ריפוי בעיסוק הוא תחום טיפולי פרא רפואי שיקומי המתמקד במשימות שונות הניתנות למטופלים תוך מטרה לשקם את התפקוד הגופני, הנפשי והקוגניטיבי שלהם.
ישנם מרפאים בעיסוק המתמחים בבריאות הנפש, אחרים עוסקים בטיפול במטופלים גריאטריים, באמצעות ריפוי בעיסוק ניתן לסייע לסובלים מקשיים מוטוריים ונוירולוגיים שונים בעקבות פגיעות ראש, ניתוח מוחי או ניתוחי כף יד וכן ישנו תת תחום בריפוי בעיסוק הנקרא ריפוי בעיסוק התפתחותי או פדיאטרי.
ריפוי בעיסוק פדיאטרי עוסק בנושאים שונים הקשורים בהתפתחות הילד, כאשר הטיפול ניתן לא רק לילדים אלא גם לתינוקות, פעוטות ואפילו פגים. במאמר שלפניכם נתמקד בריפוי בעיסוק עבור מטופלים בתקופת הינקות והפעוטות.
באילו מצבים ניתן לטפל באמצעות ריפוי בעיסוק בתינוקות ובפעוטות?
ישנם כישורים מסוימים שהתינוק צריך לרכוש במהלך שנות חייו הראשונות שעשויים להתפתח בהם קשיים שניתן לטפל בהם באמצעות ריפוי בעיסוק. להלן כמה מהם על קצה המזלג:
- הפרעות בוויסות החושי – הכוונה היא למצבים שבהם קיימת רגישות מוגברת או לחילופין רגישות מופחתת לגירויים מסוימים כמו לדוגמה רגישות מוגברת למגע, רגישות מוגברת לרעשים וכיו"ב.
- עיכוב התפתחותי – עיכוב התפתחותי מופיע בילדים כתוצאה ממגוון רחב ביותר של גורמים. העיכוב יכול לבוא לידי ביטוי ברכישה מאוחרת של שפה, בהתפתחות מוטורית איטית ועוד.
- הפרעות התפתחות הקשורות לנכות או מום – ריפוי בעיסוק יכול לסייע רבות במקרים של ילדים עם לקות שכלית, שיתוק מוחין או הפרעות על הספקטרום האוטיסטי.
- קשיים הקשורים למוטוריקה עדינה או גסה – במהלך שנות החיים הראשונות אנחנו לומדים כיצד להשתמש במפרקי הגוף ובשרירים הקטנים והגדולים כאחד. במסגרת הטיפול ניתן להתמקד בבעיות הקשורות למתח השרירים, לקשיים שמקורם בטווח תנועה מוגבל במפרקים ועוד.
כיצד מתבצע הטיפול?
מאחר ומדובר בתינוקות ופעוטות, בדרך כלל הטיפול יתנהל במתכונת של משחק. במהלך המשחק המטופלים יכולים לחזק את הקשב והריכוז, לשפר את היכולות המוטוריות שלהם, לרכוש מיומנויות חברתיות בסיסיות ולחקור את העולם תחת הדרכה צמודה בסביבה בטוחה. בנוסף ישנה חשיבות עליונה לערב את ההורים במסגרת הטיפולים, כאשר ההדרכה ההורית מהווה חלק בלתי נפרד ואינטגרלי מהטיפול.