שטיפה אינטימית וגינאלית היא שיטה לשטיפת הנרתיק, בתערובת מים וחומץ. מוצרי השטיפה הנמכרים ברשתות הפארם מכילים חומרים אנטיספטיים וניחוחות. השטיפה זמינה בבקבוק או בשפופרת ומרוססת באמצעות צינור כלפי מעלה לנרתיק.
נשים רבות המשתמשות בשטיפה אינטימית וגינאלית מעידות על תחושת רעננות מוגברת, והיפטרות מריחות שאינם נעימים, שטיפת דם הווסת, ומניעת מחלות המועברות במגע מיני. אך מומחי בריאות סבורים שהשטיפה אינה יעילה לכל סוגי המטרות יחד, ומזהירים שהיא עלולה להגביר את הסיכון לזיהומים, סיבוכי הריון ובעיות בריאות אחרות.
חסרונות שטיפה וגינאלית
סיכוני השטיפה עולים בהרבה על יתרונותיה. חלק מהבעיות הקשורות לשימוש בה כוללות:
זיהומים בנרתיק (וגינוזיס חיידקי) – השטיפה מפרה את האיזון הטבעי של החיידקים בנרתיק, הנקראים פלורה. שינויים אלו הופכים את הסביבה לנוחה יותר לצמיחת חיידקים הגורמים לזיהום. מחקרים מצאו שנשים שהפסיקו להשתמש בשטיפה נמצאו בסיכויים מופחתים לווגינוזיס חיידקי, העלול להגביר את הסיכון ללידה מוקדמת ואנדומטריוזיס.
מחלה דלקתית של האגן (PID) – זהו זיהום הרחם, החצוצרות או השחלות. מחקרים מצאו שנשים שהשתמשו בשטיפה נמצאות בסיכון גבוה יותר ב-73% למחלה זו.
סיבוכי הריון – נשים שהשתמשו בשטיפה למעלה מפעם בשבוע מתקשות להיכנס להריון בהשוואה לנשים שלא השתמשו בה. השטיפה עשויה אף להגביר את הסיכון להריון חוץ רחמי ב-76%. במצב זה, שתל העובר נמצא מחוץ לרחם, וככל שאישה משתמשת יותר בשטיפה, כך היא מגבירה את הסיכון למצב זה.
סרטן צוואר הרחם – שימוש בשטיפה וגינאלית אחת לשבוע לפחות, נקשר לסיכוי אפשרי מוגבר לפתח מחלה זו.
מומחי בריאות, כולל מומחים מהמכללה האמריקאית למיילדות וגניקולוגיה (ACOG) ממליצים להימנע מהשטיפה. ריח חזק מאוד מהנרתיק עשוי להעיד על נוכחות זיהום. חומציות הנרתיק שולטת בחיידקים טבעיים, ושטיפה פשוטה של הנרתיק עם מים חמים וסבון עדין מספיקה לשמירת הניקיון.
דלקת בנרתיק וטיפול בפות
דלקת בנרתיק מתרחשת כשחיידקים, פטריות או אורגניזמים אחרים גדלים בתנאים בלתי מבוקרים. חלק מאורגניזמים אלו החיים בנרתיק נשמרים ברמות בריאות באמצעות דו קיום עם אורגניזמים אחרים.
אורגניזמים זיהומיים עשויים לחדור אף לנרתיק כתוצאה מחוסר הקפדה על היגיינה או קיום יחסי מין שאינם בטוחים. מטרת הטיפול בפות היא שמירת יובש ומניעת חומרים מגרים. בשיטה זו, ניתן למנוע את אדמומיות, נפיחות וגירוי הפות. היות וזיהומים רבים מוחדרים לנרתיק, מומלץ לשמור על טיפול תקין וקבוע שלו.
טיפול בוגינוזיס חיידקי (BV)
מצב זה עשוי להתרחש ללא תסמינים, או שהוא מתבטא בתופעות עדינות. קיים גם סיכוי טוב שהמחלה תתנקה מעצמה בהדרגה ללא טיפול. אך אם אישה הרה לקתה בווגינוזיס חיידקי עם או ללא תסמינים, מומלץ לה לקבל טיפול אנטיביוטי, לאחר ייעוץ גניקולוג.
מחלה זו עלולה לגרום לזיהום חמור יותר ברחם או באגן אם אינה מטופלת. חלק מהרופאים ממליצים גם על אנטיביוטיקה לנשים שעומדות לעבור הליכים גניקולוגיים אחרים כגון ביופסיה של רירית הרחם.
טיפול אנטיביוטי חלופי
ג'ל וגינאלי או קרם וגינאלי קלינדמיצין ממוקם בנרתיק ומשמש נשים המעדיפות סוג טיפול זה, או למניעת תופעות לוואי הכרוכות בבליעת אנטיביוטיקה. יכולת טיפולים אלו לנקות וגינוזיס חיידקי זהה לגלולות אנטיביוטיקה.
בדומה לצריכת אנטיביוטיקה בבליעה, מומלץ להימנע מאלכוהול במהלך השימוש בג'ל, ובמשך יומיים לפחות לאחר הפסקת הטיפול. בנוסף, קרמים וג'לים לנרתיק עלולים לגרום להיחלשות קונדומים או דיאפרגמה מלטקס, ולכן במהלך הטיפול ובמשך חמישה ימים לאחריו, אין להסתמך על אמצעים אלו להגנה מפני הריון או מחלות המועברות במגע מיני.
טיפול בהישנויות
אם התסמינים חוזרים ולא בוצעה בדיקת מדגם הפרשות מהנרתיק, הרופא ימליץ על בדיקה זו כעת, לאישור נוכחות וגינוזיס חיידקי הגורם לתסמינים. מחלה זו עשויה לשוב, כמובן, אם לא משלימים את טיפול האנטיביוטיקה. יחד עם זאת, גם אם הטיפול הושלם במלואו, המחלה עשויה לשוב בתוך שלושה חודשים בקרב נשים רבות. אם היא שבה, טיפול חוזר של אנטיביוטיקה יהיה מוצלח.
אם אישה משתמשת בסליל נחושת למניעת הריון, הנקרא IUCD, וסובלת מהתקפים חוזרים של וגינוזיס חיידקי, הרופא ימליץ על הסרתו על מנת לקבוע את שיפור התסמינים, וידון עם האישה לגבי צעדי מניעה חלופיים. חשוב להקפיד על הצעדים למניעת התקפי התסמינים, כדי לשמור על האיזון הטבעי של החיידקים בנרתיק.