ישנו מגוון רחב של מחלות במערכת העצבים שחלקן מביאות לפגיעה באיבר מסוים וחלקן לפגיעה רחבה.
גם חומרת הפגיעה משתנה ממחלה למחלה, ולכן קשה להתייחס למחלות העצביות כמקשה אחת, גם אם מקור הפגיעה הוא באותה מערכת.
מערכת העצבים – מי את?
מערכת העצבים, שמקשרת את כל חלקי הגוף, היא המערכת המפקחת על כל סוגי ההתנהגות ולמעשה היא המערכת המארגנת של הגוף. היא מורכבת מתאי עצב, המכונים גם נוירונים, שמעבירים ביניהם מסרים באמצעות שחרור חומרים כימיים אל המרווחים שבין תאי העצב, שמכונים סינפסות.
שרשראות הנוירונים בגופנו מעבירות מסרים מהמוח אל כל האיברים והמערכות, ומחזירות אל המוח את הקלט מאיברי הגוף השונים. כך לעצב יש למעשה שני תפקידים: תפקיד תחושתי ותפקיד מוטורי.
מערכת העצבים נחלקת לשתי מערכות:
מערכת העצבים המרכזית
כוללת את המוח וחוט השדרה ואחראית על תפקודים כמו חישה, תנועה וחשיבה.
מערכת העצבים ההיקפית
כוללת את שאר האיברים, ובין היתר מגיעה לגפיים, למערכת השתן, למערכת הרביה, למערכת הנשימה ועוד. היא זו שאחראית על העברת מידע ממערכת העצבים המרכזית אל האיברים, בצורה דו כיוונית.
מחלות של מערכת העצבים
מחלות עצביות נגרמות בשל חדירת גורם זר לתאי העצב, תהליכים דלקתיים, שימוש בתרופות, חסרים תזונתיים ועוד. לאחרונה פורסם מחקר המצביע על הקשר בין לחץ כרוני לבין התפתחות מחלות של מערכת העצבים.
סוגי מחלות עצביות:
- ניוון שרירים – השרירים מופעלים על ידי מערכת העצבים, באמצעות מערכת העצבים המוטוריים. לכן פגיעה במערכת העצבים הזו תתבטא בניוון שרירים, אך צריך לזכור שניוון שרירים יכול לנבוע גם מחולשה של השרירים עצמם. האבחנה נעשית באמצעות בדיקת הולכה עצבית (NCT/NCV) ובדיקת אלקטרומיוגרפיה (EMG).
- טרשת נפוצה – מחלה עצבית ניוונית קשה מאוד, המביאה לניוון שרירי הגפיים ובהמשך שרירים נוספים.
- ALS – מחלת ALS, נובעת מניוון של העצבים המוטוריים בחוט השדרה ומתבטאת בניוון בשרירי הגפיים, שרירי הנשימה, שרירי הצוואר או שרירי הדיבור והבליעה.
- פוליו – וירוס שפוגע באזור הקדמי של חוט השדרה, שם נמצאים בסיסי העצבים המוטורים. עקב כך הוא גורם לחולשת שרירים ולניוון. למזלנו, מחלת הפוליו כמעט ונעלמה.
- תסמונת התעלה הקרפלית (CTS) – תסמונת שכיחה יחסית, במיוחד בקרב נשים, הפוגעת בכ- 7% מהאוכלוסיה הבוגרת. התסמונת נובעת מפגיעה בעצב המדיאני, שעובר בסמוך לשורש כף היד. תסמונת התעלה הקרפלית מתבטאת בכאב המתחיל בשורש כף היד ולעתים מתפשט, לעתים בתחושת נימול, ובשלב מתקדם עלול להיות קושי בביצוע תנועות עדינות. המחלה נובעת משורה של גידים שתופחים בתוך התעלה, כתוצאה מכמה סיבות אפשריות: תהליכים דלקתיים, הפרעה מטבולית כגון סוכרת, תת- פעילות של בלוטת התריס או פגיעה כגון שברים, פציעות וגידולים בשורש כף היד. הטיפול הוא לרוב באמצעות ניתוח, שלו אחוזי הצלחה גבוהים.
- פגיעות בעצב השמיעה – עלולות להביא לחירשות או כבדות- שמיעה
- פגיעות בעצב הראיה – עלולות להביא לעיוורון או כבדות- ראיה
- כאב עצבי – באיבר מסוים בגוף, נגרם עקב פגיעה במערכת העצבים המרכזית או ההיקפית.
- אלצהיימר – פגיעה בתאי עצב במוח שפוגעת קשות בחשיבה ובזכרון.
- פרקינסון – פגיעה בתאי עצב במוח שפוגעת בתנועתיות.
דרכי מניעת וטיפול – מחלה עצבית
הטיפול במחלות העצביות שמנינו ואחרות הוא לרוב טיפול תרופתי או פולשני (ניתוחים, החדרת אלקטרודות, חסימת עצב ועוד). טיפולי רפואה משלימה, שאינם פולשניים ואין להם תופעות לוואי, יכולים לסייע במניעת מחלות עצביות ובהקלת הסימפטומים.
דיקור סיני, צמחי מרפא והשלמת מזון על ידי תוספי תזונה, שינויי תזונה וטיפולים משלימים שונים יכולים לסייע בשחרור חסימות אנרגיה בגוף ולשפר את פעילות המערכת העצבית. כפי שציינו, לחץ קשור להתפתחות והחמרת מחלות עצביות ולכן חלק מהטיפול הוא הרפיה והפחתת לחץ נפשי.