בשנים האחרונות חלה עלייה בשכיחות הפרעות הנפש בקרב בני ובנות גיל הזהב. גיל הזהב טומן בחובו אתגרים חדשים ומרובים, והקשישה צריכה להתרגל לחיים שעד כה לא הכירה. כמו כן, בני המשפחה צריכים להסתגל לאב או לאם עם צרכים מיוחדים.
בנוסף למחלות הכרוניות (מחלות לב, מחלות נשימה, סרטן, לחץ דם גבוהה וכדומה) הפוקדות כל אדם בהגיעו לגיל מסוים, חלים גם שינויים רגשיים נפשיים, עקב מחלה או מוות של בןבת הזוג, איבוד הפרנסה, מעבר לבית אבות – דיור מוגן וכדומה.
רופא המשפחה, הסביבה הקרובה ובני משפחתו של הקשיש הערים לשינויים המנטאליים החלים בו אינם יכולים לתת לו את הסיוע אותו הוא צריך, ולכן יש צורך לפנות לאבחון מקצועי אצל רופא פסיכוגריאטר.
מה זה פסיכוגריאטריה?
פסיכוגריאטריה הינו תחום ברפואה אשר משלב שתי דיציפלניות: פסיכיאטריה וגריאטריה. במסגרת מומחיותו של הפסיכוגריאטר הוא עוסק בחקר, אבחון, מניעה וטיפול בהפרעות בקוגניציה, הפרעות נפש והפרעות רגשיות של גיל הזהב.
להלן מספר דוגמאות למצבים, בעיות ומחלות בהם יהיה ניתן להיעזר בפסיכוגריאטר:
- אלצהיימר
- דמנציה
- הפרעות נפש, כגון: דיכאון, חרדה, הפרעות שינה, הפרעות אכילה.
- התמודדות עם אבל עקב מוות בןבת הזוג.
- התמודדות עם מחלות כרוניות, כגון: סוכרת, אירועים מוחיים, פרקינסון, סרטן וכדומה.
- שילוב נכון של תרופות על מנת למנוע ריאקציה בין תרופתית (פסיכו פרמקולוגיה).
- מתן ייעוץ בנוגע למצבו הנפשי של הקשיש והאם הקשיש יכול לדאוג לעצמו או שמה הוא זקוק לעזרה חיצונית מקצועית או לאפוטרופוס.
- בירור טיבה של צוואה.
מהו אבחון פסיכוגריאטרי?
אבחון פסיכוגריאטרי נערך על ידי רופא מומחה בפסיכיאטריה עם התמחות ספציפית בגריאטריה (בריאות הנפש בגיל הזהב).
מטרת האבחון היא לבדוק האם הקשיש כשיר מבחינה נפשית ומנטלית, האם הקשיש סובל מהפרעות נפש, האם הקשיש סובל ממחלות כרוניות הגורמות לו להידרדרות פיזית ונפשית, האם הקשיש זקוק לעזרה מקצועית, האם הקשיש זקוק למטפל צמוד או אשפוז בית חולים, האם הקשיש זקוק לאפוטרופוס, האם הקשיש מסוכן לעצמו או לסביבתו ובאופן כללי האבחון נועד לבדוק מהם ההשלכות הפיזיות והנפשיות של המחלות, הבעיות והשינויים החלים בגיל הזהב.
האבחון הפסיכוגריאטרי נערך מספר שעות במרפאה או בביתו של הקשיש וכולל בדיקות שונות, כגון:
בדיקות פיזיולוגיות להערכת מצבו הפיזיולוגי-בריאותי של הקשיש (בדיקות דם, שתן, לחץ דם, רמות הורמונים, כולסטרול, שומנים בדם וכדומה) שינויים פיזיולוגים משפיעים באופן ישיר על נפש האדם.
בדיקות באמצעות שאלונים אשר מודדים את מצבו הנפשי של הקשיש, האם הקשיש סובל מהפרעות דיכאון, חרדה, אלימות, אגרסיביות, קושי בהסתגלות לחיים של הכיר עקב אובדן בתבן זוגו אובדן פרנסה, התרחקות ילדים ועוד.
בנוסף מתבצעות בדיקות אשר נועדו לקבוע את מצבו המנטאלי של הקשיש והאם חל שינוי בקוגניציה עקב מחלות, כגון: דמנציה, אלצהיימר, סוכרת, סרטן וכדומה.
מחלות מסוימות עלולות לפגוע בכשירות הקשיש ובאופן התנהלותו היומיומית, כמו כן, ישנה פגיעה בזיכרון, הבנה, דיבור, לקויות שמיעה וכדומה. כמו כן, במהלך האבחון, יבדקו התרופות השונות הנלקחות על ידי הקשיש, נמצא שקשישים רבים נוטלים תרופות אשר לא מתאימות למצבם הבריאותי, אשר גורמות לתופעות לוואי, יוצרות אינטראקציה שלילית עם תרופות אחרות או תרופות שאין להם צורך כלל.
בתום האבחון הפסיכוגריאטרי, תתקבל החלטה לגבי מצבו הנפשי-פיזי של הקשיש ויוחלט על תוכנית המשך טיפול בהתאם למצבו.
ישנם קשישים אשר יצטרכו רק טיפול פסיכולוגי, טיפול תרופתי תואם, התאמת צרכיי הקשיש לסביבה, העברת הקשיש לדיור מוגן, בית אבות או הצמדת מטפל לביתו.
כמו כן, יינתן ייעוץ ותמיכה לבני המשפחה של הקשיש, שאולי לא מבינים מדוע חל כזה שינוי קיצוני בנפשו של יקיריהם וכיצד עליהם לנהוג כאשר הם בסביבתו.