שום הוא אחד המאכלים המגוונים ביותר על פני כדור הארץ. הוא משתייך למשפחת הירקות הכוללת גם בצל, עירית שאלוט וכרישה.
השום נחשב כיום לתוסף בריאותי משמעותי המקדם את רווחת מערכות הלב ומערכת החיסון, באמצעות תכונותיו נוגדות החמצון, והוא מסייע בשמירה על זרימת דם בריאה.
המרכיב הפעיל בשום הוא תרכובת הגופרית הנקראת אליצין, חומר כימי המיוצר בעת קיצוץ שום או לעיסתו, או בעת שימוש בו כתבלין. אליצין חזק כמו אנטיביוטיקה ומסייע לגוף לעכב את החיידקים מלגדול ולהתרבות. למעלה מ-12 מחקרים שפורסמו ברחבי העולם, מאשרים כי שום יעיל להפחתת רמות הכולסטרול.
העובדות על שום
שום מכיל גרמניום, חומר אנטי סרטני, יותר מכל צמח אחר. הוא מסייע אף בוויסות לחץ הדם של הגוף. בנוסף, הוא מחזק את הגנות הגוף נגד אלרגיות; מסייע לשחרור רובד מדפנות העורקים, מסייע לוויסות רמות הסוכר בדם, ויעיל להשמדת וגירוש טפילים מהגוף, כגון תולעים.
בנוסף ליתרונותיו הבריאותיים, שום מכיל ויטמינים וחומרים מזינים כגון חלבון, אשלגן, ויטמינים B2, B, A ו-C, סידן, אבץ ועוד רבים אחרים. אנשים רבים אינם יודעים כי שום מהווה אנטיביוטיקה טבעית רבת עוצמה, היעילה נגד חיידקים רעילים, וירוסים ופטריות.
ניתן לצרוך שום באמצעות גלולות, כמוסות, נוזל ובאופן טבעי. הוא נחשב לאחד מצמחי המרפא הפופולאריים ביותר בעולם הרפואה כיום, ומסייע להתאגדות או צבירת טסיות דם, על מנת להפחית מצבים של קרישת דם ושיפור בריאות הלב.
התכונות נוגדות החמצון שלו מסייעות באיתור רדיקלים חופשיים מזיקים, שעלולים לגרום לכולסטרול רע בזרם הדם, ובנוסף, שום מקדם הגברת ייצור מיצי מרה על מנת לסייע בהפחתת רמות השומן בכבד. גלולות שום מסייעות אף להדיפת שיעול והצטננות.
יתרונות השום לפטרת
פטרת העור היא זיהום המתרחש עקב צמיחת יתר של הפטרייה קנדידה אלביקנס. למרות שזיהומים פטרייתיים עלולים להתרחש במגוון חלקי הגוף, נשים בדרך כלל חוות זיהומים פטרייתיים בנרתיק.
מחקר שפורסם בגיליון אוגוסט 1991 של כתב העת "Phytotheapy Resserch" מצא כי תרכובות מסוימות בשום, כגון אליצין ומתיל, הן בעלות אפקטים מיקרוביאליים נגד פטריות.
שום למניעת סרטן
שום הוא בעל תכונות אנטי סרטניות פוטנציאליות. המכון הלאומי לסרטן מדווח כי מחקרים מראים ששום מסייע במניעת סוגי סרטן מסומים, כגון סרטן המעי הגס, סרטן השד וסרטן הקיבה, בשל תכונותיו האנטי בקטריאליות או יכולתו הפוטנציאלית למנוע מחדירת חומרים מסרטנים לגוף.
ארגון הבריאות העולמי ממליץ על מנה יומית של שניים עד חמש גרם שום טרי לשם שמירה טובה על הבריאות.
הפחתת כולסטרול
בעוד ששום הוא בעל השפעה חיובית על רמות הכולסטרול בקרב גברים ונשים, מחקרים מראים כי רמות הכולסטרול אצל נשים מושפעות באופן שונה באמצעות שימוש בשום, מאשר בקרב גברים.
מחקר שפורסם בשנת 2001 ב-Journal of Nutrition, מצא כי כמוסות שמן שום סייעו להגברת הכולסטרול הטוב, והפחתת רמות הכולסטרול הרע אצל נשים, בעוד שגברים שקיבלו את אותו טיפול חוו מספר תופעות לוואי.
בנוסף, מחקר שפורסם בגיליון ספטמבר 1998 של "כתב העת של איגוד התזונה האמריקנית", מצא כי תוספי שום סייעים להפחתה משמעותית של רמות הכולסטרול בקרב נשים בגיל הבלות.
נקודות למחשבה
בעוד שכמוסות שום עשויות להיות בעלות השפעה מועילה על מספר ליקויים בריאותיים של נשים, אין להשתמש בהן על מנת לטפל בכל התסמינים, היות ולא כל תוספי השום מכילים את אותה כמות של חומרים פעילים.
יש להתייעץ עם הרופא ולדון במצבים הבריאותיים, כי שום עלול לגרום לתופעות לוואי מסוימות, כגון כאבי בטן וראש, ועשוי להגיב באופן בעייתי לשילוב עם תרופות מסוימות, כגון גלולות למניעת הריון.