מהי לידה מכשירנית?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

לידה מכשירנית

לידה מכשירניתלידה מכשירנית היא לידה שבמהלכה נעשה שימוש בציוד רפואי מיוחד על מנת ליילד את העובר. את העובר ניתן ליילד בלידה מכשירנית באמצעות מלקחיים ייעודיים או באמצעות ואקום, כשסך הכול כשמונה אחוז מהלידות הן לידות מכשירניות.

הגורם המרכזי כיום ללידה מכשירנית הוא מתן של אפידורל שגורם להארכה של השלב השני בלידה (שלב זה מתחיל בפתיחה המלאה ומסתיים ביציאה של העובר).

מה הן האינדיקציות ללידה מכשירנית?

לידה מכשירנית מעמידה את האם והעובר בסיכון ולכן יש להפעיל שיקול דעת מקצועי לפני שמחליטים כי יש לבצע את הלידה באמצעות ציוד רפואי ולהבין האם התועלת שבשימוש במלקחיים או בוואקום גדולה מהסיכון הפוטנציאלי הגלום בלידה מכשירנית.

האינדיקציות שמצדיקות ביצוע של לידה מכשירנית כיום להלן:

  • מצוקה עוברית.
  • מחלות של האם שיש בהן כדי להאריך את השלב השני של הלידה כמו למשל מחלת ריאות או מחלת לב.
  • כוריואמניוניטיס (זיהום של שק השפיר).
  • למעט דיסטוציה, כל מצב שבו השלב השני של הלידה מוארך יכול להוות אינדיקציה לביצוע לידה מכשירנית.
  • היפרדות השליה.

לצד אינדיקציות אלה, קיימות גם התוויות נגד מסוימות לשימוש במכשירים במהלך הלידה. באופן כללי, היולדת צריכה להיות במצב של פקיעת מים, פתיחה מלאה, ללא עדות לחוסר פרופורציה בין ראש העובר לאגן, ללא עדות לבעיה אגנית, מצג ראש של העובר, שלפוחית שתן ריקה ועוד.

בנוסף לכך, ישנה חשיבות עליונה לכך שבחדר הלידה יהיה נוכח רופא מומחה בביצוע לידה מכשירנית. יש לציין עוד כי לא אמורים לבצע לידה מכשירנית לפני השבוע השלושים וארבעה להריון וכן כי התינוק שנולד בלידה כזו צריך לשקול פחות מארבעה ק"ג.

באילו מכשירים עושים שימוש בלידה מכשירנית?

המלקחיים כוללים זוג כפות מצטלבות כשלכול כף יש ארבעה חלקים: ידית, מנעול, שוק ולהב או כף. ישנו מגוון של סוגי מלקחיים הנבדלים אלה מאלה במבנה שלהם. בין היתר מדובר על מלקחי simpson, מלקחי tucker-mclane ועוד.

בלידת ואקום עושים שימוש במשאבה המחוברת לצינור שבקצהו גביע קטן המתלבש על ראשו של העובר. לאחר שהגביע מולבש על ראשו של העובר, מפעילים את המשאבה ליצירת ואקום ושולפים אותו החוצה.

היווצרות הוואקום בדרך כלל גורמת להיווצרות של בצקת מקומית בקרקפת של הוולד אך מדובר על תופעה החולפת מאליה כיומיים עד שלושה לאחר הלידה. כמו כן, בדרך כלל יופיעו שטפי דם פנימיים באזור הקרקפת, אך רק לעתים נדירות הגביע יגרום לשטפי דם שיצריכו מתן עירוי דם ליילוד.

מה הם הסיכונים בלידה מכשירנית?

  • סיכוני הלידה המכשירנית עבור האם – אי ספיקה של הסוגר האנאלי, קרעים בנרתיק, דימום עד כדי התעוררות הצורך במתן עירוי דם, נזק לתעלת הלידה, חום גבוה ודלקת הרחם.
  • סיכוני הלידה המכשירנית עבור היילוד – דימום תוך גולגולתי (שכיח יותר בלידת מלקחיים), פגיעה בעצב הפנים שלרוב חולפת מאליה, דימומים ברשתית, פגיעה במקלעת הברכיאלית, שבר בעצם הבריח, צרור דם בראש וצהבת של היילוד.

היתרונות של לידת ואקום

בשנים האחרונות קיימת נטייה ברורה לבחור ליילד את העובר במצבים בהם ישנו צורך לבצע לידה מכשירנית באמצעות ואקום ולא באמצעות מלקחיים. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שבלידת ואקום אין צורך להכניס לתעלת הלידה מלקחי מתכת וכן בשל כך שהלחץ התוך גולגולתי בלידת ואקום נמוך יותר מהלחץ התוך גולגולתי בלידת מלקחיים.

בנוסף לכך, ביצוע של לידת ואקום דורש פחות מיומנות בהשוואה ללידת מלקחיים וכן לידת ואקום מאפשרת לסובב את הראש של העובר מבלי לגרום לנזק לתעלת הלידה.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.

אז מה היה לנו בכתבה: