לידה היא אירוע מרגש, משמח מאד וללא ספק גם משנה חיים. כשמדובר בילד ראשון, הלידה יכולה להביא איתה לא מעט אתגרים ובמיוחד כאלה הקשורים לזוגיות, לקשר שבין בני הזוג, שעובר מהפיכה של ממש בעקבות הצטרפותו של תינוק חדש. משבר בזוגיות לאחר הלידה הוא תופעה נפוצה מאד, שלא תמיד צריכה להדליק נורה אדומה.
היא צפויה להופיע כמעט אצל כל זוג והיא חולפת מעצמה לרוב לאחר ההסתגלות אל האירוע, שזה עתה קרה. אולם, במקרים מסוימים מדובר במשבר עמוק יותר, במשבר שמשפיע לא מעט על איכות החיים ופוגע ביכולתם של בני הזוג להתמודד עם האתגרים הנוספים, שמציבה בפניהם ההורות עצמה.
הגורמים למשבר בזוגיות לאחר הלידה
אחת הסיבות המרכזיות למשבר בזוגיות בתקופה זו הוא הקשר הסימביוזי, שנוצר בין האם עצמה לבין התינוק. מדובר בקשר שהוא טבעי, קשר שחזק יותר מכל קשר אחד, גם מהקשר הזוגי. הנשים, שהן עתה אימהות טריות, משקיעות את זמנן בתינוק ומעמידות אותו בעדיפות ראשונה.
היכולת שלהן לזהות מתי הוא עייף, מתי הוא רעב ומתי הוא חש שלא בנוח הופכות אותן פעמים רבות למטפל העיקרי ובמרבית המקרים הן סומכות בעיקר על עצמן, ופחות על בן זוגן או על כל גורם אחר, שניתן להיעזר בו. הדבר כמובן פוגע בקשר הקרוב, בקשר הזוגי הצמוד שהיה עד עתה, שכן בן הזוג מקבל מקום שני ואיננו מהווה עוד הגורם העיקרי שאליו מפנה בת הזוג, האם הטרייה, את מרבית תשומת ליבה.
גם אובדן האינטימיות הוא גורם נוסף, המוביל למשבר בזוגיות לאחר הלידה. נשים רבות, לאחר שחוו לידה לא קלה מתקשות לחזור לאינטימיות מלאה עם בן זוגן, מרגישות מרוחקות יותר פיזית וחוששות מהקרבה האינטימית ומיחסי המין עצמם לאחר הלידה. גם הטיפול עצמו בתינוק, שמצריך מהאישה זמן רב ומשאבים שונים, עשוי להיות מלווה בעייפות רבה ולהשפיע על הקשר שלה עם בן זוגה. היא חשה עייפות כללית ברוב שעות היממה ובמיוחד בתקופה הסמוכה לאחר הלידה ומעדיפה לבלות את זמנה הפנוי בשינה. בן הזוג חש מוזנח, חש שאין לו מקום בזוגיות יותר ושאת מקומו תפס התינוק הקטן, שהצטרף זה עתה למשפחה.
גורם נוסף הוא אופי התקשורת הזוגית, שמתפתחת בעקבות הלידה. התקשורת בין בני הזוג הופכת בשלב זה לכזו הכוללת התייחסות בעיקר לתינוק, לסדר היום שאותו יש לנהל, ופחות לתחושות, לרגשות ולדיונים שאינם טכניים. בעוד שלפני הלידה חלקו בני הזוג זה עם זה את הרגשות שלהם, את החוויות שלהם מאותו היום ובכלל – שוחחו על נושאים רבים ומגוונים, הרי שלאחר הלידה, הנושא העיקרי הוא התינוק ונושאי השיחה האחרים הופכים שוליים ופחות חשובים.
כיצד מטפלים בכך
למרות המשבר, למרות הקשיים הרבים וגם האתגר העצום שבתקופה הזו, חשוב לדעת שאפשר להתגבר ולצאת מזה. תקשורת נכונה, טיפוח האינטימיות בין בני הזוג ושיתוף הם הדרך הנכונה לעשות את זה. חשוב שהאישה תדאג לשתף את בן זוגה בתהליך עצמו, חשוב שהוא יחוש שייך למסגרת המשפחתית ולא יוצא דופן או חריג, חשוב שהוא יזכה לתשומת לב וגם לטיפול מהאישה וירגיש שהוא תורם להורות עצמה ממש כמותה.
מצדו של הגבר, כדאי שהוא יסייע לה כמה שניתן, יאפשר לה ליהנות מכמה שעות מנוחה בכל יום, יחלוק איתה את האחריות על הבית וגם על הטיפול בתינוק ובילדים האחרים (במידה ויש) ויהיה שותף מלא. במידה והזוג לא מצליח להתגבר על כך, מומלץ לפנות למטפלים מקצועיים ולעבור טיפול זוגי מתאים.