיטריה, ניתן גם טיפול אנטיביוטי מתאים לחיסול המזהם הספציפי. מובן שאם נמצא גוף זר בנרתיק- יש להוציאו.

מניעה וטיפול אלטרנטיבי

על מנת למנוע הדבקות בדלקות בנרתיק יש לשמור על היגיינה מירבית של הנרתיק, אך להימנע משימוש יתר בסבונים, שפשוף ומריחת קרמים באזור. מטפלים אלטרנטיביים ממליצים על שמירה על תפריט מאוזן על מנת לשמור על רמת החומציות והתפקוד התקין של הנרתיק, כדי למנוע רגישות להדבקות בוגיניטיס. כמו כן, מומלץ על נטילת תכשירים פרוביוטיים (בעיקר בעת טיפול תרופתי במחלה אחרת) ולעיתים שימוש בצמחי מרפא נוגדי דלקת ונוגדי גרד.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.

אז מה היה לנו בכתבה: