קשיי נשימה במהלך ההיריון הם תופעה שכיחה ביותר. כשלושה רבעים מהנשים ההרות, שמעולם לא סבלו מקשיי נשימה, חוות תופעה זו בשלב כלשהו של ההיריון.
בעיות אלו עשויות להתחיל בשליש הראשון או השני, והתסמינים עלולים להיות מפחידים בהתחלה. אם צברת משקל רב בהריון, או אם את מצפה לתאומים או שלישיות, את עשויה לסבול מקשיי נשימה חמורים במיוחד.
מדוע הריון גורם לקשיי נשימה?
תופעה זו מתרחשת כתוצאה מהשינויים הטבעיים המתרחשים בגוף, כשהגוף מנסה להתאים את עצמו לנשיאת העובר. בתחילת ההיריון, הגוף מתרחב סביב הצלעות ועשוי להילחם כדי להתאים לממדים החדשים. הסיבה לכך היא שהריאות זקוקות לקיבולת גדולה יותר.
הורמון ההיריון פרוגסטרון גורם לגוף להתאים גם לאופן בו הוא סופג חמצן בדם דרך הריאות. כתוצאה מכך, הגוף הופך להיות רגיש הרבה יותר לרמות פחמן דו חמצני אותו את נושפת.
שינויים אלו פירושם שהגוף מבצע עבודה טובה יותר של עיבוד חמצן דו תחמוצת הפחמן. אישה הרה נושמת באותו קצב כפי שהיה לפני ההיריון, אך הרבה יותר עמוק בכל פעם, ומסיבה זו מתרחשים קשיי הנשימה.
לקראת סוף ההיריון, גודל העובר גורם להחמרת קשיי הנשימה
בשלב זה, הרחם ממש מתחילה לדחוף כלפי מעלה לתוך השריר הנמצא מתחת לחזה, מה שמוביל ללחץ על הריאות. את עשויה לחוש קשיי נשימה מוגברים בשלב זה אם לא לפני כן, במיוחד אם העובר ממוקם גבוה, אך תופעה זו נורמלית ולחלוטין אינה מזיקה.
אם זהו ההיריון הראשון, העובר צפוי לרדת לאגן בשבוע ה-36. זה הזמן שבו קוצר הנשימה עשוי להיות מופחת. אם זהו הריון שני, העובר לא ירד לאגן עד סוף ההיריון.
אם תאריך הלידה עדיין רחוק, מומלץ לבצע פעילות גופנית קלה
כך ניתן להקל את קשיי הנשימה לטווח הארוך. פעילות גופנית עדינה פירושה כל פעילות שאינה מחמירה את קשיי הנשימה. העובר יקבל שפע חמצן בשל השינויים שהגוף עובר.
לאחר הלידה, רמות ההורמון פרוגסטרון מקלות את הלחץ על הרחם. אך עדיין עשויים לחלוף מספר חודשים לפני שהשינויים בגוף יתייצבו, והנשימה תשוב למצב הנורמאלי.
סיכוני קשיי נשימה בהריון
למרות שקשיי נשימה נפוצים במהלך ההיריון, מומלץ להתייעץ מיד עם הרופא, אם מופיעים תסמינים אחרים, כגון תחושה שהדופק מואץ, או אינו סדיר; קוצר נשימה חמור, או התעלפות לאחר פרץ פעילות גופנית; כאבים בחזה, במיוחד אם הם מתחילים עם פעילות גופנית; וקשיי נשימה בשכיבה או במהלך הלילה.
קשיי נשימה ועייפות עשויים להיות גם סימן לרמות ברזל נמוכות, במצב הנקרא אנמיה. במצב זה, הגוף נאלץ לעבוד קשה יותר על מנת לספק מספיק חמצן לך ולעובר. התייעצי עם המיילדת לגבי בדיקת דם, אם לא ביצעת אותה לאחרונה.
סיכוני קשיי נשימה לעובר
במצב של אסטמה, יש להתייעץ עם הרופא. סיכוני העדר שליטה על אסטמה, לאם ולעובר, גבוהים בהרבה מאשר הסיכון של נטילת תרופות אסטמה במהלך ההיריון.
כל עוד לא מופיעים תסמינים מדאיגים אחרים, קשיי נשימה הם נורמאליים לחלוטין במהלך ההיריון, ואינם פוגעים בעובר. גם אם אינך מרגישה זאת, את בעצם נושמת באופן עמוק ויעיל, כך שהעובר יכול לקבל את החמצן לו הוא זקוק דרך הדם.