לידת ואקום משתייכת לקטגוריית הלידה המכשירנית הכוללת בנוסף גם את לידת המלקחיים.
לידת ואקום מתבצעת באמצעות מכשיר רפואי המורכב מגביע קטן המתלבש על ראשו של העובר, המחובר לצינור חלול שבקצהו משאבה היוצרת מצב של ואקום.
את מכשיר הוואקום הראשון ששימש בלידות עיצב כבר באמצע המאה התשע עשרה ג'יימס יאנג סימפסון, אך היעילות שלו הייתה נמוכה מאוד בהשוואה למכשירי הוואקום המודרניים.
השימוש במכשיר הוואקום בלידה נעשה פופולארי במיוחד לאורך שנות השמונים הודות לפיתוחים ולשינויים שבוצעו בו ובמהלך העשורים האחרונים תפסו מכשירי הוואקום את מקומם של המלקחיים בכל הקשור ללידות מכשירניות. סך הכול בין שישה לשבעה אחוז מהלידות הן לידות ואקום.
כיצד מתבצעת לידת ואקום?
לידת ואקום מתבצעת על ידי הרמה של רגלי היולדת כלפי מעלה לאחר שהגיעה לכדי מצב של פתיחה מלאה והצמדה של גביע המכשיר על ראשו של העובר. לאחר שנוצר הוואקום, מושכים את הראש של התינוק אל מחוץ לתעלת הלידה ולאחר מכן מנתקים את המכשיר ונותנים ליולדת להמשיך בלידה בכוחות עצמה בלבד.
לפני ביצוע הפעולה יש לוודא כי שלפוחית השתן של האישה היולדת ריקה על מנת שלא תפריע למעבר של העובר בתעלת הלידה ואת המשיכה של העובר יש לבצע כאשר מתרחש ציר.
חשוב מאוד לבצע לידת ואקום רק במצבים שבהם קיימת התוויה רפואית לביצוע לידה מסוג זה ולעולם לא לבצע לידת ואקום בעקבות לחץ של הרופא או צפיפות במחלקת היולדות. עוד חשוב לציין כי את הלידה המכשירנית צריך לבצע אך ורק רופא מיילד שהוכשר לכך.
באילו מצבים יש לשקול ביצוע של לידת ואקום?
יש לשקול ביצוע של לידת ואקום בעיקר במצבים הבאים להלן:
- במצבים בהם התינוק לא מתקדם במהירות הרצויה בתעלת הלידה – מצב זה מתרחש כאשר השלב השני של הלידה מתארך מעבר לרגיל.
- במצבים בהם היולדת לא מצליחה ללחוץ בעוצמה הרצויה מפאת מותשות.
- במצבים בהם קיימת מצוקה עוברית ויש לזרז את היציאה של העובר.
- במצבים שבהם הלחיצות החזקות עלולות לסכן את בריאותה של היולדת כשבין היתר מדובר על מצבים שבהם היולדת סובלת ממחלת לב, על מצבים שבהם היולדת סובלת מיתר לחץ דם ועוד.
- לא אחת ישנו צורך לשקול לבצע לידת ואקום לאחר מתן אפידורל, שמקשה על התיאום בין הצירים ללחיצות. למעשה, לפי החוקרים בתחום נראה כי שכיחות לידות הוואקום נמצאת בעלייה בשנים האחרונות בעקבות העלייה בשימוש באפידורל בלידות בעולם המערבי.
- ברוב המקרים לידת ואקום היא המוצא האחרון לפני קבלת ההחלטה על ניתוח קיסרי.
- לידת ואקום לא תבוצע במידה ומדובר על לידת עכוז או במידה ומדובר על לידת פג.
מה הם הסיכונים הכרוכים בלידת ואקום?
הסיכונים בלידת ואקום כוללים היווצרות חתכים בראשו של התינוק, היווצרות של שטפי דם בראשו של התינוק ובמקרים נדירים במיוחד עלול להיווצר אף דימום מוחי בתינוק. במידה והמכשיר ממוקם בסמיכות גבוהה מדי לעיני העובר, ייתכן דימום מהרשתית. הסיבוכים החמורים נדירים מאוד וברוב המוחלט של המקרים התסמינים בעובר נעלמים תוך זמן קצר לאחר הלידה.
מה הם היתרונות של לידת ואקום?
היתרון המרכזי של לידת ואקום בא לידי ביטוי בכך שהוא מאפשר ליילד את התינוק במצבים לא שגרתיים שבהם בעבר ניתן היה ליילד אותו אך ורק באמצעות ניתוח קיסרי. בהשוואה ללידת ואקום ניתוח קיסרי מסוכן הרבה יותר וכרוך בזמן החלמה ארוך מאוד. בין היתר ניתוח קיסרי מגדיל את הסיכון לסבול מזיהומים, קרעים ברחם, קרישי דם ועוד.