מאת: מערכת האתר 20/5/2020
מגיפת הקורונה הביאה למותם של מאות ישראלים ומאות אלפים ברחבי העולם, כאשר ממש לא ברור מדי המספרים האלו יעצרו. העובדות מראות שגורמי הסיכון העיקריים לסבול מהתסמינים החמורים של הנגיף, עד למצב של מוות חלילה, הם גיל ומחלות רקע.
אבל האם ישנם משתנים נוספים שנכנסים לתוך המשוואה? בישראל ובעולם אנחנו עדים להשפעת המגדר של האדם על נתוני התחלואה והתמותה, כאשר השורה התחתונה היא שנשים פגיעות פחות מהקורונה בהשוואה לגברים: למרות שאחוז הנדבקים בקרב נשים וגברים דומה, התמותה גבוהה פי כמה אצל גברים. במאמר הבא ננסה להסביר לכם מדוע.
מהו ההסבר הביולוגי?
ההסבר האפשרי הראשון לפגיעות הנמוכה יותר של הנשים בהשוואה לגברים הוא ביולוגי במהותו. מחקרים שונים הצביעו על כך שלנשים שני כרומוזומי X על גביהם גנים המשפיעים על פעילותה של המערכת החיסונית, לעומת גן אחד כזה בלבד אצל גברים. החוקרים שיערו בהתאם לכך שהמערכת החיסונית בקרב בנות המין היפה פועלת בצורה טובה יותר בכל הנוגע להגנה הנדרשת מהקורונה: הכרומוזום הכפול מביא לכך שכאשר תהיה מוטציה מזיקה בגן, היא תשפיע על הגוף הרבה פחות. ואגב, יכול מאוד להיות שהכרומוזום הכפול הזה הוא חלק מההסבר לכך שאורך החיים של נשים גבוה יותר מזה של הגברים.
חוקרים סבורים כי גם הורמוני המין הנשיים משחקים תפקיד בהגנה שהם מספקים להן מפני קורונה וצרות אחרות. ההורמונים אסטרוגן כמו גם פרוגסטרון, הנמצאים אצל בנות המין היפה, ידועים כבעלי השפעה חיובית של המערכת החיסונית. בנוסף, ייתכן לפי חלק מהחוקרים כי מערכות ההגנה של הנשים פשוט מתפתחות טוב יותר עקב נסיבות אבולוציוניות – הצורך שלהן להוליד ילדים. מן העבר השני של המשוואה, הטסטוסטרון הגברי דווקא ידוע בעובדה שהוא עלול להשפיע לרעה על תפקודה של המערכת החיסונית.
מהו ההסבר ההתנהגותי לכך שנשים פגיעות פחות מהקורונה?
האם ההבדלים הקיימים פעמים רבות בדרכי ההתנהלות אצל נשים בהשוואה לגברים משפיעים על הפגיעות מהקורונה? יכול מאוד להיות שכן. הממצאים מעידים כי אנשים מעשנים נמצאים בקבוצת סיכון מוגבר לסבול מהתסמינים החמורים של הקורונה, כאשר כמעט בכל רחבי העולם אפשר לראות שאחוז הגברים המעשנים גבוה מזה של הנשים (לעיתים אפילו באופן דרסטי).
בכלל, הדעה המקובלת כיום בקרב אינספור חוקרים – שמגובה במידה רבה גם בהתנהגויות בקרב בעלי חיים – היא שזכרים נוטים לנקוט בהתנהגויות מסוכנות יותר בהשוואה לנשים. לא מדובר כאן רק בעישון, אלא גם באכילת יתר, בשתייה מאסיבית של משקאות אלכוהוליים ועוד.
לכך אפשר להוסיף את הממצאים שמראים שנשים נוטות להיות מודעות פי כמה לבריאות שלהן, כולל גיחות לרופאים כאשר הן חוששות שדבר מה אינו כשורה. לעומת זאת גברים, כך מראים מחקרים שנערכו במקומות שונים בעולם, אינם ששים לגשת לרופא ועל אחת כמה וכמה להגיע לבית החולים. בהתחשב בעובדה שגילוי מוקדם של מחלות ונגיפים עשוי להיות אחד המפתחות העיקריים להתמודדות מוצלחת איתם, אפשר להבין מדוע הזהירות עשויה להשפיע לטובה על מצב בריאות נשים גם במישור הזה.
בשלב זה למרבה הצער במקרים רבים הסיבה לא ידועה
ההתמודדות של האדם עם נגיף הקורונה עדיין בעיצומה, כאשר למרבה הצער בנקודת הזמן הנוכחית עדיין רב הנסתר על הגלוי. ספק אם נוכל להבין באופן מלא מהם הגורמים המדויקים המקטינים את הסיכון בקרב נשים לעומת גברים, מה גם שייתכן שהנתונים שכרגע נראים חד משמעיים ישתנו ככל שהמחלה תמשיך להתפתח ולשנות את דפוסיה (למשל בכל הנוגע לסיכון לגל שני). אפשר להסיק כי הפער הקיים בין המינים נובע משילוב שבין גורמים ביולוגיים ואבולוציוניים לבין גורמים סוציולוגיים והתנהגותיים, אם כי דרוש עוד מחקר בנושא.
מקורות:
Why the Coronavirus Seems to hit Men Harder than Woman? – New York Times
Why Coronavirus Affects Men More Than Women – Independent
Why Is the Coronavirus So Much More Deadly to Men Than for Woman? – Los Angeles Times
אולי יעניין אותך גם:
הנחיות לנשים בהריון בעת קורונה מטעם משרד הבריאות: לשמירה על האישה והתינוק