שינויים הורמונליים בגיל המעבר

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

שינויים הורמונליים בגיל המעבר

שינויים הורמונליים בגיל המעברגיל המעבר בנשים הוא הגיל שבו מתרחשים שינויים הורמונליים רבים בגוף האישה ובעקבותיהם נפסק המחזור החודשי. באופן הדרגתי יורד הייצור של הפרוגסטרון והאסטרוגן ומאחר ורוב האיברים בגוף האישה מכילים רצפטורים לאסטרוגן, הרי שההשפעות של הירידה בייצור ההורמון מורגשת באופן מערכתי.

חשוב להבהיר כי גיל המעבר אינו מוגדר כמחלה, אך השינויים ההורמונליים האופייניים לגיל זה ולתקופה זו בהחלט מגדילים את הסיכוי לתחלואות שונות ומגוונות כגון אטרופיה נרתיקית.

נהוג לחלק את התקופה שבה נפסק המחזור לשלושה שלבים מובחנים להלן:

  • פרי-מנופאוזה או קלימקטריום – בשלב זה עדיין מתרחש ביוץ, אך הוא אינו תקין ולפיכך המחזור אינו תקין. בשלב זה חלה ירידה בכמות האסטרוגן המיוצר בשחלות וירידה בייצור הפרוגסטרון ומופיעים התסמינים האופייניים לגיל המעבר.
  • שלב המנופאוזה – שלב זה מוגדר כהיעדר ווסת למשך חצי שנה. בשלב זה השחלות כבר אינן מתפקדות והאישה אינה יכולה עוד להיכנס להיריון.
  • שלב משלים – בשלב זה התסמינים לרוב נעלמים.

מה הם התסמינים של גיל המעבר?

את כלל התסמינים האופייניים לגיל המעבר נהוג לחלק לארבע קבוצות להלן:

  • גלי חום – זהו התסמין המוכר ביותר של גיל המעבר ולמעשה בין שבעים וחמישה לשמונים וחמישה אחוז מהנשים בגיל המעבר סובלות ממנו. גל חום טיפוסי בדרך כלל מתחיל באודם פתאומי באזור עור הצוואר, הפנים והקרקפת שמוביל להזעה מוגברת ועלייה בחום הגוף. הגל בדרך כלל נמשך בין שלוש לארבע דקות אך בהחלט יכול להימשך אף שעה.
  • תסמינים פיזיולוגיים שכיחים – קצרה היריעה מלהכיל את כל התסמינים הפיזיולוגיים השכיחים האופייניים לגיל המעבר. על קצה המזלג יש להזכיר את התסמינים הבאים: יובש נרתיקי, החמרה של אלרגיות קיימות, הפרעות נשימה, מתח מוגבר בשרירים, כאבי שרירים, גידים ומפרקים, יובש בעור, דפיקות לב מואצות, הרגשת נימול וגרד בעור, עלייה במשקל, דלדול שיער ואובדן נפח השיער, הפרעות שונות במערכת השתן כמו למשל צריבה בעת הטלת שתן ועוד.
  • תסמינים נפשיים ומנטליים – עייפות קיצונית, קשיי זיכרון, חוסר סבלנות ורגישות יתר, הפרעות מגוונות בשינה, התקפי בכי ושינויים קיצוניים ופתאומיים במצב הרוח, דיכאון והרגשת עצבות, קשיי ריכוז ועוד.
  • תסמינים הקשורים למערכת המין – ירידה כללית בתפקוד המיני, כאבים ועקצוצים בנרתיק, כאבים שמופיעים בזמן קיום יחסי מין, קושי בהגעה לאורגזמה, ירידה בחשק המיני.

כיצד ניתן לטפל במגוון התסמינים הקשורים לגיל המעבר?

הטיפול במגוון התסמינים הרחב שחלקם פורטו לעיל משתנה בהתאם לסוג התסמינים ובהתאם לדרגת החומרה שלהם. בין היתר מדובר על הטיפולים הבאים:

  • טיפול בגלי חום – הטיפול המוצלח ביותר לגלי חום שפוגעים במידה רבה באיכות החיים של מחצית מהסובלות מהם מבוסס על מתן של תחליף אסטרוגן. ההחלטה בדבר התחלת טיפול הורמונלי תלויה בגורמים רבים ולכן יש לשקול התחלה של טיפול כזה מול כל אישה ואישה באופן פרטני.
  • טיפול בתופעות העוריות – חשוב לציין שנשים רבות הסובלות מתופעות עוריות בעקבות השינויים ההורמונליים האופייניים לגיל המעבר חשות בשיפור משמעותי בעקבות התחלה של טיפול הורמונלי. עם זאת, בנוסף לטיפול ההורמונלי, יש להתייחס לכל תסמין עורי בנפרד ולטפל בו בהתאם לדרגת החומרה שלו. נשים הסובלות מעור יבש במיוחד למשל צריכות להימנע מגירוי של העור, להקפיד על לבישה של בגדים מבדים נושמים שאינם צמודים לגוף יתר על המידה וכן ישנו מגוון רחב של קרמים המיועדים ללחח את העור ולמנוע גירוי נוסף.
  • טיפול בתסמינים הנפשיים והמנטליים – הטיפול ההורמונלי מסייע גם בכל הקשור לתסמינים הנפשיים והמנטליים. בנוסף לכך, ניתן לטפל במגוון התסמינים הנפשיים באמצעות תרופות ממשפחת ה- SSRI.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.

אז מה היה לנו בכתבה: