הורמונים הם חלבונים או סטרואידים המופרשים ישירות למערכת הדם. ההורמונים אחראים על חילוף החומרים של הגוף כמו מינרלים, ויסות נוזלים, רבייה, תפקוד מיני ותגובה ללחץ ומתח.
המערכת האנדוקרינית, הכוללת בלוטות כגון בלוטת יותרת המוח, היפותלמוס, בלוטת התריס, יותרת התריס, לבלב, כליה והשחלות, אחראיות על ייצור ההורמונים אצל נשים.
מחלות הורמונאליות ושיבוש הורמונאלי מפריעים לאיזון התקין בגוף. הדבר משפיע בהמשך על תפקוד מערכות הגוף השונות, מהלך השינה התקין, גורמות לחשק מיני ירוד, ירידה בתפקוד מערכת החיסון וכן מערכת העיכול.
אחת מכל 10 נשים עלולות לסבול מההפרעה הורמונלית השכיחה ביותר בקרב נשים, המכונה בשם תסמונת שחלות פוליציסטיות.
תסמונת שחלות פוליציסטיות
המחלה ההורמונלית השכיחה ביותר בקרב נשים היא תסמונת שחלות פוליציסטיות. כשני שלישים מהנשים המאובחנות עם המחלה סובלות מעודף משקל ורובן עמידות לאינסולין. התסמינים כוללים וסת בלתי סדירה, צמחית שיער חריגה, הופעת אקנה חמור, כתמי עור כהים ועלייה מהירה במשקל.
שינויים בסגנון חיים, הכוללים תזונה נכונה ופעילות גופנית, מומלצים כחלק מתהליך הטיפול. הירידה במשקל עשויה לסייע לשיפור ולהקלה בתסמינים. לפעמים תרופות, כמו גלולות למניעת הריון ותרופות פוריות משמשות את החולה במהלך הטיפול.
בעיות בבלוטת התריס
הסימנים הבולטים לתת פעילות של בלוטת התריס בנשים הם עייפות, עלייה במשקל, דכאון ורמות כולסטרול גבוהות. מצב הפוך הינו פעילות יתר של בלוטת התריס אשר תסמיניה כוללים בעיות שינה, חרדה, מתח וירידה במשקל עם תיאבון מוגבר.
חוסר איזון הורמונאלי, אשר יכול להיגרם על ידי לחץ וחוסרים תזונתיים, עלול לגרום למחלת בלוטת התריס. פעילות מופחתת של בלוטת התריס עלול להתרחש גם בתקופות אחרות בהן הגוף מועד יותר לחוסר איזון הורמונלי כמו בסיום הוסת, גיל המעבר והריון.
בלוטת יותרת הכליה
בלוטות יותרת הכליה פועלת במרכז השולט בייצור הורמונים שונים. אחת המשימות החשובות ביותר של הבלוטה הוא לייצר אדרנלין לצורך תפקוד תקין במצבי לחץ. במהלך תגובה זו, הגוף מגביר את קצב הלב ואת לחץ הדם, מאט את פעילות מערכת העיכול, וזאת כדי להתמודד עם איום או אתגר פוטנציאלי.
בנוסף, למצבי לחץ בלתי צפויים נשים רבות מתמודדות עם גורמי לחץ כמו עבודה, רעלים סביבתיים, שינה מועטה, דאגה, ועוד.
תסמינים של שיבוש בפעילות בלוטת יותרת הכליה כוללים : עייפות (תסמין נפוץ המרמז על תפקוד לקוי של המערכת ההורמונלית), חולשה, דיכוי מערכת החיסון, החלשות שרירים ועצמות, חוסר איזון, דכאון, בעיות עור והפרעות אוטואימוניות.
אבחון של מחלה הורמונאלית
בדיקות וסימנים ביולוגיים אשר משמשים לבדיקת רמות ההורמונים כוללות: בדיקת רוק אשר נמצאה כאמצעי מדידה מדויק להורמונים הזמינים בגוף כמו קורטיזול, DHEA, אסטרוגן, פרוגסטרון וטסטוסטרון.
בדיקות דם המודדת את רמת הורמון FSH. כמו כן, בדיקות הדמיה פרה-קליניות משמשות את הרופאים לצורך אבחון המחלות.
שיטות טיפול
קיימות שיטות טיפול רבות לטיפול במחלות הורמונליות בנשים. ראשית, מספר תרופות עשויות להקל על תסמיני המחלה. טיפול הורמונלי במקרים של ייצור מופחת של הורמונים, ניתוח במקרים מסויימים וטיפול בהקרנות, כל אלה משמשים נשים רבות. מטרת הטיפול המרכזית היא השבת החולה לאיזון הרומונלי ולהקל על התסמינים.
מהם הסיכונים?
מחלות הורמונליות רבות כרוכות בסיכונים הכוללים: בלבול, תרדמת, חום, לחץ דם גבוה, קצב לב בלתי סדיר אשר עלול להיות קטלני, צהבת, שינויים במצב רוח, אובדן רקמת שריר, חוסר מנוחה, הלם וחולשה.